Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Проглашени су победници такмичења у писању чланака на Википедији у част Јована Цвијића

Јован Цвијић, познати српски географ и научник

Такмичење посвећено обележавању 150 година од рођења Јована Цвијића успешно је завршено. Чланови жирија које су чинили Википедијанац Марко Адам и представници Географског факултета др Александар Петровић и Тања Добросављевић, имали су за задатак да прегледају 195 чланака на географске теме написаних и допуњених од стране осам Википедијанаца. Од 195 чланака, 123 су нова, а 72 су допуњена новим информацијама, сликама, датумима… Такмичење је симболично почело на дан рођења познатог српског научника и географа и трајало је месец дана.

Победник такмичења, Марко Станојевић, ће добити двогодишњу претплату за Националну географију и сабрана дела Јована Цвијића. Другонаграђени, Миљан Симоновић добија глобус лампу и једно дело Јована Цвијића, док трећенаграђеном уреднику, под корисничким именом, НиколаБ, следује лампа од кристала хималајске соли и једно дело Јована Цвијића.

Јован Цвијић, српски научник, оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије (сада Српска академија наука и уметности), професор и ректор Београдског универзитета, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу, рођен је 11. октобра 1865. године. Ова година је у знаку обележавања 150 година од његовог рођења: Српска академија наука и уметности организује међународну конференцију, Географски факултет, Српско географско друштво и Министарство просвете реализовали су географски семинар, центри за културу дане посвећене овом великом научнику, друге институције културе изложбе и друге сличне манифестације, издата је и пригодна поштанска маркица са ликом овог знаменитог научника.

Захваљујемо се свим Википедијанцима који су учествовали на такмичењу и допринели повећању слободног знања на Википедији.

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.