Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јун 2015. godine

Уређивачки маратон о Јовану Цвијићу

Викимедија Србије, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић” и Географски   факултет Универзитета у Београду организују уређивачки маратон поводом обележавања  150 година од рођења великог српског научника Јована Цвијића, у петак 26. јуна, од 9 до 12  сати, у просторијама Универзитетске библиотеке.

Учесници маратона, студенти Географског факулета и библиотекари укључени у пројекат     “Вики-библиотекар” писаће чланке везане за живот и дело утемељивача српске географије и на тај начин обележити Годину Јована Цвијића.

Након маратона, професор Географског факултета Стеван Станковић одржаће учесницима предавање о раду и достигнућима српског академика Цвијића.

Маратон је такмичарског типа, а за победнике су предвиђене следеће награде:

I место – учешће у летњем кампу Географског факултета у Сопотници (у трајању од пет дана),

II место – дневна тура Клуба “Железничар” на Фрушкој гори,

III место – годишња претплата на часопис “Национална географија”.

Најбоље чланке оцениће жири у саставу два професора Географског факултета и једног библиотекара УБ “Светозар Марковић”.

Позивамо све заинтересоване да се прикључе обогаћивању Википедије на српском језику о овом српском великану и допринесу стварању вредних историјских записа.

Share Button

Фотку убаци, чланак украси

Wikimedia-Serbia (1)Викимедија Србије организује фото-википедитон у понедељак и уторак, 22. и 23 јуна 2015. Ово је дводневни догађај који ће се састојати из фото-туре Београдом и уређивачког маратона у Заводу за заштиту природе Србије. Догађај се организује у оквиру фото конкурса „Вики воли Земљу“, где ће учесници имати прилику да фотографишу природна добра Београда а наредног дана постављају фотографије на Викимедијину оставу и тако учествују на такмичењу. Други дан је резервисан за уређивачки маратон у Заводу за заштиту природе Србије на ком ће учесници моћи да пишу чланке о природним лепотама Београда а за чије ће потребе Завод обезбедити литературу.

О фото-тури

Фото-туре су се показале као занимљиве експедиције на којима се волонтери упознају, друже и фотографишу битна обележја на рутама којима пролазе. Овог пута организоваћемо фото-туру кроз Београд у понедељак, 22. јуна. Пионирски парк, Калемегдан, Дорћол само су нека од места која ћемо обићи и забележити природне лепоте Београда, а већ наредног дана можете улепшати чланке на Википедији баш својом фотографијом. И не само то, Ваше фотографије можете поставити овде и тако учествовати на „Вики воли Земљу“ такмичењу. Окупљање је у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра 20, пети спрат) од 10 часова, а затим следи фото-тура. Позивамо све заинтересоване да се придруже. Фото-тури се можете прикључити у било ком тренутку (контактирајте нас на 060/74-54-773). Ако Вам је ово занимљиво, прочитајте нешто више о Фото-сафари пројекту.

О уређивачком маратону

Уређивачки маратон је један од облика сарадње Викимедије Србије са културно-образовним институцијама. Многобројни маратони до сада су се реализовали у оквиру Викимедијиних пројеката попут ГЛАМ-а, Образовног програма, Фото такмичења. Иза себе су оставили велики број чланака на Википедији, фотографија али и размену идеја Википедијанаца и оних који су то постали. У питању су тематска окупљања која трају један или два дана и добровољци имају прилику да прођу обуку уређивања Википедије и тако дају свој допринос кроз писање чланака на истој. Уређивачки маратон на тему заштићених природних добара Београда одржаће се у понедељак, 23. јуна, од 10 до 17 часова, у Заводу за заштиту природе Србије (Др Ивана Рибара 91, Београд), а резултат је сарадње Викимедије Србије и Завода за заштиту природе Србије.

О Заводу за заштиту природе Србије

Завод за заштиту природе Србије је стручна установа која обавља делатност заштите и унапређења природне баштине Србије, основана 30. априла 1948. године као Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије. У оквиру вишедеценијске делатности Завода, посебна пажња се одувек посвећује успостављању и развијању сарадње са међународним организацијама и институцијама, научним и стручним установама, управљачима заштићених природних добара других земаља, као и бироима међународних конвенција, с циљем размене искустава и знања у области заштите природе, и примене савремених међународних принципа и стандарда у стратегији заштите природе Србије. Викимедија Србије и Завод за заштиту природе Србије започели су сарадњу у јуну прошле године у оквиру фото-конкурса „Вики воли Земљу“. Циљ ове сарадње јесте повећање сазнања и квалитативно и квантитативно унапређење слободног фото и текстуалног материјала на Интернету када је реч о културним и природним лепотама Србије.

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Организација развија многобројне пројекте у циљу сакупљања слободног знања. Нешто више о њима можете наћи на сајту Викимедије Србије.

Више о овом догађају пронађите на фејсбук догађају и страни на Википедији.

Share Button

Викиманија 2015

 

Једанаеста Викиманија, међународна конференција за кориснике вики пројеката Задужбине Викимедије, биће одржана од 15-19. јула у Мексико Ситију.

Овогодишња Викиманија обиловаће предавањима, презентацијама и трибинама о Викимедијиним пројектима, темама попут побољшања сарадње са заједницом, доступности образовања, побољшању квалитета и броја фотографија на Остави, броју чланака на Википедији, ГЛАМ пројекту, бројним радионицама на тему отвореног кода и слободног садржаја…

Викиманији присуствују учесници из целог света, укључујући писце, уреднике, програмере, фотографе, представнике Викимедијине Задужбине и представнике огранака из више од 50 земаља. Организују је волонтери локалних тимова, уз подршку интернационалне мреже волонтера.

Викимедију Србије на овогодишњој Викиманији представљаће председник Филип Маљковић и члан заједнице Вељко Величковић, активан на Викиречнику.

Подржавамо све чланове заједнице да се огласе ако желе да присуствују оваквим дешавањима.

Догађај можете пратити на Фејсбуку и Твитеру.

Share Button

Проглашени победници такмичења „ЦЕЕ пролеће 2015”

Такмичење у писању чланака о земљама Источне и Централне Европе „ЦЕЕ Пролеће 2015” званично је завршено 31. маја. Жири искусних Википедијанаца у саставу Gotech8, Сербијана и CarRadovan прегледали су 79 чланака колико је укупно написано и допуњено на тему ових земаља, укључујући и занимљивости о њима.

Учествовало је осам Википедијанаца који су написали 63 нових и допунили 16 постојећих чланака.

Такмичењу је, са 35 чланака, највише допринео корисник Миљан Симоновић, следе га Никола Б и Konkvistador са по 12 чланака, Добрислава са 11, Vilena је написала четири чланка, Mr. Vols два чланка, Geograf IS и Kolera01 по један чланак.

Теме са којима је Википедија на српском језику обогаћена овим такмичењем варирају од историјских, оних који описују културе неког народа, преко квалитетних биографија великана, до занимљивих тема данашњице, попут Песме Евровизије или Светског првенства у хокеју. Писано је и о споменицима културе, природе, културним манифестацијама, повељама о људским правима, географским областима…

Победник „ЦЕЕ Пролећа 2015” у Србији Миљан Симоновић имаће прилику да буде део Вики кампа у Македонији, од 30. јула до 2. августа, где ће, заједно са победницима осталих земаља, али и представницима Викимедијиних огранака, моћи да учествује у разним активностима, од групних игара, до обиласка знаменитости Македоније, али, по жељи, и да буде учесник радионица које ће бити организоване.

Другонаграђени Konkvistador добио је таблет „Prestigio Multipad 4 Diamond”, док кориснику Никола Б припада фото-монографија „Мој Београд”, Драгољуба Зимуровића.

Захваљујемо се и осталим учесницима који су допринели повећању броја чланака и допунили постојеће на Википедији на српском језику, а надамо се да ћемо заједно наставити рад на побољшању квалитета највеће јужнословенске енциклопедије.

Share Button

270. састанак Википедијанаца

Wikipedia-logo-v2-srУ петак, 5. јуна, са почетком у 17 часова, одржаће се 270. састанак Википедијанаца у просторијама Викимедије Србије, Булевар Краља Александра 20. Састанак има за циљ окупљање и дружење добровољаца који уређују највећу онлајн енциклопедију, али и упознавање са представницима Задужбине Викимедија, који ће бити гости Викимедије Србије неколико дана. Позивамо све заинтересоване да се придруже и учествују у размењивању идеја везаних за Википедију и друге пројекте. Заинтересовани могу и да се укључе у активности које су тренутно актуелне. Добродошли су и они који до сада нису уређивали Википедију а желе да постану чланови заједнице.

Share Button