Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јул 2015. godine

Проглашени победници такмичења „Вики воли Земљу”

Свечано проглашење победника фото-конкурса „Вики воли Земљу” одржано је у среду у пуној конференцијској сали Туристичке организације Србије. Фотографије парка природе Голија, аутора под корисничким именом Palolem, специјалног резервата природе Увац Владимира Мијаиловића, као и Водопада Тупавица на Старој планини, корисника Википедије Mixapirrgosi, изабране су за најбоље на фото-конкурсу „Вики воли Земљу”.

Прва награда – Парк природе Голија; Аутор Palolem CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Специјалне похвале жирија освојиле су и фотографије бубамаре, ауторке OLJA, специјалног резервата природе Царска бара коју је направио OLUJIC, као и вилиног коњица у крупном плану Википедијанке Marrrrra.

Друга награда: Мост на Увцу, аутор Владимир Мијаиловић, CC-BY-SA-3.0
Wikimedia Commons
Трећа награда: Водопад Тупавица

 

Филип Маљковић, председник УО Викимедије Србије Фото: Владимир Мијаиловић

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије

Додели награда и отварању изложбе претходила је конференција за новинаре на којој је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, подсетио да је ово такмичење проистекло из фото-конкурса „Вики воли споменике” и истакао да је ове године међународно такмичење „Вики воли Земљу” обогатило Викимедијину мултимедијалну оставу за више од 100 хиљада фотографија под слободном лиценцом.

Aleksandar Dragisic

Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије

Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе рекао је да се та институција не бави само заштитом и очувањем, већ и промовисањем природе Србије, нагласивши да је Србија једна од најбољих европских земаља по питању биодиверзитета, те да сарадња са Викимедијом Србије на овом конкурсу има шири јавни значај.

Vesna Raca

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора ТОС-а

Весна Раца Радисављевић, помоћник директора Туристичке организације Србије, изразила је задовољство што је ТОС домаћин изложбе, као и очекивања да ће се сарадња са Викимедијом Србије наставити и кроз друге заједничке пројекте.

Отварање изложбе испратиле су бројне новинарске екипе и други гости, међу којима и учесници и победница прошлогодишњег конкурса.

 

Изложба ће бити отворена до 5. августа у Туристичкој организацији Србије, након чега ће бити приказана и у неколико градова Србије.

Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Извор:

Напомене о ауторским правима:

Share Button

Проглашење победника и отварање изложбе „Вики воли Земљу“

 

 

Фрушка гора, Голија, Таорска врела, Царска бара, Копаоник, Авала, Ђавоља варош, Увац, Стопићка пећина… нека су од природних добара које су учесници конкурса фотографисали и постављали на Викимедијину мултимедијалну оставу током јуна месеца, у оквиру међународног фото-такмичења  „Вики воли Земљу” (Wiki Loves Earth).

Оштре очи наших такмичара бележила су камерама цвеће које расте из стена, усамљена дрвећа, водопаде, слапове, заласке сунца, поигравање боја и мале животињске врсте које настањују наше природне пределе. Обилазили су планине, клисуре, врела, резервате и паркове како би ухватили што бољи поглед на лепоте наше земље.

Завод за заштиту природе Србије био је домаћин уређивачког  маратона, правили смо и фото-туру, конкурс је изазвао велику медијску пажњу, али и интересовање Туристичке организације Србије, која жели да најбоље фотографије уврсти и у каталоге који промовишу нашу земљу.

Задовољство нам је да Вас обавестимо да је овогодишњим конкурсом Србија прикупила 831 фотографију заштићених природних добара!

Стручни жири Завода за заштиту природе није имао лак посао да одабере најлепше, те су издвојили у првом кругу чак 57 фотографија!

Ипак, неко треба да буде и награђен што је допунио Викимедијину мултимедијалну оставу, омогућио илустровање чланака на Википедији и што ће природу Србије представити и на интернационалном такмичењу, те Вас позивамо да присуствујете свечаном проглашењу победника и отварању изложбе “Вики воли Земљу” у Београду, у среду, 29. јула, у 18 часова, у Туристичкој организацији Србије, Чика Љубина 8.

Награде ће победницима уручити председник Управног одбора Викимедије Србије Филип Маљковић, а окупљенима ће се обратити и представници Завода за заштиту природе Србије и Туристичке организације Србије.. Биће додељене и захвалнице за учешће у такмичењу.

Након ове, изложба “Вики воли Земљу 2015” путоваће и по градовима Србије, како би што више људи видело оно на чему смо заједничким снагама радили претходних месеци, а то је прикупљање што више фотографија наших заштићених предела под слободном лиценцом и увећање слободних извора знања – као главног циља деловања организације Викимедија.

Добродошли!

Извори

  • Напомена о ауторским правима:

Фотографија: Jegrička, park prirode, Zmajevo, autor: Miljana Kocić/CC-BY-SA-3.0.

Share Button

Менаџер канцеларије Викимедије Србије

10830507_10205454090778990_64674987064095873_o

Бојан Цветановић, менаџер канцеларије

Канцеларија Викимедије Србије добила је новог запосленог. Бојан Цветановић, дипломирани економиста, од првог јула обавља посао Менаџера канцеларије.

Бојан је завршио Рачуноводство, ревизију и финансијско управљање на Економском факултету у Нишу. Има богато искуство у продаји и праксу у финансијама у познатој ревизорској кући. Бојан ће обављати све административне и финансијске послове наше организације.

Викимедија Србије овим радним местом и прерасподелом задатака постаје све оперативнија и ефикаснија, што ће, надамо се, довести до боље реализације и развијања свих пројеката и планова Викимедијине задужбине у Србији.

Извори

  • Напомена о ауторским правима: Фотографија: Бојан Цветановић, приватна архива.
Share Button

Радионица уређивања Википедије у Лесковцу

Wikipedia-logo-v2-srОмладински клуб „Анчики” из Лесковца, добитник једног од микрогрантова Викимедије Србије за 2015. годину, почиње са реализацијом пројекта „Да би будућност знала ко смо, пођи слободним знањем кроз прошлост”, првом радионицом о слободном знању и Википедији, која ће бити одржана 10. јула у просторијама овог клуба у Лесковцу, Заплањска 38.

Активности и пројекте огранка Викимедијине задужбине у Србији представиће Ивана Гусларевић, менаџер комуникација Викимедије Србије, док ће практичну обуку у уређивању чланака на Википедији водити Миљан Симоновић, активан Википедијанац, добитник прве награде на такмичењу „ЦЕЕ Пролеће 2015”.

Пројекат „Да би будућност знала ко смо, пођи слободним знањем кроз прошлост” има за циљ ширење слободног знања и боље информисаности о културном наслеђу Јабланичког окуга. Биће реализован кроз радионице о Википедији, истраживања и прикупљања нових инфорација о историјским личностима и знаменитостима Јабланчког округа, као и изложбе фотографија са историјским мотивима из овог краја Србије.

Позивамо све који су у могућности да се придруже овој радионици и пројекту.

Више информација можете добити путем мејл адресе klub@okan.org.rs.

Извори

  • Аутор текста: Ивана Гусларевић
Share Button