Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Проглашени победници такмичења „Вики воли Земљу”

Свечано проглашење победника фото-конкурса „Вики воли Земљу” одржано је у среду у пуној конференцијској сали Туристичке организације Србије. Фотографије парка природе Голија, аутора под корисничким именом Palolem, специјалног резервата природе Увац Владимира Мијаиловића, као и Водопада Тупавица на Старој планини, корисника Википедије Mixapirrgosi, изабране су за најбоље на фото-конкурсу „Вики воли Земљу”.

Прва награда – Парк природе Голија; Аутор Palolem CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Специјалне похвале жирија освојиле су и фотографије бубамаре, ауторке OLJA, специјалног резервата природе Царска бара коју је направио OLUJIC, као и вилиног коњица у крупном плану Википедијанке Marrrrra.

Друга награда: Мост на Увцу, аутор Владимир Мијаиловић, CC-BY-SA-3.0
Wikimedia Commons
Трећа награда: Водопад Тупавица

 

Филип Маљковић, председник УО Викимедије Србије Фото: Владимир Мијаиловић

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије

Додели награда и отварању изложбе претходила је конференција за новинаре на којој је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, подсетио да је ово такмичење проистекло из фото-конкурса „Вики воли споменике” и истакао да је ове године међународно такмичење „Вики воли Земљу” обогатило Викимедијину мултимедијалну оставу за више од 100 хиљада фотографија под слободном лиценцом.

Aleksandar Dragisic

Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије

Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе рекао је да се та институција не бави само заштитом и очувањем, већ и промовисањем природе Србије, нагласивши да је Србија једна од најбољих европских земаља по питању биодиверзитета, те да сарадња са Викимедијом Србије на овом конкурсу има шири јавни значај.

Vesna Raca

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора ТОС-а

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије, изразила је задовољство што је ТОС домаћин изложбе, као и очекивања да ће се сарадња са Викимедијом Србије наставити и кроз друге заједничке пројекте.

Отварање изложбе испратиле су бројне новинарске екипе и други гости, међу којима и учесници и победница прошлогодишњег конкурса.

 

Изложба ће бити отворена до 5. августа у Туристичкој организацији Србије, након чега ће бити приказана и у неколико градова Србије.

Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Извор:

Напомене о ауторским правима:

Share Button

Jedan odgovor za “Проглашени победници такмичења „Вики воли Земљу””