Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Додавање водича на Википедију

Једна од великих предности Википедије је што чланови заједнице користе исти алат који се користи за писање енциклопедије – вики – за развој документације о пројекту. Лоша страна овог приступа је да ове странице, које су написали енциклопедисти, имају тенденцију да буду широке и веома детаљне. Нови уредници Википедије суочавају се листом хиљада помоћних страница, политика, упутстава и најбољих пракси које су развијене у 12 година дугој историји ове енциклопедије.

Данас, имамо задовољство да најавимо интерактивне водиче, нову опцију софтвера која ће омогућити уредницима и читаоцима Википедије да се упознају са пројектом, на начин који је много лакши за разумевање и коришћење. Вики-документација сада се може допунити концизним, корак-по-корак упутствима представљеним преко тултипова (облачића). Уместо да само описује процес, водич показује корисницима како да га заврше сами, а када довољно виде, могу одмах да га искључе.

Наш тим је изградио два Википедија водича који су приказани током данашњег пуштањау рад. Прво, мета-водич који показује члановима заједнице како водичи раде, и друго, водич који прати наша експериментална упутства о првим корацима која помажу људима који су тек регистровани да направе своје прве измене на енциклопедији. Можете већ сад да испробате водич.

Још водича ће бити додато убрзо, укључујући и водиче на језицима осим енглеског, али Википедијанци неће морати да чекају на нас. Користећи једноставан JavaScript алат, чланови заједнице могу да направе своје водиче, што омогућава да свака Википедија креира садржај који одговара њеном специфичном случају коришћења. Позивамо Википедијанце и програмере заинтересоване за прављење водича, да посете нашу страницу пројекта. Наша имплементација водича користи верзију опен сорс алата Guiders.js, и са задовољством можемо да кажемо да смо допринели првобитној библиотеци кад смо прилагодили Guiders нашим потребама.

Данашњe издање је само први корак у експериментисању са водичима. Надамо се да ћемо у наредним недељама наћи више подручја енциклопедије где ови водичи могу да обезбеде једноставност и јасноћу у процесу учења како се пишу чланци и додају доприноси на Википедији.

Са енглеског превела: Тања Младеновић
Лектура: Горан Обрадовић

Извори

Steven Walling, Associate Product Manager, Adding guided tours to Wikipedia, блог Задужбине Викимедије

Share Button

Komentari su onemogućeni.