Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za мај 2015. godine

Фото-конкурс „Вики воли Земљу – 2015″

Викимедија Србије и Википедија на српском језику, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, организују наградни фото-конкурс „Вики воли Земљу”, од 1. до 30. јуна 2015. године, са циљем прикупљања фотографија заштићених природних добара (национални паркови, резервати, подручја и др.) широм Србије.

Србија има велики број заштићених природних целина и добара, али су она најчешће непозната и недоступна јавности. Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободом лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе.

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије на српском језику, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса.

Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене викендом за две особе у Велнес центру Каблар, са обиласком Овчарско-кабларске клисуре и вожњом катамараном (у организацији Туристичке организације Чачак), бициклом и двогледом.

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије.

Фото-конкурс Вики воли Земљу” (Wiki Loves EarthWLE) је међународно годишње такмичење које се организује у  26 земаља. Такмичење је први пут одржано 2013. године у организацији Викимедије Украјине. Прошле године је на глобалном нивоу прикупљено преко 70 хиљада фотографија од стране три хиљаде учесника, а до сада је пристигло преко 50 хиљада фотографија из целог света.

Вики воли Земљу” се у Србији реализује другу годину за редом, након успешног прошлогодишњег конкурса на који је пристигло скоро 800 фотографија од стране 40 учесника, које су презентоване на  изложбама у Београду, Панчеву, Краљеву и Нишу.

Конкурс су подржале медијске куће РТВ Студио Б, ТВ Коперникус, портали Србија Данас и Старт Србија.

 

Аутор: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

 • Напомена о ауторским правима: WLE Serbia Logo аутора Ivan25 под cc-by-sa-3.0.
Share Button

Такмичење у писању чланака о земљама Источне и Централне Европе

Викимедија Србије организује такмичење у писању нових чланака и допуњавању постојећих о земљама Источне и Централне Европе, али и свим темама везаним за ове земље (култура, музика, наука, спорт и сл), од 1. до 31. маја, на Википедији на српском језику.

У такмичењу могу да учествују сви регистровани корисници Википедије. Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати (нпр. пољска кухиња, географија Мађарске, румунски речни систем, планине у Бугарској, украјинска пољопривреда, руска историја….), а сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора.

Жири Википедије, који ће чинити три Википедијанца изабрана од стране Викимедије Србије, одабраће системом бодовања три најбоља чланка, а њихови аутори освојиће вредне награде. Прва награда је учешће у Вики-кампу у Македонији у августу месецу, друга награда је таблет „Prestigio Multipad 4 Diamond“, а трећа награда је фото-монографија „Мој Београд“, Драгољуба Замуровића.

Пријаве су отворене све време током такмичења.

ЦЕЕ пролеће“ је међународно такмичење, организовано од стране добровољаца из Вики заједнице у различитим земљама региона и огранцима Викимедије, са циљем да се побољша сарадња између различитих језичких верзија на Википедији, као и да се помогне уређивачима из овог региона да сазнају више и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима.

Подршку су пружиле и многе културне институције и школе.

Share Button

Одржан први регионални Женски Вики Камп

Први регионални Женски Вики Камп одржан је у Приштини од 24. до 26. априла, а присуствовале су учеснице из регија Србије, Косова и Албаније.

Ženski Viki Kamp

Женски Вики-камп

На идеју за Камп заједно су дошле Грета, чланица Open Labs колектива у Тирани која ради на образовним пројектима у вези са Википедијом и пројектима који за циљ имају мотивисање жена да се укључе у уређивање Википедије на албанском језику и Сања, чланица Викимедије Србије и покретачица ФемВики иницијативе. Оне су ступиле у контакт са Блертом која у Приштини води групу Girls Coding Kosova, те су заједничким ангажманом успеле да остваре циљ и организују Женски Вики Камп.

Главни мотив за Камп је био да се обезбеди простор и време у реалном свету где би жене из ових крајева могле да се окупе, размене искуства и науче нешто више када је реч о Википедијанској заједници, као и да – уређују Википедију!
Кампу је присуствовало по осам жена са Косова, из Србије и из Албаније, а мотивације за пријаву су биле разне. Неке од њих су желеле да науче да уређују Википедију, неке су желеле да унапреде своје знање, али свака од њих имала је и мотив сусрета са осталим женама са ових простора.

Уређивање Википедије

Током та три дана написале смо/дорадиле око 20 чланака; радиле смо и у групама, и индивидуално. Неке од жена из Србије писале су чланке о познатим Албанкама, па је тако на Википедији на српском језику настао чланак о Хелени Кадаре. Писале смо о женама које су се бавиле/се баве књижевношћу, уметношћу и/или активизмом (Дарија Жилић, Одри Лорд, bell hooks), али и о неким ширим појмовима, попут Жена у науци, или Феминизму трећег таласа. На Википедији на албанском језику рађено је на чланцима о Мајци Терези, Принцези Софији и многим другим женама важним за албанску културу и историју.

Чланак о Дарији Жилић

Поред самог уређивања Википедије, имале смо и доста offline активности. Организовале смо дискусије током којих смо се бавиле узроцима малог процента жена које уређују Википедију, као и разговоре током којих смо заједно тражиле најбоље начине за побољшање ових статистика. Заједнички закључци су били да жене обично немају довољно времена да се посвете и овој врсти активности услед често тесног и захтевног распореда, затим да је Википедија и даље “табу” тема јер се претпоставља да је потребно знање програмирања и других техничких способности да би се уређивало. Закључак је такође био да велики број људи, не само жена, и даље није упознат са чињеницом да је Википедија енциклопедија која је отворена за свакога/сваку да је уређује!
Када је реч о начинима мотивисања и оснаживања жена да уређују, општи закључак је био да су догађаји попут самог Кампа који су тематски усмерени на жене, врло битна мотивација и подстрек за улазак у свет уређивања Википедије. “Самопоуздање ми знатно расте када сам окружена другим женама које уређују. Тада осећам да имам право на грешку или да нешто не знам, а да нећу бити осуђена нити омаловажена због тога, већ да ће ми бити пружена потребна подршка”, написала је једна од учесница на свом папирићу када смо записивале шта мислимо да је потребно како бисмо помогле и другим женама да се укључе.

Share Button

Одржана прва локална конференција Википедијанаца – WikiLive 2015

WikiLive_2015,_Conference_group_photo,_02У Београду је 25. и 26. априла одржана прва локална конференција Википедијанаца у малој сали Студентског културног центра коју је организовала Викимедија Србије. Конференција је окупила више од 40 учесника који су током ова два дана имали прилике да се упознају, чују разне теме из вики света као и да сазнају нешто више о пројектима Викимедије Србије. Међу учесницима било је 18 стипендиста из 14 градова у региону (Србија, Македонија, Република Српска) којима је Викимедија Србије покрила трошкове хране, превоза и смештаја. Поред званичног програма, који је трајао два дана са 16 сесија, конференција је имала и два друштвена догађаја које су учесници искористили за упознавање и дружење.

Програм је изгледао овако:

Први дан, 25. април 2015.

WikiLive 2015 отворио је председник организације, Филип Маљковић уз кратку презентацију  којом је желео да приближи публици настанак и структуру Викимедије Србије. Након тога уследила је прва сесија:

 • Викимедија међу Википедијанцима – Ивана Maџаревић је представила рад Викимедије Србије, њене најважније пројекте и везу Википедијанаца и Викимедије Србије. Након предавања су уследила питања везана за начин финансирања, чланство у организацији, права и обавезе чланова. Презентацију можете видети на овом линку.
 • Образовни програм: Од информације до интеграције – Милица Жарковић је говорила о образовном програму Викимедије Србије од његовог настанка до данас. Многи учесници су били врло заинтересовани за укључивање у програм и заступање програма у својој установи (школама, факултетима и сл). Више о овој сесији можете видети овде.
 • О Википедији – Ђорђе Стакић је кроз ову сесију публици приближио Википедију као концепт и упознао учеснике који до сада нису уређивали Википедију са вики-синтаксом. Презентација је доступна на овом линку.
 • Заливајмо клице – Ово предавање одржао је Марко Станојевић, који је  укратко представио појам клица и шаблоне који се користе. Размотрени су начини за њихово проширење у озбиљније чланке, а неки од њих су  такмичења и уређивачки маратони.
 • Викидата – Никола Смоленски и Горан Обрадовић су представили пројекат Wikidata, његове бенефите и изазове. Након презентације је уследила дискусија о томе да ли је овај пројекат користан за Википедију, или одвраћа од основне идеје. Презентација се налази на следећем линку.
 • Ауторска права и лиценцирање – Драган Сатарић је на сликовит начин упознао публику са Creative Commons лиценцама, различитим стандардима и употребом истих. Учесници су били врло заинтересовани и постављали су питања која су везана за конкретне случајеве (фотографисање музејских експоната).
 • Искуства Википедијанаца – Викиамбасадори Ово је била панел дискусија у оквиру које су Викиамбасадори – Јована Милошевић, Вукашин Живковић и Марко Адам представили своја искуства на Википедији, као и њихову улогу на факултетима. Уследила је интерактивна дискусија на којој су неки од предлога били ширење концепта вршњачке едукације у средњим школама, увођење  секција и сл. Повело се и питање о ретенцији учесника/студената на Википедији, тј. како је повећати и да ли је то могуће.
 • Занимљиве приче са Википедије – Ђорђе Стакић је представио занимљиве странице на Википедији, као што су портали, Трг и сл. У оквиру презентације наведене су и најлуђе информације на Википедији. Презентацију можете наћи овде.

Други дан, 26. април 2015.

 • Еду додатак – Милица Жарковић је представила Еду додатак који представља платформу намењену за проширење и олакшање спровођења образовног програма, али и других пројеката. Учесници су били заинтересовани да виде како функционише и изгледа ова платформа уживо. Милица је објаснила да је ово добар начин да пратимо пројекте, докле су учесници стигли са радом и да једноставније добијемо метрике. За више информација, погледајте презентацију.
 • Једно село, два села – Кроз ово предавање Филип Маљковић је учесницима приближио проблематику и фунционисање масовних уноса на Википедији. Објаснио је њихов значај и проблеме на које се наилази. Приказано је неколико примера на чланцима. Након предавања било је приче о предлозима за следеће масовне уносе, о томе како их заједница прихвата, да ли је повезано са Викидатом и сл. Презентација се налази на овој адреси.
 • ГЛАМурозно – Ивана Маџаревић је кроз ово предавање представила ГЛАМ пројекат, моделе сарадње као и досадашње сараднике и партнере. Учесници су изнели предлоге да сами прилазимо ауторима мултимедијалног садржаја и укажемо на предности постављања истог под слободне лиценце. Било је и предлога да остваримо сарадњу са туристичким агенцијама. Више о овој теми прочитајте у презентацији.
 • Сукоби на Википедији – Горан Обрадовић – Ова сесија тицала се сукоба на Википедији, разлога за сукобе, начина за решавања и превенције истих. Говорило се о мотивацији уредника и како на њу утичу уређивачки ратови. Презентацију можете наћи на овом линку.
 • Мој први бот – Филип Маљковић је показао шта су ботови и како функционишу. На крају је показао како један бот извршава наредбу. Презентација је доступна на овој адреси.
 • Википолитика – Панел дискусију на ову тему модерирали су Горан Обрадовић, Филип Маљковић и Ђорђе Стакић. Било је приче о сјајним и добрим чланцима, њиховим критеријумима (који су временом мењани) и значају за праћење успеха (посебно код образовног програма). Поред тога, говорило се о квалитету чланака и квантитативним и квалитативним критеријумима. Модератори су истакли како постоји недостатак администратора и патролера на Википедији и позвали учеснике да се кандидују.
 • Кирил Симеоновски представио је пројекат Археомак, који се бави геолоцирањем и представљањем археолошких локалитета у Македонији. Литература коришћена у пројекту претходно је дигитализована и ослобођена кроз сарадњу са Македонском академијом науке и уметности. Пројекат, уз неколико пауза, траје већ седам година и планирана је наредна фаза за следећу годину. Кирил је учесницима показао пример чланака о локалитетима који су обухваћени досадашњим пројектом.
 • Један од стипендиста конференције, Милорад Димић, на сопствену иницијативу представио је учесницима Креирање чланка из области медицине. Слушаоцима је објашњено који шаблони се користе, каква је структура медицинских чланака и где да нађу поуздану литературу. Истакао је значај медицинских чланака на Википедији — пошто су далеко поузданији извор информација од разних часописа, доступних на интернету. Од велике је важности убацивање шаблона у својству медицинског упозорења на крај чланка.

Ивана Маџаревић се захвалила свим учесницима, предавачима и волонтерима. Након уручивања захвалница и сертификата, конференција WikiLive 2015. је затворена.

 • Извори

  • Аутори текста: Ивана Маџаревић, Милица Жарковић
  • Напомена о ауторским правима: Све фотографије су преузете из категорије WikiLive 2015 са Викимедијине оставе, аутора Mickey Mystique под cc-by-sa-4.0.
Share Button

Вики фото-школа у Петници

Wikimedia-Serbia (1)

Вики фото-школа у Петници (Wiki photo-school in Petnica) је пројекат који организују програми Школа примењене фотографије и Експериментална биологија и хемија у сарадњи са Викимедијом Србије. Вики фото-школа у Петници има за циљ организовање фото-радионица у Истраживачкој станици Петница за све заинтересоване за обуку у фотографисању и снимању експеримената, живих организама и/или музејских збирки.

Прва тродневна радионица (25–28. мај 2015) ће имати за тему фотографисање и снимање хемијских експеримената. Учесници могу бити сви заинтересовани за фотографију експеримената. Пријава се врши слањем три фотографије на: peca@petnica.rs и попуњавањем онлајн анкете на овом линку.

Котизација за учешће је 50 € у динарској против-вредности, а уколико нисте у могућности да платите котизацију, наведите то у анкети уз детаљно образложење. Организатори ове фото-школе ће по пријему пријава одлучивати о ослобађању 3 учесника од плаћања котизације. Пријаве су отворене до 10. маја. Одлуку и позив на фото-школу учесници ће добити електронски 15. маја.

Програм Вики фото-школе обухвата:

 • Предавања из фотографије (шта и како фотографисати, како и да ли обрадити фотографију)
 • Презентацију Викимедијиних пројеката и Creative Commons лиценци (како одабрати лиценцу, која ауторска права су садржана у овим лиценцама, како користити садржај који је под одређеном лиценцом, које лиценце дозвољава Викимедијина Остава)
 • Презентација досадашњих пројеката Викимедије Србије (Вики воли Земљу, Вики воли споменике, ГЛАМ)
 • Радионица (фотографисање у хемијској лабораторији):
  • фотографисање експеримената дигиталним фотоапаратом: доказне реакције у аналитичкој хемији, комплексометрија, хроматографија…
  • фотографисање егзотермних реакција термокамером
  • фотографисање луминесценције
Share Button