Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Проглашење победника и отварање изложбе „Вики воли Земљу“

 

 

Фрушка гора, Голија, Таорска врела, Царска бара, Копаоник, Авала, Ђавоља варош, Увац, Стопићка пећина… нека су од природних добара које су учесници конкурса фотографисали и постављали на Викимедијину мултимедијалну оставу током јуна месеца, у оквиру међународног фото-такмичења  „Вики воли Земљу” (Wiki Loves Earth).

Оштре очи наших такмичара бележила су камерама цвеће које расте из стена, усамљена дрвећа, водопаде, слапове, заласке сунца, поигравање боја и мале животињске врсте које настањују наше природне пределе. Обилазили су планине, клисуре, врела, резервате и паркове како би ухватили што бољи поглед на лепоте наше земље.

Завод за заштиту природе Србије био је домаћин уређивачког  маратона, правили смо и фото-туру, конкурс је изазвао велику медијску пажњу, али и интересовање Туристичке организације Србије, која жели да најбоље фотографије уврсти и у каталоге који промовишу нашу земљу.

Задовољство нам је да Вас обавестимо да је овогодишњим конкурсом Србија прикупила 831 фотографију заштићених природних добара!

Стручни жири Завода за заштиту природе није имао лак посао да одабере најлепше, те су издвојили у првом кругу чак 57 фотографија!

Ипак, неко треба да буде и награђен што је допунио Викимедијину мултимедијалну оставу, омогућио илустровање чланака на Википедији и што ће природу Србије представити и на интернационалном такмичењу, те Вас позивамо да присуствујете свечаном проглашењу победника и отварању изложбе “Вики воли Земљу” у Београду, у среду, 29. јула, у 18 часова, у Туристичкој организацији Србије, Чика Љубина 8.

Награде ће победницима уручити председник Управног одбора Викимедије Србије Филип Маљковић, а окупљенима ће се обратити и представници Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.. Биће додељене и захвалнице за учешће у такмичењу.

Након ове, изложба “Вики воли Земљу 2015” путоваће и по градовима Србије, како би што више људи видело оно на чему смо заједничким снагама радили претходних месеци, а то је прикупљање што више фотографија наших заштићених предела под слободном лиценцом и увећање слободних извора знања – као главног циља деловања организације Викимедија.

Добродошли!

Извори

  • Напомена о ауторским правима:

Фотографија: Jegrička, park prirode, Zmajevo, autor: Miljana Kocić/CC-BY-SA-3.0.

Share Button

Komentari su onemogućeni.