Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za август 2015. godine

Офпедија: Месец Википедије уживо

Након организовања преко 250 разних окупљања Википедијанаца, Викимедија Србије одлучила је да уради нешто мало другачије. Овог пута организоваћемо Офпедију: Месец Википедије уживо.

Офпедија представља скуп тематских окупљања Википедијанаца. Циљ је да се ентузијасти који стварају ову највећу онлајн енциклопедију упознају, повежу, да поделе изазове са којима се сусрећу и кроз дружење и размену искустава заједно дођу до идеја за превазилажење тих проблема. Овај месец желимо да посветимо волонтерима који улажу велики труд и време у обогаћивање Википедије и тако пружају корисницима знање на дохват руке. Окупљања ће бити организована један дан сваке недеље у канцеларији Викимедије Србије. Термини су следећи:

  • четвртак, 10. септембар од 18 часова
   • недеља, 20. септембар од 17 часова
  • недеља, 27. септембар од 17 часова

За Википедијанце који нису из Београда а расположени су да дођу постоји могућност рефундације путних трошкова. За информације пишите нам на kancelarija@vikimedija.org. Састанци су отворени за све заинтересоване.

Досадашњи састанци окупљали су добровољце који уређују Википедију али и друге који желели да се прикључе и уређују Вики пројекте. Састанке су користили за боље упознавање али и размену идеја везаних за Википедију и њен даљи развој. Слике са окупљања можете видети на Викимедијиној остави.

Википедијанци ће имати прилику да сами одређују теме састанка. Као прву тему предлажемо: Како да нам Википедија буде пријатније место за боравак? Размислите о томе како да се почетници осете пријатније, како да им уређивање буде лакше, како да избегну грешке али и како да заједно радимо још боље на повећању квалитета и квантитета чланака.

Тема сваког следећег састанка откриваће се након окупљања и то на посебној страници на Википедији. Пратите нас и на Фејсбуку.

Share Button

Одржана изложба „Вики воли Земљу“ у Нишу

Посетиоци „Нишвила” и остале Нишлије имали су прилику да погледају 20 најбољих радова са фото-конкурса „Вики воли Земљу”, од 11 – 16. августа на Нишкој тврђави, за време трајања фестивала.

11880458_1102074543153412_180340747239997475_n

.

 

.

Изложба је најављена  на конференцији за медије, 11. августа у Прес центру Нишвила, где су пред бројним новинарским екипама Ивана Гусларевић, менаџер комуникација Викимедије Србије и Данко Јовић, руководилац Радне јединице Ниш Завода за заштиту природе Србије, истакли важност овог фото-такмичења као значајне промоције заштићених природних добара наше земље, али и прикупљања фотографија под слободном лиценцом.

На отварању изложбе Иван Благојевић, директор „Нишвила”, изразио је задовољство присуством Викимедије Србије на овом фестивалу и подсетио на важност обнове сликарских атељеа у циљу већег присуства културних садржаја на Нишкој тврђави.

Данко Јовић, руководилац Радне јединице Ниша Завода за заштиту природе Србије, нагласио је да је ова изложба производ успешне дугогодишње сарадње Завода и Викимедије, као и да је промоција оваквих јавних фото-конкурса на великим културним манифестацијама корак ближе свим заљубљеницима у природне лепоте наше земље.

Нишки медији су са доста пажње извештавали о изложби, тако да верујемо да смо успели да пробудимо интересовање и у овом делу земље за интезивније учешће такмичара на конкурсу следећих година, али и да смо приближили рад Викимедије, слободних садржаја и непрофитног, волонтерског начина под којим Викимедија реализује своје пројекте.


ТИМ ВИКИМЕДИЈЕ СРБИЈЕ НА НИШВИЛУ

Изложбу  „Вики воли Земљу” на Нишвил џез фестивалу посетио је и тим Викимедије Србије, која је искористила прилику да разговара о новим и постојећим пројектима, као  и о могућностима развијања заједнице и у овом делу земље, али и да ојача тимски дух, како би спровођење пројеката огранка Викимедијине задужбине у Србији било што ефикасније.

11873474_10207818154950901_3750111527675701424_n996124_10207810788086734_7365828147781109557_n

 

 

 

 

 

 

Извори

  • Аутор: Ивана Гусларевић
  • Напомена о ауторским правима:
   Фото: Ivana Guslarevic, са Викимедијине оставе.
   Фото: Јелена Продановић, Фејсбук
Share Button

Изложба „Вики воли Земљу” на „Нишвил џез фестивалу”

Београђани, туристи и други посетиоци имали су прилику да 20 најбољих фотографија заштићених природних добара са конкурса Вики воли Земљу” погледају у изложбеном простору Туристичке организације Србије од 29. јула до 5. августа, где су на свечаности и проглашени победници такмичења.

Имамо задовољство да изложбу представимо и у Нишу, и то у оквиру једног од најзначајнијих интернационалних музичких фестивала који се одржава у Србији – Нишвил”, који се традиционално организује на Нишкој тврђави.

Отварање изложбе биће одржано у уторак, 11. августа, у 19.30 сати, на изложбеном простору код Midnight Jazzdance” бине, а поставка се може погледати све време трајања фестивала, до 16. августа.

Позивамо све Нишлије, а посебно Викимедијанце и Википедијанце из окружења, да нам се придруже на отварању и погледају најбоља остварења јавног фото-конкурса Вики воли Земљу”, која ће представљати Србију и на интернационалном такмичењу почетком јесени.

Share Button

Позив за подношење предлога пројеката за 2016. годину

Викимедија Србије је непрофитна, невладина организација која ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотограWikimedia-Serbia (1)фија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Удружење је за својих 10 година постојања развијало пројекте који су са собом донели многобројне сарадње са факултетима, средњим школама, институцијама културе и удружењима сличних делатности. Да бисмо и даље ишли путем остваривања наше мисије, потребна нам је и ваша помоћ. Викимедија Србије расписује конкурс за прикупљање пројектних предлога за 2016. годину. Сврха овог позива јесте подстицање младих али и искусних ентузијаста да имплементирају Викимедијине пројекте у циљу промовисања слободног знања. Како бисте боље разумели наше пројекте, препоручујемо да прочитате годишњи план за 2015. годину и шестомесечни извештај и видите шта смо радили у првој половини године. Надамо се да ћете кроз сличне или нове подухвате моћи да остварите своје идеје.

Ко може да аплицира?

Предлоге могу поднети сви заинтересовани појединци, представници удружења и добровољци чији се циљеви поклапају са циљевима Викимедије Србије, о којима можете више прочитати у Стратегији Викимедије Србије. Ако до сада нисте писали предлоге, представници Викимедије Србије вам могу у томе помоћи. Важно је да имате јасну идеју и замисао како бисте могли да је реализујете.

Како да пошаљем предлог?

Пријавни формулар можете преузети овде. Подносиоци пројеката могу да поднесу више од једног предлога. Имајте у виду да подржавамо пројекте износима од 500 до 5000 евра. Предност ће имати иновативни пројекти са оригиналним и свежим идејама.

Трајање пројекта

Сви пројекти који буду одобрени улазе у годишњи план Викимедије Србије. Период реализације је календарска 2016. година. Пројекти не морају нужно да трају годину дана али се морају реализовати у временском периоду од јануара до децембра 2016. године.

До када могу да пошаљем предлог пројекта?

Све предлоге треба доставити до 25. августа 2015. на kancelarija@vikimedija.org или их можете доставити лично у канцеларију Викимедије Србије (Булевар краља Александра 20, Београд). За све додатне информације обратите нам се путем електронске поште или на број телефона: 060/74-54-773

Временски оквир реализације:

 • 06.08.2015. – Слање позива за прикупљање предлога пројеката;
 • 25.08.2015. – Завршетак пријава и почетак селекције;
 • 28.08.2015. – Први круг селекције;
 • 08.09.2015. – Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани;
 • јануар 2016. – Потписивање уговора и уплата средстава;
 • од фебруара 2016. – Почетак реализације пројеката;
 • 31.12.2016. – Крајњи рок за завршетак пројеката;
 • јануар 2017. – Писање завршних извештаја.

Очекујемо ваше предлоге и надамо се успешној сарадњи!

 

Share Button