Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Преминуо Бранислав Јовановић, потпредседник Викимедије Србије

Бранислав Бране Јовановић, оснивач и потпредседник Викимедије Србије, преминуо је ноћас у Новом Саду у 38. години, после тешке болести.

Бранислав Јовановић

Бранислав је рођен 7. маја 1977. године у Бачкој Тополи. Након завршене Гимназије „Доситеј Обрадовић“, студирао је информатику на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Као цењени информатичар, веб девелопер и систем администратор радио је за компаније као што су FreeCode International, Diwanee Serbia и Медијски архив „Ебарт“.

Од оснивања Викимедије Србије био је члан Надзорног одбора, Стручног одбора за информатику, потпредседник и члан Управног одбора од 2013. године. У периоду 2005-2007 био је администратор Википедије на српском језику.

Његов посебан допринос Википедији је и у креирању софтвера који је омогућио транскрипцију између ћирилице и латинице на српском језику на Медија Викију, што је био први софтвер такве врсте имплементиран у један вики.

Као посвећени Викимедијанац и Википедијанац, снажно и активно је учествовао у стварању и развоју ове организације и ширењу идеје и мисије Задужбине Викимедија.

Захвалност за преданост Викимедији изразио му је и лично Џими Вејлс, оснивач Википедије, у видео поруци поводом обележавања десет година Викимедије Србије.

Бранета су красиле особине као што су племенитост, добродушност, изразита колегијалност и рационалност у доношењу одлука.

Викимедија Србије и овим путем изражава породици најдубље саучешће.

Сахрана ће бити обављена у суботу, 12. децембра, у 14 сати, у Бачкој Тополи.

Неформално окупљање је планирано исте вечери у 20 сати, у Хаклабу, а комеморација ће бити одржана у уторак, 15. децембра, у 18 сати у просторијама Викимедије Србије, Булевар краља Александра 20.

Бранислав Јовановић на оснивачкој скупштини 2005. године (трећи с лева у горњем реду)

Састанак Википедијанаца, фебруар 2015.

Састанак УО ВМРС и представника Задужбине Викимедија, јун 2015.

Тим Викимедије Србије на Нишвилу, август 2015.


Напомена о ауторским правима: Фотографије: Бранислав Јовановић, Фејсбук профил, Бранислав Јовановић на оснивачкој скупштини 2005. године, Osnivačka skupština 8, аутора Dungodung, Састанак Википедијанаца, фебруар 2015 – 265th Wikipedian meetup in Serbia 16, аутора Ђорђа Стакића, Састанак УО ВМРС и представника Викимедијине Задужбине, јун 2015. – Meeting – Board members and WMF representatives – o8, ауторке Иване Маџаревић, са Викимедијине мултимедијалне оставе;  Тим Викимедије на Нишвилу,  Јелена Продановић, Фејсбук.

Share Button

Komentari su onemogućeni.