Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za фебруар 2016. godine

Позив за волонтере за другу „Вики Лајв“ конференцију

Викимедија Србије ће, други пут за редом, организовати „Вики Лајв” конференцију намењену уредницима Википедије и свима онима који желе да се боље информишу о највећој енциклопедији на свету, али и другим пројектима Задужбине Викимедија који се реализују у нашој земљи.

Циљ конференције је боље умрежавање уредника и популаризација Вики пројеката, кроз разноврсни програм и бројне теме из Вики света попут коришћења ботова, слободних лиценци, масовних уноса, повећање квалитета чланака и сл.

Викимедија Србије упућује позив младим и вредним људима који желе да се укључе у организовање ове конференције и стекну искуство у области реализације и медијске промоције догађаја.

Учесници ВикиЛајв конференције 2015

Задужења волонтера:

Група од 15 волонтера, биће распоређена у три тима. Број волонтера у тиму, време и врста ангажовања биће дефинисани за сваки тим. Волонтери треба да назначе за који тим су заинтересовани. Када се попуне места за све тимове, позив ће бити затворен.

Тимови су:

Промо тим

Промо тим биће задужен за промовисање окупљања, анимирање учесника и предавача. Од волонтера у овом тиму очекује се да приступе задацима креативно и дају сопствени допринос повећању видљивости догађаја. У сарадњи са менаџером комуникација Викимедије Србије, волонтери би учествовали и у писању блог постова и најава за јавност, организовању и логистичкој помоћи у медијским представљањима догађаја, промовисању конференције на друштвеним мрежама итд. Добродошли су и волотери за дизајн промотивног материјала.

Тим за комуникацију са учесницима

Тим за комуникацију са учесницима ће блиско сарађивати са Промо тимом и менаџером пројеката у циљу што веће посећености. За 20 учесника биће обезбеђен смештај и трошкови превоза, па ће главне активности тима за комуникацију са учесницима бити отварање пријава за стипендију, селекција и координисање учесника, као и организација неформалних дружења.

Тим за логистику

Тим за логистику ће бити највише ангажован за време одржавања окупљања и све послове ће вршити заједно са менаџером канцеларије Викимедије Србије. Њихова помоћ се очекује код техничких ствари, кетеринга, постављања опреме, у организацији неформалних дружења и сл.

Време ангажовања:

Предвиђено време ангажовања је од пријаве волонтера, до реализације догађаја. Коначно време ангажовања зависи од интересовања волонтера и активности групе у коју су укључени.

Рок и начин пријављивања:

Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем упитника до 10. марта 2016.

Предности волонтирања на ВикиЛајв конференцији:

 • искуство у организовању догађаја
 • искуство рада у невладиној организацији
 • унапређивање вештина комуникације са представницима институција и медија
 • дружење са локалним Википедијанцима и другим волонтерима
 • упознавање са пројектним активностима Викимедије Србије

 

Сви волонтери ће добити Сертифкат о волонтирању.

За сва питања и информације о Викимедији Србије и волонтерском програму, можете се обратити на:kancelarija@vikimedija.org.

 

Организатор програма: НВО Викимедија Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, ВикизворникВикицитатиВикиврсте и Викимедијина остава.

 

WikiLive_2015,_Conference_day_1,_Filip_Maljkovic_-_Introduction,_05

.

WikiLive_2015,_Conference_day_2,_Ivana_Madzarevic_-_GLAMorous,_02

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Извори

 

Share Button

„The Cure Award” за Википедијанца из Србије

Господин Милорад Димић, др спец. ваздухопловне и хипербаричне медицине, који под корисничким именом „Intermedichbo” уређује Википедију на српском језику, добитник је признања The Cure Award, које додељује заједница Wiki Project Med Foundation. Доктор Димић је допринео Википедији на српском језику са 2205 чланака из области медицине и тиме се нашао на 16. месту од 300 Википедијанаца који су уређивали чланке из ове области.

Др Милорад Димић као предавач на конференцији Википедијанаца „Wiki Live“, април 2015.

Викимедија Србије доделила је г. Димићу, као једном од најактивнијих Википедијанаца у 2015. години, Захвалницу за посебан допринос слободном знању, а поводом 13. рођендана Википедије на српском језику рaзговарали смо са овом вредним уредником Википедије.

Кад сте први пут чули за Википедију и шта сте помислили о том пројекту?

За  Википедију сам први пут сазнао током 2006. тражећи неке податке из појединих области медицине, физике и хемије. Пројекат ми се после извесног времена проучавања, допао. Прво што сам у њему видео била је:

 1. Прилика да се кроз уређивање појединих интересантних тема из медицине, станем на пут бројним дезинформацијама и надрилекарству, у бројним часописима и на странама интернета из области популарне медицине, које су биле у сталној експанзији. Ове странице или текстове често су уређивале нестручне особе из разних побуда, доводећи у питање безбедност многих болесника.
 1. Да ми се пружа прилика да популаришем и приближим не само пацијентима већ и многим лекарима две врло мало познате гране медицине којима сам се бавио, ваздухопловну  и хипербаричну медицину, а које су и међу лекарима с почетка 21. века биле недовољно познате. Тако су први чланци које сам уредио били из ове области.

Кад сте почели да уређујете Википедију и зашто је уређујете?

Википедију сам почео да уређујем пре 7 година. Oд тада је активно уређујем странице без престанка, скоро свакодневно.

Википедију уређујем из више разлога:

 1. Популаризација медицине, пружање релевантних информација из области медицине и популаризација појединих недовољно познатих грана медицине.
 1. Личног задовољства и жеље за добровољним културно просветним радом, којим сам се као хуманиста целог живота бавио.
 1. Жеље да писањем чланака популаришем мој родни град Ниш, његове културно-иторијске вредности и познате људе (сликаре лекаре итд)
 1. Да своје слободно време искористим на умни рад који је  веома битан за ментално здравље особа у годинама у којима сам ја.
 1. Стекнем нове пријатеље, писањем биографија о појединим особама, као и међу википедијанцима широм света.

Колико уноса/чланака имате на Википедији до сада?

До 12. Фебруара 2016.сам:

 1. Уредио – 2.936 страница
 2. Написао – 2.241 страницу
 3. Послао 1,021 датотека (424 на commons)
 4. Уредио 917 чланака

Зашто је Википедија важна?

Википедија је важна за стварање неисцрпне базе проверљивих, лако доступних и квалитетних информација и развијање истраживачког духа и писмености у свим областима знања, при чему су информације ослобођене рекламерства и по свом ставу су неутралне.

Шта је највећа снага Википедије?

Масовност чланова и све већи унос чланака датотека, референци и других лако проверљивих чињеница. Велики број људи (многих генерација и професија) који користе Википедију у свакодневном професионалном и личном животу.

Како видите будућност Википедије?

Будућност Википедије видим у све већем ангажовању волонтера, и све бољем успостављању личних контаката уредника Википедије, као и у све мањим сукобима њених чланова који су до сада донели доста зла Википедији и одлили бројне уреднике.

Wiki Project Med Foundation logo

Викимедија Србије честита г. Димићу на добијеном признању и захваљује се на посвећености мисији Задужбине Викимедија – да знање буде доступно свима.

Извори

Share Button

Свечано представљен пројекат обележавања споменика културе QR кодовима

У Београдској задрузи данас је представљен пројекат Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда“, који има за циљ да омогући туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. 

Табле са овим кодовима постављене су на 21 споменик културе у Београду. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика о датом споменику.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије даје изјаву за медије

 

На свечаној презентацији градоначелник Београда др Синиша Мали рекао је да су QR кодови технологија која приближава споменике културе грађанима и гостима Београда. Како је истакао, договорено је да до краја следеће године свих 413 споменика културе у Београду буде обележено QR кодовима.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије нагласио је да је овим пројектом и Википедија, највећа онлајн енциклопедија,  добила квалитетне чланке.

–  Пројекат обележавања споменика културе QR кодовима је један у низу који смо подржали и у коме смо били активни партнери, будући да се он уклапа у нашу мисију – да знање буде доступно свима – рекао је Маљковић.

Он се захвалио свима који су помогли реализацију овог пројекта, а посебно волонтерима Викимедије Србије који су уложили своје време, труд и енергију да овај пројекат изведу до краја.

 

Окупљенима су се обратили и Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе, као и председник Савета Факултета организационих наука Милан Мартић.

 

 

Више фотографија можете погледати на Викимедијиној мултимедијалној остави.

Извори

Share Button

Представљање пројекта „Обележавања споменика културе QR кодовима на територији града Београда”

Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, Факултетом организационих наука Универзитета у Београду и уз подршку Града Београда, упућује позив на свечано представљање пројекта „Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда”. Презентација ће бити одржана у петак, 26. фебруара 2016. године, у 12 часова, испред главног улаза зграде Београдске задруге, Карађорђева 8.

О културном и туристичком потенцијалу овог пројекта говориће Градоначелник Београда Синиша Мали, декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић и председник Викимедије Србије Филип Маљковић.

Циљ пројекта постављања табли са QR кодовима на споменике културе у Београду је омогућити туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика.

Завод за заштиту споменика културе града Београда омогућио је постављање табли, као и стручну литертуру за чланке о споменицима културе, које су потом уносили на Википедију студенти Факултета организационих наука. Викимедија Србије је пружила студентима обуку уређивања Википедије.

Споменици културе који су тренутно обухваћени овим пројектом су: Стари и Нови двор, Конак кнегиње Љубице, Подручје око Доситејевог лицеја, Кафана Знак питања, Капетан Мишино здање, Саборна црква, Зграда Београдске задруге, Археолошки локалитет Пионирски парк, Споменик захвалности Француској, Бајракли џамија, Дом Народне скупштине Републике Србије, Фонтана Рибар, Манакова кућа, Народна банка Србије, Споменик Победнику, Народни музеј, Народно позориште, Српска патријаршија, Синагога Сукат Шалом и Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда.

 

 Извори

Share Button

Позив за учешће на конкурсу за финансирање пројеката

Викимедија Србије расписује конкурс за финансирање пројеката који доприносе стварању и ширењу слободног знања. Конкурс је замишљен као инкубатор добрих идеја и посвећен је мањим пројектима, који могу бити преточени у дугорочну сарадњу. Пријаве су отворене од 22. фебруара до 22. марта 2016. године.

 

 

Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, Викиверзитет, неки су од пројеката су које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин. Наша мисија је да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Викимедија Србије, поред подршке развоју Википедије на српском језику, кроз рад на другим Викимедијиним пројектима, ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја, односно промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Кроз сарадњу са факултетима и школама средњег образовања обогаћујемо Википедију, са институцијама културе доприносимо повећању броја квалитетних датотека на Викимедијиној остави. Реализујемо и фото-такмичења, кампове, радионице, такмичења у писању чланака…

Желимо да допринесемо свету са што више знања, али и да у све то укључимо и што више других појединаца и удружења. Зато вас позивамо да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја.

Кроз нови циклус финансирања пројеката желимо да са вама будемо део историје, да се упознамо и забавимо, али и да наставимо сарадњу у будућности. Конкурс је намењен мањим пројектима (горња граница је 500 евра по пројекту), који могу бити преточени у дугорочне пројекте са већим обимом финансирања.

Пројекти који ће добити финансијску подршку морају се тицати слободног знања, а резултати морају бити објављени под неком од слободних лиценци.

Саветујемо вам да посетите Викимедијин портал и део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима како бисте стекли бољи увид у то шта је то на чему ми радимо и како ви можете да допринесете ширењу слободног знања. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

 • Пројекте можете пријавити попуњавањем обрасца за предлог пројекта и пошаљите нам путем мејла на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам.
 • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем, и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
 • Желимо иновативне пројекте, свеже идеје, али, наравно, узећемо у обзир и пројекте који су већ реализовани на неки начин. Уколико имате идеју за обимнији пројекат, позивамо вас да кроз микрогрант реализујемо један његов део, а да следеће године (или кроз више година), на обострано задовољство, наставимо рад на свеобухватнијем пројекту.
 • Предлоге нам доставите најкасније до 22. 3. 2016. године.
 • До 18. априла сви подносиоци пројеката биће обавештени о исходу.

Важна напомена: Кроз овај конкурс за микрогрантове неће бити финансирани пројекти који имају за циљ прикупљање фотографског садржаја. Предлоге за такве пројекте можете поднети у оквиру конурса за фото-грантове који ће бити стално отворен током 2016. године.

Временски оквир реализације:

 • 22. 2. 2016.
  • Слање позива за прикупљање предлога пројеката.
 • 22. 3. 2016.
  • Завршетак пријава и почетак селекције.
 • 1. 4. 2016.
  • Први круг селекције.
 • 15. 4. 2016.
  • Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
 • 18. 4. 2016.
  • Почетак реализације пројеката.
 • 31. 10. 2016.
  • Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
 • 30. 11. 2016.
  • Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

 

Извори

Share Button