Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za март 2016. godine

Светски дан пантомиме обележен на Википедији

Викимедија Србије, Светска организација пантомимичара, Београдски пантомимичари, Фестивал пантомиме и монодраме у Земуну и Универзитет Сингидунум обележили су Светски дан пантомиме уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији.

 

.

Биографије знаменитих пантомимичара, технике глуме и пантомиме, организације пантомимичара, представе и уметници добили су своје место на највећој онлајн енциклопедији захваљујући волонтерима који су написали 15 нових и допунили два чланка на Википедији на српском језику. Неки од чланака су илустровани са 14 фотографија које је ослободила Светска организација пантомимичара.

World_Mime_Day_Edit-a-thon_07

.

Маратон су посетили и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, као и ректор Универзитета Сингиднум проф. др Младен Веиновић.

–  Википедија је данас извор разноврсних информација и лепо је што су се данас окупили људи различитих профила око ове врсте уметности – рекла је госпођа Солорано.  „Пантомима је веома важна форма, која пружа доста добробити. Поред тога што је лепа, може и да помогне многим људима, што је нама у Уједињеним нацијама најважније”, нагласила је она. Солорано је посебно поздравила волонтеризам, као једну од друштвених активности коју Уједињене нације подржавају.

World_Mime_Day_Edit-a-thon_21

.

Марко Стојановић, председник Светске организације пантомимичара и иницијатор Светског дана пантомиме је рекао: „Пријатно сам изненађен одзивом студената Универзитета Сингидунум и волонтера окупљених око Викимедије Србије који немају директних додирних тачака са пантомимом већ студирају или се баве потпуно другим занимањима. То је доказ да је пантомима уметност која је универзална и свима занимљива.  

Стојановић се захвалио волонтерима на труду, ректору Универзитета Сингидунум на гостопримству и посебно госпођи Војчаковој-Солорано на подршци иницијативи да се Светски дан пантомиме уведе у званичан каледар УНЕСКО-а.

„Одабрали смо за Светски дан пантомиме дан рођења Марсела Марсоа 22. март не желећи да умањимо значај других пантомимичара као што су Етјен Декру, Жак Лекок, Дебиро, Чаплин, Китон и многе друге. Марсел Марсо је био један од највећих промотера пантомиме у новим медијима средине двадесетог века, уз то је био Амбасадор добре воље Уједињених Нација и носилац једног од највећих признања Фондације Валенберг јер је током Другог светског рата спасио неколико стотина јеврејске деце, пре свега из сиротишта у Стразбуру и региону тако што их је преко Алпа пребацивао у Швајцарску. Скривајући се од нациста у земуницама да би спречио дечији плач, забављао је децу у тишини пантомимом.”

Ректор Универзитета Сингидунум проф. др Младен Веиновић је истакао да ова високошколска институција подржава у потпуности овакве акције и иницијативе, као и да Универзитет Сингидунум од првих дана развија код студената и професора волонтерски дух.

Из Викимедије Србије рекли су да су овакви догађаји значајни и да се кроз заједничку сарадњу и умрежавање различитих партнера могу постићи велики циљеви. Сарадња са институцијама културе омогућава увећање слободног знања и ризнице културног и историјског наслеђа на интернету.

Маратон је изазвао и велику медијску пажњу – о њему су извештавали ТВ Пинк, Радио Београд, ТВ Коперникус, РТВ Студио Б, ТВ Н1, ТВ Наша, Танјуг, Б92, РТВ Војводина и други медији.

Посебна подршка стигла је и из Македоније, где су уредници Википедије на македонском језику написали девет нових чланака, а о пантомими се писало и у Грузији, Бугарској и Јерменији.

Часопис о ИТ технологијама „PC Press“ поклонио је свим учесницима годишњу претплату на овај магазин.

Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: World Mime Day Edit-a-thon Singidunum, Belgrade, ауторке Ivana Guslarevic, под CC-BY-SA 4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Уређивачки маратон – Светски дан пантомиме

Викимедија Србије и Светска организација пантомимичара обележиће Светски дан пантомиме интернационалним уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији. Маратон ће бити одржан 22. марта, на дан рођења великог пантомимичара Марсела Марсоа, на Универзитету Сингидунум.

 

Oslobodi svoj talenat-Marko Stojanovic

Ослободи свој таленат – Марко Стојановић

 

Енглеска, бугарска, македонска, јерменска, грузијска, хебрејска и српска Википедија само су неке од верзија највеће онлајн енциклопедије које ће овим уређивачким маратоном бити богатије за чланке о знаменитим пантомимичарима, представама, фестивалима, удружењима…

Светска организација пантомимичара, Београдски пантомимичари и Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну ослободиће фотографије потребне за илустрацију чланака. Фотографије и други слични материјали наћи ће се на Викимедијиној мултимедијалној остави, под слободном лиценцом.

Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије, каже да ће се овим маратоном ојачати везе између огранака Задужбине Викимедија,  што подржава колаборативну природу Викимедијиних пројеката. Маџаревић додаје да је маратон почетак сарадње са Светском организацијом пантомимичара, која се прикључила глобалном ГЛАМ пројекту – двосмерној сарадњи институција културе и Викимедије Србије у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа на интернету.

Pantomima_JAPI_-_Marko_Stojanović

Марко Стојановић, глумац и пантомимичар

– Језик тела и геста је први језик којим се човек споразумевао, а пантомима као стилизована невербална комуникација вероватно прва уметност – рекао је Марко Стојановић, председник Светске организације пантомимичара. Стојановић објашњава да је пантомима кроз векове увек осцилирала и у изразу и у популарности и увек је зависила од појединца. Од како је Марсел Марсо умро 2007.године и пантомима је у силазној путањи, тако да овај догађај и сарадња са Википедијом може да буде од пресудног значаја за њен даљи развој – закључује Стојановић.

Специјална гошћа маратона биће и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, која ће обићи и поздравити студенте и волонтере, као и ректор Универзитета Сингидунум проф. др Младен Веиновић.

На маратону могу учествовати сви заинтересовани добровољци, који желе да науче нешто о овим темама и да своје знање пренесу на Википедију. Своје учешће можете потврдити на страници Википедије посвећеној овом маратону или пријавом на мејл kancelarija@vikimedija.org. Придужите се и на Фејсбук догађају.

Извори

Share Button

Међународно такмичење у писању чланака – ЦЕЕ пролеће 2016

Викимедија Србије организује друго по реду наградно такмичење на Википедији на српском језику у писању нових чланака и допуњавању постојећих о земљама Источне и Централне Европе, али и свим темама везаним за ове земље.  Такмичење почиње 21. марта и трајаће до 31. маја.

CEE_Spring_Logo_vertical-t.svg

.

ЦЕЕ пролеће је међународно такмичење у уређивању чланака, које има за циљ да побољша сарадњу између различитих језичких верзија на Википедији, као и да помогне уређивачима из овог региона да сазнају више и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима.

Такмичење је организовано од стране добровољаца из Вики заједнице у различитим земљама региона и огранцима Викимедије.

У писању и допуњавању чланака могу да учествују сви регистровани корисници Википедије. Такмичари имају слободу у избору тема о којима ће писати (нпр. пољска кухиња, географија Мађарске, румунски речни систем, планине у Бугарској, украјинска пољопривреда, руска историја….). Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.  

Жири Википедије на српском језику, који ће чинити три Википедијанца изабрана од стране Викимедије Србије, одабраће системом бодовања три учесника са највећим бројем бодова, који ће освојити вредне награде. Победник ће освојити дигитални фотоапарат, другонаграђени таблет уређај, док је трећа награда ранац за лаптоп.

Пријаве су отворене све времена трајања такмичења!

Више о условима учешћа прочитајте на страници Википедије.

Срећно!

 

Извори

Share Button

Представљање пројекта „Вики-библиотекар” у оквиру Недеље отвореног образовања

Недеља отвореног образовања се и ове године обележава у академским институцијама широм света у периоду од 7. до 11. марта, са циљем подизања свести о могућностима за слободну и отворену едукацију. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије и КоБСОН тим поводом организује низ предавања и радионица. Једно од предавања које ће бити одржано је и „Википедија – слободна енциклопедија коју свако може да уређује: Пројекат Вики-библиотекар”.

Predavanje_u_Trebinju

Вики-библиотекар предавање у Требињу

 

Овај пројекат се реализује другу годину за редом, а подразумева обуку библиотекара за уређивање Википедије, кроз акредитоване семинаре. О развоју овог пројекта говориће Александра Поповић, начелник Сектора за научне информације и развој Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”.

Предавање ће бити одржано у четвртак, 10. марта, у Библиотеци Дома културе „Студентски град”, са почетком у 17 часова.

Садржај предавања:

  • Задужбина Викимедија
  • Викимедија Србије
  • Википедија
  • Википедија на српском језику
  • Пројекат Вики-библиотекар
  • Уређивање чланака на Википедији
  • Најбољи чланци на Википедији

 

Комплетан програм Недеље отвореног образовања можете погледати на сајту Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије.

 

Извори

Share Button