Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za април 2016. godine

Почиње нови наградни фото-конкурс „ВИКИ ВОЛИ ЗЕМЉУ“

Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и Туристичком организацијом Србије, организује наградни фото-конкурс „Вики воли Земљу”, од 1. до 31. маја 2016. године, са циљем прикупљања фотографија заштићених природних добара широм Србије.

Слано Копово, аутор Snowyns. Вики воли Земљу 2014

Србија има велики број заштићених природних целина и добара, али су она најчешће непозната и недоступна јавности. Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободом лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе.

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса.

Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене лаптопом, таблетом и екстерним хард диском.

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије: у Београду у Туристичкој организацији Србије, у Нишу на интернационалном џез фестивалу „Нишвил“ и у граду одакле ће стићи победничка фотографија.

Фото-конкурс „Вики воли Земљу” (Wiki Loves EarthWLE) је међународно годишње такмичење које се организује у  више од 20 земаља. Такмичење је први пут одржано 2013. године у организацији Википедије на украјинском језику. Прошле године је на глобалном нивоу више од 8500 учесника послало преко 100 хиљада фотографија.

„Вики воли Земљу” се у Србији реализује трећу годину за редом. Сваке године Србија је прикупила око 800 фотографија природе.

Више информација о конкурсу можете пронаћи на сајту: www.vikivolizemlju.rs.

Више информација о међународном пројекту „Вики воли Земљуможете пронаћи на званичној страници конкурса: www.wikilovesearth.org.

Победничке фотографије из Србије 2014. и 2015. године можете погледати на:  http://wle.wikimedia.rs/pobednici.html.

Пратите нас и на Фејсбуку facebook.com/wleserbia, Инстаграму wikimedia_serbia, Твитеру @wm_rs,   и Блогу http://blog.wikimedia.rs/

Ауторкa: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:  Слано Копово, RP13-Slano Kopovo10.jpg, аутора  Snovyns,  под cc-by-sa-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

ГЛАМ СРБИЈА: Институције културе отвориле архиве

Историјски архив Београда, Позориште на Теразијама, Позориште „Бошко Буха”, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Народна библиотека Србије и Светска организација пантомимичара прикључили су се глобалном ГЛАМ пројекту (Galleries, Libraries, Archives, Museums) Задужбине Викимедија.

 

Ове институције су до сада ставиле свету на располагање више од 350 фотографија под слободном лиценцом (Creative Commons) за даље коришћење на Википедији и другим пројектима слободног знања Задужбине Викимедија – Викиизворнику, Викикњигама, Викивестима, Викицитатима, Викиврстама… Све фотографије се налазе на Викимедијиној остави (Wikimedia Commons) – глобалној ризници слободних фотографија, датотека, аудио и видео фајлова.

Историјски архив Београда донирао је 30 фотографија за Викимедијину оставу, које приказују историју престонице. Међу фотографијама нашле су се и оне из 16. века, али и мапе, план града, нацрти, записи из матичних књига, као и фотографије знаменитих личности, попут председника СФРЈ Јосипа Броза Тита са другим званичницима или Данице Томић, прве жене пилота.

Позориште на Теразијама је, за прву фазу сарадње, донирало 284 фотографије које илуструју њихових 18 најгледнијих представа (Неки то воле вруће, Чикаго, Зона Замфирова, Бриљантин, Кабаре…), али и текстове као изворе на основу којих ће бити написани чланци на Википедији на српском језику.

Позориште „Бошко Буха” ослободило је 23 датотеке за Викимедијину оставу. За почетак сарадње изабрано је јубиларно 100. извођење њихове популарне представе „Госпођа министарка”. Том приликом су волонтери Викимедије Србије, уз релавантне изворе које је обезбедило позориште, написали чланак о овој представи на Википедији на српском језику.

Викимедија Србије, у сарадњи са Светском организацијом пантомимичара, организовала је уређивачки маратон у писању чланака на Википедији на Светски дан пантомиме. Захваљујући волонтерима, у једном дану написано је 15 нових и допуњено два чланка на Википедији. Неки од чланака су илустровани са 14 фотографија које је ослободила Светска организација пантомимичара. Подршка је стигла и из Македоније, где су уредници Википедије на македонском језику написали девет нових чланака. Специјална гошћа маратона била је и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, која је поздравила ову акцију, посебно подржавајући волонтеризам.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” је већ другу годину за редом део ГЛАМ програма са пројектом „Вики-библиотекар”. Циљ пројекта је заинтересовати библиотекаре да постану успешни уредници Википедије, али и проширивање мреже библиотека и других културних установа, као и постављање што богатијег, квалитетнијег и информативнијег садржаја на Википедију. Током овог пројекта остварена је сарадња са 11 градова у Србији и 38 институција. Одржано је девет предавања, шест радионица и три уређивачка маратона.

ГЛАМ пројекат, који у овом делу света спроводи Викимедија Србије, усмерен је на развијање двосмерне сарадње са институцијама културе у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа на интернету. Пројекат укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све установе кутуре које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.

Ауторкa: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: GLAM logo transparent cropped.svg, аутора HuskyMischa de MuynckNiels; Danica Tomić, prva žena pilot, 1928. godina.jpg, непознатог аутора; Panorama i ratna scena zauzimanja Beograda 1521. god.jpg, Kabare – premijera 01.JPG, аутора Милоша Кодемо, Briljantin – premijera 02.jpg, аутора Terazije Theatre; Gospođa Ministarka plakat premijere.jpg, аутора Theater Boško Buha,  под cc-by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Викиманија 2016 – Позив за стипендисте

Викиманија, редовна годишња конференција посвећена Википедији и њеним сестринским пројектима, ове године биће одржана у Есино Ларију, Италија од 24. до 26. јуна. Стотине волонтера, уредника Википедије разговараће о новим и постојећим пројектима и дискутовати о кључним стварима у Викимедијином покрету. Викимедија Србије отвара позив за стипендирање за учешће на конференцији уредника Википедије на српском језику.


Викиманија је највеће окупљање уредника Википедије, које се фокусира на визијуВикимедије: учинити свe знање овог света доступно свима на планети. Са више од 35 милиона чланака на 290 језика, Википедија представља највећу онлајн слободну енциклопедију у људској историји.

У циљу обезбеђивања једнаког приступа људском знању, дељења и доприноса истим, овај догађај се организује последњих 11 година како би окупио људе са истом мисијом. Као што је стварање Википедије резултат добровољног рада, тако је и организација ове Вики конференције у рукама интернационалног волонтерског тима.

Позивамо активне уреднике Википедије на српском језику да се пријаве за стипендије, како би  Википедија на српском језику, али и други пројекти Викимедије Србије били представљени колегама из света на најбољи могући начин. Стипендија обухвата покривање трошкова регистрације, смештаја и превоза (храна је обезбеђена на конференцији). Представник Вики заједнице из Србије учествоваће на сесијама, дебатама, радионицама и дружењима са Википедијанцима и Викимедијанцима из целог  света. Пожељно је да су пријављени кандидати активни уредници Википедије, да су упознати са другим Вики пројектима, али и да су спремни да поделе своја искуства и знања.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем упитника. Пријаве су отворене до 21. априла.

Извори

Share Button

Отворен позив за стипендије у оквиру WikiLive 2016 конференције

Викимедија Србије организује другу по реду локалну конференцију Википедијанаца, са циљем окупљања и упознавања уредника Википедије, као и свих оних који желе да подрже идеју о једнаком приступу знању и образовању. Конференција ће се одржати у Стартит центру, 14. и 15. маја 2016. године. Учесници конференцији имаће прилику да се кроз дводневни програм упознају са другим добровољцима који развијају највећу онлајн слободну енциклопедију.

Конференција WikiLive је први пут организована 2015. године и истој је присуствовало више од 70 Википедијанаца и оних који су желели да постану део Вики света.

Ове године, једна од највећих конференција Википедијанаца у региону, приказаће широј публици разне теме из Вики света попут коришћења алата на Википедији, слободних лиценци, Викидате, других Вики пројеката и сл. Поред предавача из Србије, искуство ће поделити и Википедијанци из Македоније и Бугарске.

Википедијанци чије пребивалиште није у Београду, могу се пријавити за стипендију која обухвата покривање трошкова превоза, смештаја и хране. Пријављивање се врши попуњавањем следећег формулара. Сви заинтересовани се могу пријавити за стипенидију, али ће предност приликом разматрања имати активни Википедијанци.

Рок за конкурисање за стипендију је 18. април до 23:59.

Сви они који желе да присуствују конференцији, а нису конкурисали за стипендију могу попунити регистрацију на следећем линку.

Посебну подршку пројекту пружио је Стартит центар, у коме ће се одржати конференција.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник,Викицитати, Викиврсте и Викимедијина остава.

Дођите да се дружимо и ширимо знање!

Извори

Share Button