Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za октобар 2016. godine

Музеј у Смедереву отворио врата за Вики стажирање

У Музеју у Смедереву успешно је реализован четврти по реду програм стажирања у организацији Викимедије Србије. Овим програмом омогућено је да нови материјали који представљају културно-историјско наслеђе наше земље добију нову глобалну публику и допринесу ширењу слободног знања. Програм стажирања саставни је део ГЛАМ пројекта, који подразумева двосмерну сарадњу са институцијама културе и спроводи се у више од 40 земаља. 

 

merge_from_ofoct

Широм света, у оквиру ГЛАМ пројекта, годинама се спроводи програм стажирања у институцијама културе, али и у другим установама богатим ретким и вредним материјалима. Идеја програма је да се ангажује уредник Википедије који ће у одређеној установи радити на дигитализацији архивског материјала и његовом постављању на Викимедијину оставу, Викиизворник, Викикњиге и друге вики пројекте, али и јачању веза између институције и огранка Викимедије, као и пружања адекватне обуке у погледу уређивања Википедије, слободних лиценци и слично.

Први Википедијанац стажиста био је ангажован 2010. године у Британском музеју, одакле је и потекла спознаја потребе учвршћивања партнерских веза између Википедије и установа културе. Она је срочена у крилатицу која води читав ГЛАМ пројекат: “Ми радимо исту ствар, из истог разлога, за исте људе, у истом медију. Хајде да их радимо заједно”. Од тог тренутка до данас стотине институција културе широм планете отворило је своја врата за сарадњу са Викимедијом на унапређењу доступности ризнице културног наслеђа на интернету: Пикасо музеј у Барселони, Музеј модерне уметности у Њујорку (МОМА), Савезни архив у Швајцарској, Народна библиотека Вејлса, Национални архив САД… Дигитализовано је и на Оставу постављено неколико милиона датотека, написано на стотине чланака и свету представљено на хиљаде ретких збирки и колекција.

Јована Милошевић, први Википедијанац стажиста у Србији

Јована Милошевић, први Википедијанац стажиста у Србији

У Србији је први википедијански стаж реализован 2014. године у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић. Уредница Википедије Јована Милошевић у периоду од месец дана дигитализовала је и поставила на Викиизворник пет књига: Три приповетке, Симе Матавуља, као и четири тома Народне енциклопедије српско-хрватско-словеначке (1, 2, 3 и 4).  Поред тога, одржано је осам радионица за библиотекаре.

Следеће године програм стажирања био је нешто другачији. Википедијанка Марија Гајић је у Ботаничкој башти Јевремовац фотографисала комплетан биљни свет ове оазе природе. Такође су одржане три радионице за студенте биологије и друге заинтересоване, али и цео пројекат је представљен на скупу Групе О, окупљене око активности на различитим видовима неформалног образовања.

Универзитетска библиотека Светозар Марковић поново је отворила своја врата за Википедијанца стажисту и јула 2015. године Милица Вучетић је дигитализовала и ОЦР-овала чак осам дела: Вођ кроз Смедерево са историјом вароши, Просветне и политичке прилике у јужним српским областима у XIX веку, Из старог јеванђеља, О електричној светлости, Експериментална физика, Санитетска полиција, Мале хирургијске услуге и прва помоћ у повредама тела: за изучене бербере у Кнежевини Србији.

.

.

Да је овај програм драгоцен за саме установе културе показала је и отвореност Музеја у Смедереву, који је током септембра и октобра ове године био домаћин четвртог програма стажирања. У овој институцији културе изабрани Википедијанац стажиста Милош Тодоровић дигитализовао је четири ретке и старе књиге из 19. века, али и фотографисао нове и поставио на Оставу приказе музејских колекција. Такође су писани нови и допуњавани постојећи чланци на Википедији на српском језику.

Сада су целом свету у електронском облику доступне књиге  Молбен Богородици и светом Спиридону (1804), Викентија Ракића, Рачуница метри и динари (1876), М. Т. Милутиновића, Историја народа србског (1846), Димитрија Давидовића и књига  Бранковићи, Јована Ристића.

Фотографије и други материјали постављени на Викимедијину оставу већ се користе за илустровање чланака, чиме се корисницима интернета омогућава да се упознају са историјом и културом овог града.

Директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар каже да је сарадња са Викимедијом омогућила већу видљивост колекција музеја, посебно када сајт ове институције није у функцији.

– Музеј у Смедереву настоји да својим деловањем буде форум за стицање знања и проширење видика, као и подијум изградње креативних и самосвесних личности. Трагајући за новим, активним начинима повезивања са публиком, другим институцијама и стручњацима, Музеј је остварио сарадњу са Викимедијом Србије. Сматрамо да је то један од најбољих начина да остваримо своје циљеве, те стога ову прилику користим да се захвалим свима из организације Викимедија Србије са којима смо до сада сарађивали на изузетној, и верујем, успешној сарадњи – рекла је Гачпар.

Викимедија Србије се захваљује свим институцијама културе које су препознале значај удруживања снага на представљању нашег културног блага. Верујемо да је ово тек почетак интезивне кооперације са културним установама у мисији ширења слободног знања.


Ауторка: Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: Logo Muzeja u Smederevu.jpg, под CC-BY-SA 3.0 unported; GLAM logo, square, transparent.png, аутора Preston stone, под CC-BY-SA 3.0; Smederevski žurnal.jpg, под CC-BY-SA 3.0 unported;  Jovana Quidenus.JPG, аутора ImperatorkA, под CC-BY-SA 4.0; Naslovna strana Novina serbskih 1814.jpg, под CC-BY-SA 3.0 unported; Pogled na Smederevo.jpg, под CC-BY-SA 3.0 unported; Пристаниште у Смедереву, под CC-BY-SA 3.0 unported, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Викимедија Србије поклања слике са фото-конкурса

Викимедија Србије позива вики заједницу да заједно одаберемо културно-образовне институције којима ћемо поклонити слике са одржаних фото-конкурса.

 

Срећни детлић. Аутор:Dozon

Срећни детлић, аутор Dozon, Вики воли Земљу 2014

Током претходних година Викимедија Србије је реализовала више фото-конкурса са циљем прикупљања фотографија под слободном лиценцом, тј. увећања слободног садржаја. Победничке и слике које су биле у финалу штампане су на канвас платнима за потребе изложби које су организоване.

С обзиром на то да су у припреми нови кругови фото-такмичења, Управни одбор Викимедије Србије донео је одлуку да се део слика поклони одређеним институцијама.

Позивамо вас да предложите установе за које мислите да ће ове слике оплеменити њихов простор или допринети повећању свести о ширењу слободног знања, слободним садржајима, очувању природе и споменицима културе у нашој земљи.

У обзир долазе скоро све институције: школе, болнице, факултети, вртићи… За шест установа намењено је по 10 слика.

Све их можете погледати на Википедији и у секцији „Предлози“ додати на списак институцију коју номинујете.

Увек нам можете писати и на мејл kancelarija@vikimedija.org.

Ауторка: Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: Срећни детлић, аутора Dozon, под CC-BY-SA 3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Tакмичењe у писању чланака на тему књижевности: Победник унео скоро пола милиона бајтова

Такмичење у писању чланака на тему књижевности успешно је завршено. Апсолутни победник овог надметања је Миљан Симоновић, који је стварајући 14 нових и допуњавањем три постојећа чланка, унео чак 463.188 бајтова и освојио 2.707.380 поена.

 

14470473_1164291580295521_1604944990363664783_n

Награде

 

 

Друго место заслужно је освојио Мирослав Лоци, који је под корисничким именом Mickey Mystique написао чак 21 чланак и са 199.242 бајтова зарадио 1.015.169 поена.

Уредник Википедије Stripar заузео је треће место, са 50.419 бајтова у пет нових чланака и освојених 302.514 бодова.

Такмичење у писању чланака на тему књижевности одвијало се од 1. до 30. септембра. Десет Википедијанаца се одважило да у месец дана напише што више квалитетних чланака на Википедији на српском језику и да, поред природне сатисфакције да допринесу стварању и ширењу слободног знања, освоје и вредне награде.

У укупно 66 чланака о значајним књижевницима и делима писали су и Dionea Rable, Милан Животић, Ванилица, Stefan032, Jovanika, LumiNiceOne и Sonioa. Драго нам је да је петоро нових уредика због овог такмичења отворило први пут своје налоге.

Чланке су жирирали Марко Адам, Добрислава Ружић и Исидора Животић према систему који је истовремено омогућава да се оцене и награде квалитет и квантитет чланака.

Честитамо свим учесницима и надамо се да ће победници уживати у наградама. Можда  их ова вредна дела инспиришу и постану извори за нових 900 хиљада бајтова, колико је овим такмичењем обогаћена највећа јужнословенска Википедија.

 

Ауторка: Ивана Гусларевић

Фото: Ивана Гусларевић

Share Button

Изложба „Вики воли Земљу“ у Пожеги

Најлепше фотографије природе Србије са великог наградног фото-конкурса „Вики воли Земљу”, биће представљене на канвас платнима становницима Пожеге и другим посетиоцима. Из овог града долази победник овогодишњег такмичења у Србији, г. Владимир Мијаиловић. Изложба ће свечано бити отворена 12. октобра у Клубу младих Културног центра Пожега и трајаће до 12. новембра. Отварање је заказано за 18 сати.

vikimedija-viki-voli-zemlju-pozega-b2

Током маја месеца Србија је била део великог међународног такмичења „Вики воли Земљу(Wiki Loves Earth). У више од 20 земаља прикупљале су се фотографије заштићених природних добара, под слободном лиценцом, на којима се заснивају сви пројекти Задужбине Викимедија, попут пројекта Википедије – највеће онлајн енциклопедије.

У нашој земљи овај конкурс је одржан трећи пут за редом, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, Туристичком организацијом Србије и подршком бројних медија. Половином јуна, у Туристичкој организацији Србије, проглашени су победници такмичења, а 20 најбољих радова било је изложено у Београду до 29. јуна. Следила је изложба на интернационалном џез фестивалу Нишвил у августу месецу.

13529227_10209787501583613_4826830049201212933_n

Владимир Мијаиловић на проглашењу победника

Сада вас позивамо да погледате фотографије нестварне природе Србије у граду одакле долази аутор фотографије која је освојила прво место у овом такмичењу у Србији – у Пожеги. Уметнички фотограф Владимир Мијаиловић два пута за редом је освајао друго место, док је 2016. заслужно освојио прву награду. Његова фотографија је 2014. године освојила 26. место на светском такмичењу.

Свечано отварање изложбе заказано је за среду, 12. октобар у 18 сати у Клубу младих Културног центра Пожега. Посетиоцима ће се обратити победник овог фото-конкурса Владимир Мијаиловић, директор Културног центра Пожега г. Срђан Стевановић и Ивана Гусларевић, представница Викимедије Србије.

Изложба ће бити отворена до 12. новембра.

Извори

Ауторка: Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: Постер Вики воли Земљу Пожега, аутор Ивана Гусларевић; Владимир Мијаиловић на проглашењу победника, Фејсбук.

Share Button

Изазов „100 Вики дана” инспирисао стварање седам хиљада нових чланака на Википедији

Да ли је могуће писати по један нови чланак на Википедији 100 дана узастопно? Одговор је: да. Википедијанци широм света учествовали су у овом изазову и написали преко седам хиљада чланака.

sto

 

 

Уредница Википедије Армин Агајан, из Ведија у долини Арарата у Јерменији, била је на Викиманији 2015. године у Мексико Ситију када је први пут чула за изазов 100 Вики дана.

Агајан је већ имала преко 2700 написаних чланака, али ова идеја ју је обузела. Написала је први чланак за овај изазов неколико дана по повратку кући. „Волим изазове генерално, зато што те инспиришу да сарађујеш са другим Википедијанцима. Упознаш њих и њихова интересовања, а они науче шта тебе носи”, објашњава Агајан.

Агајан је била прва Јерменка која је испунила изазов. Била је поносна када је добила поруку од полазника јерменског Вики Кампа да говори о овом изазову. Неочекивано су се многи од полазника прикључили. Убрзо је постао виралан у заједници Википедије на јерменском језику.

Ово је само један од инспиришућих примера од преко 180 Википедијанаца који су себи задали овај изазов у последњих годину и по дана. Од њих је 47-оро завршило задатак и најмање 7700 чланака је написано.

.

.

„Сви су слободни да прилагоде изазов својим навикама”, каже Васја Атанасова, Википедијанка из Бугарске која је осмислила овај изазов. „Не постоји неуспех код овог изазова. Све је у забави и стварању доброг садржаја”, додаје она.

Неки учесници нашли су овај изазов довољно забавним да су после сто дана наставили да пишу чланке на дневном нивоу. Нет Тимкив, Википедијанка из Украјине и члан Управног одбора Задужбине Викимедија, комплетирала је цео изазов на Википедији на украјинском језику, а онда започела нових сто дана на Викицитатима. Нет је хтела да спроведе и трећи изазова на Википутовањима, али се испоставило да је то врло тешко.

„Мој живот је веома заузет, тако да уређивање Википедије не може увек бити приоритет”, каже Нет. „Али сам ипак хтела да пробам и покушам да остварим. Ово је стварно био изазов за мене и уживала сам много. Захтевало је доста манипулисања временом, а у неким ситуацијама чак и извођење чуда да бих га пронашла.”

Али, забављати се није увек лако. „Сто Вики дана заиста тражи потпуну посвећеност, којом понекад оскудевам”, признаје Атанасова. „Има дана када се питам који идиот је измислио ову глупост.”

Једноставна, али паметна идеја инспирисала је Ребеку О’Нил из Ирске да истовремено учествује у изазову, али и искористи ово искуство да обогати свој докторски рад. Њено истраживање је фокусирано на то како су се термини попут “curation” и “curator” мењали током година.

„Заинтересована сам за то како професионали и кустоси грађани виде свој рад и како оцењују рад других”, објашњава О’Нил. „Моје искуство у 100 Вики дана омогућило ми је да истражим мотивацију и осећања који стоје иза овог ангажовања”.

Број људи који се придружио овом подухвату брзо расте сваког дана. Тешко је, али је уживање за већину аутора. Ако се осећате инспирисаним да се придружите, можете почети већ данас – погледајте страницу за разговор или групу на Фејсбуку ако желите да сарађујете са другима у овом изазову.

Аутор:

Samir Elsharbaty, Digital Content Intern

Wikimedia Foundation


100 Вики дана у Србији

У Србији се овог изазова прихватило четворо Википедијанаца. Прва која је успешно завршила својих стотину чланака била је Јована Милошевић (ImperatorkA). Тим поводом је дала изјаву и за Танјуг, на прослави 15. рођендана Википедије.  

wikipedia_15_in_serbia_10

Јована даје изјаву за Танјуг поводом сто вики дана

„Као загриженој Википедијанки одмах ми се допао овај изазов и прионула сам на посао. Није увек било лако одвојити слободно време, али сам се понекад служила малим триковима – преводила сам чланке са других језика”, објашњава Јована. „Међутим, највећи трик је остати доследан и посвећен. Важно је знати унапред о чему ћеш писати, јер ако изабереш превише захтевне теме, озбиљност тог задатка може да те демотивише да га завршиш у том дану.”

Јована саветује све који би се евентуално упустили у овај изазов да је најважније да не одустају. „Све се може ускладити ако себи задате циљ. А овај циљ је јако забаван. Ништа мање важно није ни чињеница да учествујете у стварању и дељењу слободног знања, што је сатисфакција сама по себи”, закључује Императорка.

wikilive_2016_conference_172

Марко Адам

Марко Адам (AxeAdam20) следио је Јовану и пет дана касније комплетирао своју прву „стотку”. „Почетак је кренуо лагано, већина мојих чланака је била о хард рок и метал музици, која није била претерано заступљена на нашој Википедији”, каже Марко. „Најтеже је било остати доследан изазову и писати чланак и после напорног дана. Поносан сам на неке од чланака, попут биографије Лемија Килсмајстера, који је преминуо недуго након што сам написао чланак о њему. Мислим да је то један од начина да убедим друге википедијанце, да ће их ово стимулисати да почну да пишу о стварима које вечно стоје на листи за урадити. Суштина је почети и истрајати, поентира Адам.

nena_bor_

Нена Богић

Нена Богић (NenaBOR) је за изазов чула на локалној конференцији Википедијанаца WikiLive 2016. године. „Прихватила сам изазов јер ми се допада писање чланака са слободним избором, темом и подухват уопште. Натерати себе да нечему посветиш време сваког дана, а да иза тебе остане неки траг који увек можеш да видиш, нешто је чиме можеш да се поносиш.”

Нена додаје да је нажалост после 13 чланака одустала, јер је због превише обавеза на послу била преуморна. „Касније ми некако није било у реду да наставим после пропуштене две недеље, па сам одлучила да изазов отпочнем изнова, када ми се за то укаже наредна прилика. Свакако бих свима препоручила овај подухват, јер не одузима много времена, а тестираш себе и своју личност, колико си одговоран.

Богић наглашава да мотивација није само у писању, већ и у даљем едуковању. „Сваки пут када поставиш неки текст изазове те да прочиташ и оне који су други написали и тако сазнаш и неке ствари за које ниси ни претпоставио да ће те икада занимати да прочиташ. Осетиш се поносним јер си проширио своје знање, а ниси био приморан на то.”

wikipedia_15_in_serbia_01

Мирослав Лоци

Последњи из Србије који се придружио овом подухвату је Мирослав Лоци, који је од 1. септембра до дана објављивања овог текста написао 33 чланка. Мирослав каже да је овај подухват заправо испитивање његове спремности да се нечему посвети и остане доследан уређивању Википедије сто узастопних дана. „Тему бирам сваког дана, али сам углавном посвећен писању чланака о државним химнама, до недавно сам писао о знаменитим књижевницима, и ко зна шта ће следеће да ме заинтересује“.

 

Изазов 100 Вики дана презентовала је заједници у Србији Васја Атанасова на конференцији ВикиЛајв. Презентацију можете погледати на Викимедијиној остави.

 


Нове информације


Након овог блог поста, који је подељен и на интерној листи чланова удружења Викимедија Србије, јавио нам се и др Милорад Димић (Intermedichbo) како би нас обавестио да је и он одлучио да се придружи овом изазову. Др Димић каже да се упушта у писање сто чланака за стодана из следећих разлога:

1. Да  задам циљ и тиме себе мотивишем на стваралаштво, јер без циља нема добре мотивације, а без мотивације нема квалитетног стваралаштва,
2. Јер сматрам да сам као добитник прве Викимедијине награде „Бранислав Јовановић“, на неки начин обавезан да оправдам ово признање и тиме мотивишем и будуће добитнике ове награде на интензивнији рад.
3. Да  личним примером увећам слободан приступ целокупном људском знању.
4. Да обогатим Википедију на српском језику још већим бројем чланака из свих области људског знања а не само из области медицине чијим писањем сам се највише бавио.

Поздрав, и срећан рад будућим учесницима акције  „100 Вики дана“

Др Димићу желимо много успеха у овој акцији. Његов рад у оквиру 100 Вики дана можете пратити на страници на Википедији.

 

Ауторка: Ивана Гусларевић

Извори

 

 

Share Button