Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za децембар 2015. godine

Проглашени су победници такмичења у писању чланака на Википедији у част Јована Цвијића

Јован Цвијић, познати српски географ и научник

Такмичење посвећено обележавању 150 година од рођења Јована Цвијића успешно је завршено. Чланови жирија које су чинили Википедијанац Марко Адам и представници Географског факултета др Александар Петровић и Тања Добросављевић, имали су за задатак да прегледају 195 чланака на географске теме написаних и допуњених од стране осам Википедијанаца. Од 195 чланака, 123 су нова, а 72 су допуњена новим информацијама, сликама, датумима… Такмичење је симболично почело на дан рођења познатог српског научника и географа и трајало је месец дана.

Победник такмичења, Марко Станојевић, ће добити двогодишњу претплату за Националну географију и сабрана дела Јована Цвијића. Другонаграђени, Миљан Симоновић добија глобус лампу и једно дело Јована Цвијића, док трећенаграђеном уреднику, под корисничким именом, НиколаБ, следује лампа од кристала хималајске соли и једно дело Јована Цвијића.

Јован Цвијић, српски научник, оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије (сада Српска академија наука и уметности), професор и ректор Београдског универзитета, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу, рођен је 11. октобра 1865. године. Ова година је у знаку обележавања 150 година од његовог рођења: Српска академија наука и уметности организује међународну конференцију, Географски факултет, Српско географско друштво и Министарство просвете реализовали су географски семинар, центри за културу дане посвећене овом великом научнику, друге институције културе изложбе и друге сличне манифестације, издата је и пригодна поштанска маркица са ликом овог знаменитог научника.

Захваљујемо се свим Википедијанцима који су учествовали на такмичењу и допринели повећању слободног знања на Википедији.

Извори

Share Button

У току је гласање за Википедијанца/ку године

128px-Nuvola_filesystems_services-gray.svgСваке године Вики заједница проглашава Википедијанца/ку године и том приликом додељује споменицу за изузетан рад и труд који су ови волонтери уложили у креирање квалитетних чланака, али и у пружање подршке заједници. Намена ове споменице је да награди рад Википедијанца који се по мишљењу својих колега највише трудио и који је својим радом обележио 2015. годину на Википедији. Једини услов за кандидате је да имају преко 1000 измена. Право гласа имају сви. Предложени гласови и кадидати се могу видети на посебној страни на Википедији.

Правила

  • гласање почиње недељу дана пре нове године
  • постоји само један круг гласања
  • даје се само један глас
  • кандидат мора имати минимум 1000 измена
  • ако се деси да више кандидата има подједнак број гласова – сваки од њих добија споменицу
  • подношење кандидатура које за циљ имају вређање појединаца биће поништене

Википедијанци и Википедијанке су добровољци који развијају овај Вики пројекат, а за креирање што квалитетнијих чланака потребни су им валидни извори. Најбоље место за проналазак оваквих извора су библиотеке. Народна библиотека Србије и Библиотека града Београда подржаће ову акцију у оквиру постојеће сарадње са Викимедијом Србије и обезбедиће за највреднијег Википедијнца/ку годишње чланство.

Извори

Share Button

Младе Викидахије

Ученици 8б разреда Математичке гимназије креирали су своју прву страницу на Википедији посвећену епској народној песми „Почетак буне против дахија“. Направили су и анимирани филм на ову тему, али нацртали и портрет Илије Бирчанина.

Свој рад представиће на конференцији „Нове технологије у образовању 2016“ која ће се одржати 26. и 27. фебруара наредне године.

Ученици 8б Математичке гимназије

Математичка гимназија у Београду већ неколико година учествује у Образовном програму Викимедије Србије, односно пројекту „Вики гимназијалац”, који се реализује са циљем обогаћивања Вики пројеката слободног знања у академском окружењу.

Више од 50 ученика и три наставника Математичке гимназије прошло је обуку уређивања Википедије и Викимедијине оставе. Посебан новитет у пројекту дошао је из одељења 8б.

Наиме, ова група ученика, уз подршку наставнице српског језика Анђелке Петровић,  унела је у највећу јужнословенску енциклопедију – Википедију на српском језику чланак о епској народној песми „Почетак буне против дахија“.

Илија Бирчанин, аутор Sanja33dj

Направили су и  анимарни филм, нацртали су портрет Илије Бирчанина, уцртали устаничка места на мапи, пронашли унутрашње и спољашње везе за текст, превели текст на енглески, руски, шпански и немачки језик, направили план текст и издвојили стилске фигуре, а наставница српског језика је написала и истраживачке задатке који помажу у припреми ученика за рад на часу (страница на Викикњигама).

У раду су им помогли и наставници информатике Снежана Јелић и Коста Ђуришић. Посебна подршка стигла је из Викимедије Србије и менаџерке образовног програма Милице Жарковић, као и од наставница немачког језика Сање Барбулов и руског језика Драгане Керкез. Помоћ у превођењу на руски и шпански језик пружиле су маме ученика 8б, Ирина Грбић и Верица Савић.

Свој рад представиће на конференцији „Нове технологије у образовању 2016“ која ће се одржати 26. и 27. фебруара наредне године.

Викимедија Србије изражава пуну подршку најмлађим уредницима Википедије и верује да је ово тек почетак њиховог успешног рада на Вики пројектима.

Такође позивамо и друге образовне установе да се прикључе нашем Образовном програму и учествују у највећем колаборативном пројекту на свету.

 

Извори

Share Button

Изложба „Вики воли Земљу“ у Бору и пројекција слободног документарног филма „Нови талас у СФРЈ као друштвени покрет”

Share Button

Преминуо Бранислав Јовановић, потпредседник Викимедије Србије

Бранислав Бране Јовановић, оснивач и потпредседник Викимедије Србије, преминуо је ноћас у Новом Саду у 38. години, после тешке болести.

Бранислав Јовановић

Бранислав је рођен 7. маја 1977. године у Бачкој Тополи. Након завршене Гимназије „Доситеј Обрадовић“, студирао је информатику на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Као цењени информатичар, веб девелопер и систем администратор радио је за компаније као што су FreeCode International, Diwanee Serbia и Медијски архив „Ебарт“.

Од оснивања Викимедије Србије био је члан Надзорног одбора, Стручног одбора за информатику, потпредседник и члан Управног одбора од 2013. године. У периоду 2005-2007 био је администратор Википедије на српском језику.

Његов посебан допринос Википедији је и у креирању софтвера који је омогућио транскрипцију између ћирилице и латинице на српском језику на Медија Викију, што је био први софтвер такве врсте имплементиран у један вики.

Као посвећени Викимедијанац и Википедијанац, снажно и активно је учествовао у стварању и развоју ове организације и ширењу идеје и мисије Задужбине Викимедија.

Захвалност за преданост Викимедији изразио му је и лично Џими Вејлс, оснивач Википедије, у видео поруци поводом обележавања десет година Викимедије Србије.

Бранета су красиле особине као што су племенитост, добродушност, изразита колегијалност и рационалност у доношењу одлука.

Викимедија Србије и овим путем изражава породици најдубље саучешће.

Сахрана ће бити обављена у суботу, 12. децембра, у 14 сати, у Бачкој Тополи.

Неформално окупљање је планирано исте вечери у 20 сати, у Хаклабу, а комеморација ће бити одржана у уторак, 15. децембра, у 18 сати у просторијама Викимедије Србије, Булевар краља Александра 20.

Бранислав Јовановић на оснивачкој скупштини 2005. године (трећи с лева у горњем реду)

Састанак Википедијанаца, фебруар 2015.

Састанак УО ВМРС и представника Задужбине Викимедија, јун 2015.

Тим Викимедије Србије на Нишвилу, август 2015.


Напомена о ауторским правима: Фотографије: Бранислав Јовановић, Фејсбук профил, Бранислав Јовановић на оснивачкој скупштини 2005. године, Osnivačka skupština 8, аутора Dungodung, Састанак Википедијанаца, фебруар 2015 – 265th Wikipedian meetup in Serbia 16, аутора Ђорђа Стакића, Састанак УО ВМРС и представника Викимедијине Задужбине, јун 2015. – Meeting – Board members and WMF representatives – o8, ауторке Иване Маџаревић, са Викимедијине мултимедијалне оставе;  Тим Викимедије на Нишвилу,  Јелена Продановић, Фејсбук.

Share Button