Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јул 2016. godine

Покемoн Го најпопуларнији чланак на Википедији са преко 10.000 прегледа

Милиони читалаца хрле на Википедију у потрази за више информација о новој игри, док се уредници Википедије труде да побољшају чланак.

 

img_59131

Покемoни у просторијама Задужбине Викимедија. Аутор фотографије Jeff Elder, јавно власништво/CC0; Pokémon from Pokémon Go used under fair use.

 

Darmamitra Lee  је играо билијар са пријатељем пре неколико дана, али он као да није био присутан у игри. „Између сваког ударца је опсесивно провераваo свој телефон”, написао је на страници Википедије на Фејсбуку. “Играо је нову игру Покемон Го… Рекао ми је нешто о томе и мислио сам да је луд!”

Његова прича није непозната за многе људе у Сједињеним Америчким Државама и Океанији, где је ријалити игра Pokémon Go окупирала машту, проширујући је на стварност.

Милиони других су му се придружили.

На Дан независности у САД, 4. јула, забележено је 7.730 прегледа на чланку Покемон Го на Википедији на енглеском језику. Тачно недељу дана касније, тај број је нарастао на 833.736 измена, што је повећање од 10 хиљада одсто! Укупно, на дан 13. јул, готово 4.5 милиона људи посетило је чланак, од лансирања игре (напомена уредника: тај број је сада готово 6.7 милиона, уколико се период продужи до 17. јула). Овај чланак се налази на врху Википедијине листе најпопуларнијих чланака за период 3 – 9. јули. Тај период не укључује ниједан од три дана када је чланак имао више од 800 хиљада прегледа дневно.

Screenshot via Pageviews Analysis, programmed by MusikAnimal, Kaldari, and Marcel Ruiz Forns, CC BY-SA 3.0.

 

Популарност Покемона Го узрокована је делимично носталгијом која је створена за двадесетак година постојања Покемона, у време када је франшиза имала утицај на све, од игара на телевизији до чак (изненађујуће) Википедије, као што је писано раније о томе.

Neilsen L Roban се сигурно сећа тих дана: “Ја сам био велики фан Покемона пре много година, али сам одрастао”, рекао је он. Ипак није свако одрастао, показује сведочење Andrew Cunningham-а, са портала Ars Technica.

Покеман Го је нови корак за франшизу. Уместо картица или видео игара, снага апликације је у томе што играчи могу да ходају напољу и да ухвате свог Покемона, истоимене измишљене ликове које играчи морају ухватити и обучити.

Чланак на Википедији је уређиван 900 пута од стране, готово 400 корисника, углавном у последњих неколико дана. Dissident93, уредник са више од 38 хиљада измена од кад се прикључио енциклопедији 2012. године, има највише промена на чланку од свих осталих корисника. Он заправо има мало интересовања да игра ову игрицу, али сматра да је “битно да чланак о игри (на Википедији) има тачне и ажуриране информације”, јер је често прва лука за читаоце – многи од њих долазе на чланак са топ-рангираних места на Гуглу.

Ипак, то није увек најлакши задатак. Disident проводи време осугуравајући да чланци о видео играма остану доследни по стилу писања оваквих чланака на Википедији, те постоје и упутства посвећена писању на ове теме. Рекао нам је да је популарност чланака таква да је резултирала “великим бројем уредника… и то је нешто са чиме је тешко носити се, јер сваки од њих има своје личне стилове уређивања.”

Те ствари се морају брзо усагласити када је у питању чланак који је у тренду, међутим, уредници Википедије изгледа да на грешке примењују стару Покемон фразу: “Морам их све ухватити”!

Извори

 

Share Button

Вики воли вилинске коњице

Пројекат прикупљања базе фотографија и података за Википедију о вилинским коњицима Србије, почеће 5. августа активностима у Сокобањи и Власинском језеру. Циљ пројекта је приближити јавности информације о овој животињској врсти, али и другим организмима, пејзажима и културним добарима.

Насмејани вилински змај, ауторка Марија Гајић

Вики воли вилинске коњице (Wiki Loves Dragonflies) део је регионалног научног и едукативног програма БООМ (Balkan Odonatological Meeting), који развија и води група младих истраживача и студената из земаља западног Балкана с главним циљем успоставе регионалне сарадње у области истраживања и заштите вилиниских коњица и слатководних станишта.

Крајњи очекивани резултат овог пројекта је допуна постојећих и стварање нових чланака на Википедији на српском језику о свакој врсти вилинских коњица који живе код нас, али тако да чланци буду још информативнији и разумљивији свим узрастима; првенствено ученицима и студентима којима је Википедија најчешће „полазна“ тачка у учењу, прављењу презентација, писању семинарских радова и слично. Фотографије ће приказивати и детаље који су карактеристични за идентификацију дате врсте. Направиће се једноставнији фотографски водич који би помогао у идентификовању наших вилинских коњица. Реализација главног дела пројекта одвијаће се током августа, али ће се и после тога постављати фотографије на Викимедијину оставу и чланци на Википедију.

Викимедија Србије препознала је иновативност и одобрила финансирање овог пројекта, који је пристигао кроз годишњи конкурс за доделу грантова,  расписан 2015. године. Конкурс за подношење предлога пројеката за 2017. годину отворен је до 15. августа, те позивамо појединце и удружења који имају занимљиве идеје да се придруже глобалној мисији ширења слободног знања.


Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Nasmejani vilinski zmaj.jpg, ауторке Марије Гајић, CC-BY-SA 4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Вики-ћошак у научном камиону од 6. до 10. јула код ТЦ Ушћа

У сусрет седмој ноћи истраживача у Србији, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ са партнерима: Природно математички факултетом из Ниша, Центар за промоцију науке и Завод за заштиту споменика културе из Крагујевца, организује научни камион од 6. до 10. јула код ТЦ Ушћа у Београду. У вожњи научним камионом кроз науку прикључиће се и Викимедија Србије. Ових дана посетиоци ће имати прилику да посете Вики-ћошак, место где ће моћи, уз помоћ искусних Википедијанаца, да се опробају у стварању највеће јужнословенске енциклопедије  – Википедије на српском језику.

logo1

Ноћ истраживача

Научни камион очекује све радознале умове у периоду од 12 до 22 часа, а све у циљу промоције манифестације која ће ове године бити одржана 30. септембра у седам градова Србије. Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи“ главна тема Ноћи истраживача су миграције а традиционално последњег петка у септембру, истраживачи ће кроз науку и забаву, свој посао, знање и живот приближити младима и још једном објаснити како мењају свет на боље. Научни камион, као путујућа лабораторија и простор за радионице и трибине, кроз изложбе, приче о лету, ронилачка одела и рониоце, рибе и корале, летње непогоде, миграције риба и распростирање биљних врста приказаће само делић онога што се спрема у Београду али и широм Србије за 30. септембар.

Wikipedia-logo-v2-sr

Поред разноврсног програма и бесплатних радионица, овим промо активностима прикључиће се и Вики-ћоше. Сви заинтересовани моћи ће да науче занимљиве чињенице о Википедији, да чују нешто о слободном знању и отвореном приступу, да упознају Википедијанце и да уз њихову помоћ науче да уређују Википедију. За оне највредније обезбеђене су симболичне награде.

Позивају се и сви Википедијанци да посете Вики-ћошак и пренесу своје искуство и знање новајлијама и заинтересованим посетиоцима.

Поред Викимедије Србије, у програму учествују и DAAD, АМФОРА Ронилачки клуб Београд и ReefrooM Акваријум студио.

Пратите нас на Фејсбук догађају.


Извори:

Share Button

Позив за подношење пројеката за 2017. годину

ВикимедWikimedia-Serbia (1)ија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Удружење је за својих 11 година постојања развијало пројекте који су са собом донели многобројне сарадње са факултетима, средњим школама, институцијама културе и удружењима сличних делатности. Да бисмо и даље ишли путем остваривања наше мисије, потребна нам је и ваша помоћ. Викимедија Србије расписује конкурс за прикупљање пројектних предлога за 2017. годину. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања.

Ради бољег разумевања пројеката и онога чиме се бавимо, препоручујемо да прочитате годишњи план за 2016. годину и видите који су пројекти актуелни. Надамо се да ћете кроз сличне или нове подухвате моћи да остварите своје идеје.

Ко може да аплицира?

Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије, о којима можете више прочитати у Стратегији Викимедије Србије. Ако до сада нисте писали предлоге, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?

Пријавни формулар можете преузети овде. Потребно је да преузмете формулар и пошаљете га на kancelarija@vikimedija.org. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте износима од 500 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама.

Трајање пројекта

Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2017. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2017. године.

До када могу да пошаљем предлог пројекта?

Све предлоге треба доставити до 15. августа 2016. на kancelarija@vikimedija.org или их можете доставити лично у канцеларију Викимедије Србије (Дечанска 4/3, Београд). За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на број телефона: 060/74-54-773

Временски оквир реализације:

 • 15.08.2016. – Рок за слање пројектних предлога и почетак селекције;
 • 25.08.2016. – Први круг селекције;
 • 05.09.2016. – Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани;
 • јануар 2017. – Потписивање уговора и уплата средстава;
 • од фебруара 2017. – Почетак реализације пројеката;
 • 31.12.2017. – Крајњи рок за завршетак пројеката;
 • јануар 2018. – Писање завршних извештаја.

Очекујемо ваше предлоге и надамо се успешној сарадњи!

Извори

Share Button

Викимедија Србије објављује конкурс за Менаџера образовног програма

“Замислите свет у коме свака особа има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.“

Wikimedia-Serbia

 

 

ВИКИМЕДИЈА СРБИЈЕ

објављује конкурс за радно место

Менаџер образовног програма

(Education Program Manager)

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног знања на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи треба да имају једнак приступ знању и образовању.

У циљу проширења активности Викимедије Србије и њене даље професионализације тражимо способног и мотивисаног кандидата за позицију:

Радно место: Менаџер образовног програма (пуно радно време)

Опис задужења:

Менаџер образовног програма осмишљава концепт и реализује образовни програм Викимедије Србије, сарађује са представницима културно-образовних институција, промовише рад образовних и других пројеката Викимедије Србије који укључују повећање корпуса слободног знања.

Кључне активности:

 • Креирање планова и рад на унапређењу организације и реализације образовних пројеката као и привлачење, обука и мотивисање нових волонтера за рад на овом и другим пројектима Викимедије Србије,
 • Одржавање радионица уређивања Википедије и других сродних вики пројеката Викимедије Србије у културно-образовним институцијама (факултетима, гимназијама, библиотекама, музејима…),
 • Помоћ приликом реализације акредитованог семинара Викимедије Србије стручног усавршавања наставника у примени онлајн вики алата као дидактичких средстава у настави и учењу,
 • Праћење рада учесника/ца на радионицама, комуникација са њима и помоћ приликом евалуације њиховог рада,
 • Остваривање сарадње са новим партнерима на пољу образовних пројеката,
 • Координација рада волонтера и контакт са Вики амбасадорима,
 • Осмишљавање метрика и евалуација успешности појединачних пројеката,
 • Контакт са вођама образовних пројеката у другим огранцима и Задужбином Викимедијом, учествовање у редовним састанцима и на конференцијама,
 • Писање извештаја о пројектима,
 • Рад на медијским и другим промотивним активностима образовних пројеката Викимедије Србије,
 • Учешће у промоцији и реализацији других пројеката Викимедије Србије.

Услови:

 • Виша или висока (пожељно) стручна спрема
 • Обавезно знање енглеског језика
 • Обавезно познавање рада на рачунару и алата за канцеларијско пословање
 • Добре организационе способности
 • Способност рада у малом тиму
 • Комуникативност
 • Могућност рада са флексибилним радним временом
 • Кандидати упознати са пројектима заједнице Викимедије и концептом слободног садржаја имаће предност
 • Кандидати са искуством у раду са волонтерима или у невладином сектору имаће предност

Нудимо:

Динамичан и изазован посао, рад са младим људима, флексибилно радно време, сарадњу са истакнутим образовним и институцијама културе, невладиним организацијама, честа путовања и контакт са заједницом Викимедије на глобалном нивоу, прилику за лична и професионална усавршавања кроз учешће у конференцијама и семинарима и многобројне контакте.

Потребна документа:

 • Биографија
 • Копија дипломе
 • Препоруке од ранијих послодаваца, уколико их кандидат поседује

Пријаве је потребно доставити до 22.07.2016. године на и-мејл: posao@vikimedija.org.

 

Извори

 

Share Button