Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Младе Викидахије

Ученици 8б разреда Математичке гимназије креирали су своју прву страницу на Википедији посвећену епској народној песми „Почетак буне против дахија“. Направили су и анимирани филм на ову тему, али нацртали и портрет Илије Бирчанина.

Свој рад представиће на конференцији „Нове технологије у образовању 2016“ која ће се одржати 26. и 27. фебруара наредне године.

Ученици 8б Математичке гимназије

Математичка гимназија у Београду већ неколико година учествује у Образовном програму Викимедије Србије, односно пројекту „Вики гимназијалац”, који се реализује са циљем обогаћивања Вики пројеката слободног знања у академском окружењу.

Више од 50 ученика и три наставника Математичке гимназије прошло је обуку уређивања Википедије и Викимедијине оставе. Посебан новитет у пројекту дошао је из одељења 8б.

Наиме, ова група ученика, уз подршку наставнице српског језика Анђелке Петровић,  унела је у највећу јужнословенску енциклопедију – Википедију на српском језику чланак о епској народној песми „Почетак буне против дахија“.

Илија Бирчанин, аутор Sanja33dj

Направили су и  анимарни филм, нацртали су портрет Илије Бирчанина, уцртали устаничка места на мапи, пронашли унутрашње и спољашње везе за текст, превели текст на енглески, руски, шпански и немачки језик, направили план текст и издвојили стилске фигуре, а наставница српског језика је написала и истраживачке задатке који помажу у припреми ученика за рад на часу (страница на Викикњигама).

У раду су им помогли и наставници информатике Снежана Јелић и Коста Ђуришић. Посебна подршка стигла је из Викимедије Србије и менаџерке образовног програма Милице Жарковић, као и од наставница немачког језика Сање Барбулов и руског језика Драгане Керкез. Помоћ у превођењу на руски и шпански језик пружиле су маме ученика 8б, Ирина Грбић и Верица Савић.

Свој рад представиће на конференцији „Нове технологије у образовању 2016“ која ће се одржати 26. и 27. фебруара наредне године.

Викимедија Србије изражава пуну подршку најмлађим уредницима Википедије и верује да је ово тек почетак њиховог успешног рада на Вики пројектима.

Такође позивамо и друге образовне установе да се прикључе нашем Образовном програму и учествују у највећем колаборативном пројекту на свету.

 

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.