Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za март 2015. godine

Конкурс за радно место Менаџер канцеларије

Wikimedia-Serbia (1)Викимедија Србије објављује конкурс за радно место Менаџер канцеларије (пола радног времена).

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног знања на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи треба да имају једнак приступ знању и образовању. У циљу проширења активности Викимедије Србије и њене даље професионализације тражимо способног и мотивисаног кандидата.

Опис радног места и кључних одговорности: Менаџер канцеларије одговоран је за организацију и обављање административних послова Удружења који се тичу вођења интерне документације, финансијског пословања и сарадње са трећим лицима. Од ње/њега очекује се превасходно да обезбеди ефикасно функционисање канцеларије Удружења поштујући дефинисане процедуре и политике Викимедије Србије. У сарадњи са другим запосленима и волонтерима, менаџер канцеларије треба да допринесе успешној реализацији и документовању свих пројектних активности Удружења. Идеалан кандидат треба да поседује изузетно развијену вештину писане комуникације, аналитичност и прецизност у извршавању задатака, склоност ка раду у тиму и развијену способност управљања временом.

Кључне одговорности менаџера канцеларије су:

 • ажурно вођење интерне финансијске евиденције, реализација плаћања према трећим лицима и други послови вођења финансија у сарадњи са рачуновођом Удружења
 • припрема састанака, вођење записника, израда текстова одлука и дописа, архивирање аката
 • планирање и спровођење набавки мале вредности (канцеларијски, кухињски, хигијенски материјал, штампане ствари)
 • учествовање у изради кварталних и годишњих извештаја о раду Удружења и извештаја о реализацији пројектних активности
 • спровођење годишњег пописа имовине Удружења
 • повремено, у сарадњи са другим запосленима, припрема догађаја у организацији Удружења (обезбеђивање простора и кетеринга, техничка реализација доласка и смештаја учесника, рефундирање трошкова и сл.)

Неопходне квалификације, вештине и квалитети:

 • висока или виша стручна спрема
 • обавезно познавање рада на рачунару и напредно коришћење алата за канцеларијско пословање и Google апликација
 • напредан ниво функционалног знања енглеског језика (CEFR ниво C1 или C2)
 • одличне организационе способности
 • најмање годину дана претходног радног искуства на сличним пословима који су подразумевали учешће у вођењу финансија и/или организацији пословања
 • кандидати са искуством у раду са волонтерима или у невладином сектору имаће предност

Шта нудимо:

Викимедија Србије нуди потенцијалном запосленом:

 • динамично и неконвенционално радно окружење које негује креативност појединца
 • могућност флексибилног радног времена
 • напредовање и раст са организацијом

Потребна документа:

 • Биографија
 • Копија исправе о највишем завршеном степену образовања
 • Препорука претходног или претходних послодаваца, уколико је кандидат поседује

Пријаве је потребно доставити до 14. априла 2015. на и-мејл: posao@vikimedija.org.

Извори

Share Button

Конкурс за радно место Менаџер комуникација

Wikimedia-Serbia (1)Викимедија Србије објављује конкурс за радно место Менаџер комуникација (пола радног времена).

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног знања на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи треба да имају једнак приступ знању и образовању.

У циљу проширења активности Викимедије Србије и њене даље професионализације тражимо способног и мотивисаног кандидата за позицију Менаџера комуникација.

Опис задужења: Менаџер комуникација ради на медијској промоцији активности Удружења и покрета у целини, одржавајући чврсту и сталну сарадњу са медијима. Осим тога ради на јачању сарадње са истакнутим институцијама културе у циљу повећања корпуса слободног знања кроз ослобађање докумената, фотографија, списа и других видова писаног материјала.

Кључне активности:

 • Рад на осмишљавању и реализацији интерне и екстерне комуникационе стратегије Удружења у погледу односа са заједницом, партнерима и медијима
 • Организовање и реализација медијских обраћања Удружења, конференција за штампу и других активности везаних за промоцију пројеката или активности Удружења
 • Остваривање нових и учвршћивање постојећих контаката са представницима медија
 • Стварање нових и учвршћивање постојећих контаката и сарадње са институцијама културе (галерије, библиотеке, архиви, музеји), образовним и научним институцијама, другим партнерским институцијама и невладиним организацијама
 • Ажурирање страница значајних пројеката и Удружења на друштвеним мрежама, писање саопштења за медије, блог постова и обавештења на сајту Удружења
 • Праћење активности Задужбине Викимедијa и других огранака

Услови:

 • Виша или висока стручна спрема
 • Обавезно знање енглеског језика (CEFR ниво C1 или C2)
 • Обавезно познавање рада на рачунару и алата за канцеларијско пословање
 • Вештине писане и усмене комуникације и односа са јавношћу
 • Познавање и разумевање међуљудских односа
 • Способности преговарања и уговарања и одличне презентационе вештине
 • Добре организационе способности
 • Могућност рада са флексибилним радним временом
 • Кандидати са искуством у раду са волонтерима или у невладином сектору имаће предност

Нудимо: Динамичан и изазован посао, рад са младим људима, флексибилно радно време, сарадњу са истакнутим образовним и институцијама културе, невладиним организацијама, честа путовања и контакт са заједницом Викимедије на глобалном нивоу, прилику за лична и професионална усавршавања кроз учешће у конференцијама и семинарима и многобројне контакте.

Потребна документа:

 • Биографија
 • Копија дипломе
 • Препоруке од ранијих послодаваца, уколико их кандидат поседује

Пријаве је потребно доставити до 14. априла 2015. на и-мејл: posao@vikimedija.org.

Извори

Share Button

Будите део WikiLive 2015 конференције!

logo Wiki

Викимедија Србије организује конференцију WikiLive 2015, која ће се одржати 25. и 26. априла, у малој сали СКЦ-а, са почетком у 10 часова. Конференција има за циљ међусобно упознавање уредника Википедије и свих оних који то желе да постану.

Сви Википедијанци, чије пребивалиште није у Београду, позвани су да аплицирају за стипендију. Одабраним стипендистима ће бити плаћен превоз, смештај и храна. Да бисте конкурисали за стипендију, потребно је само да попуните формулар и објасните шта очекујете од конференције. Предност ће имати активни Википедијанци, али је пријава отворена за све. Рок за аплицирање је 10. април.

Сви они који желе да присуствују на конференцији, а нису конкурисали за стипендију могу попунити регистрацију на следећем линку.

Викимедија Србије се потрудила да програм буде разноврстан и користан свим учесницима. На WikiLive 2015 конференцији разговараће се о темама из Вики света попут коришћења ботова, слободних лиценци, масовних уноса, повећање квалитета чланака и сл. Такође, у недељи WikiLive 2015 конференције биће организоване пратеће активности: фото туре, вики биоскоп, вики изложбе. Ове активности су отворене за све заинтересоване, не само за учеснике конференције.

За више информација, пишите нам на kancelarija@vikimedija.org.

Организатор програма: НВО Викимедија Србијеlogo_skc

Партнер: Студентски културни центар

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник,Викицитати, Викиврсте и Викимедијина остава.

Извори


 

 • Напомена о ауторским правима: Лого WikiLive 2015, ауторке Јелене Игњатовић, лого СКЦ-а преузет са званичне странице
 • Аутори: Вера Мајсторовић, Ивана Маџаревић, Милица Жарковић
Share Button

Волонтирај на Вики конференцији 2015!

Wikimedia-Serbia (1)

Викимедија Србије крајем априла организује дводневно окупљање, које има за циљ међусобно упознавање уредника Википедије и свих оних који то желе да постану. Википедијанци су сви људи добре воље који доприносе највећој онлајн енциклопедији. У циљу бољег умрежавање уредника и популаризације Вики пројеката, Викимедија Србије организује окупљање са разноврсним програмом који ће обухватити теме из Вики света попут коришћења ботова, слободних лиценци, масовних уноса, повећање квалитета чланака и сл.

Организатор програма: НВО Викимедија Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник,Викицитати, Викиврсте и Викимедијина остава.

Задужења волонтера:

Група од 15 волонтера, биће распоређена у 4 тима. Број волонтера у тиму, време и врста ангажовања биће дефинисани за сваки тим. Волонтери треба да назначе за који тим су заинтересовани. Када се попуне места за све тимове, позив ће бити затворен.

Тимови су:

Промо тим

Промо тим биће задужен за промовисање окупљања, анимирање учесника и предавача. Од волонтера у овом тиму очекује се да приступе задацима креативно и дају сопствени допринос повећању видљивости догађаја, како за учеснике, тако и за представнике медија. Неке од активности су: писање блог постова и најава за јавност, комуникација са медијима, промоција у културно-образовним институцијама, комуникација са учесницима итд.

Програм тим

Осмишљавање програма и тема окупљања биће један од главних задатака овог тима. Волонтери ће радити заједно на креирању што богатијег и разноврснијег програма. Препоручује се да чланови овог тима имају искуства са уређивањем Википедије. Тим ће учествовати у одабиру предавача и програмских јединица.

Тим за комуникацију са учесницима

Тим за комуникацију са учесницима ће блиско сарађивати са Промо тимом у циљу што веће посећености. За 20 учесника биће обезбеђен смештај и трошкови превоза, па ће главне активности тима за комуникацију са учесницима бити и отварање пријава за стипендију, селекција учесника као и координисање истих, организација неформалних дружења.

Тим за логистику

Тим за логистику ће бити највише ангажован за време одржавања окупљања. Њихова помоћ се очекује код техничких ствари, кетеринга, постављања опреме, у организацији неформалних дружења и сл.

Време ангажовања:

Предвиђено време ангажовања је од пријаве волонтера, до реализације догађаја. Коначно време ангажовања зависи од интересовања волонтера и активности групе у коју су укључени. Припремни састанак ће се одржати у понедељак, 16. марта од 17 часова у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра 20, пети спрат).

Рок и начин пријављивања:

Волонтери који су у могућности да дођу на припремни састанак 16. 3. 2015. од 17 часова, треба да потврде долазак мејлом  на kancelarija@vikimedija.org

Заинтересовани, који нису у прилици да присуствују састанку, нека се пријаве мејлом на kancelarija@vikimedija.org. Биће накнадно обавештени о следећем термину окупљања.

За сва питања и информације о Викимедији Србије и волонтерском програму, можете се обратити на: kancelarija@vikimedija.org.

Предности:

 • искуство у организовању догађаја
 • искуство рада у невладиној организацији
 • унапређивање вештина комуникације са представницима институција и медија
 • дружење са локалним Википедијанцима и другим волонтерима
 • упознавање са пројектним активностима Викимедије Србије

Извори


 

Share Button

Позив за учешће на конкурсу за финансирање пројеката

Wikimedia-Serbia (1)

Викимедија Србије ове године слави 10 година постојања у којима је заједно са вама кроз рад на прикупљању и дељењу слободног знања дала свој допринос образовању сваког појединца и стварању бољег света у којем је знање доступно свима.

Ако сте чули за Википедију, онда знате о чему говоримо. О највећем и најуспешнијем заједничком подухвату креирања свеобухватне, потпуно слободне, онлајн енциклопедије. Ово је подухват који је обележио једну декаду и пројекат који наставља да расте док ми ово пишемо, а најбоље од свега је што је њен садржај доступан свима.

Осим Википедије, Викимедија Србије, кроз рад на другим Викимедијиним пројектима, ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Кроз сарадњу са факултетима и школама средњег образовања желимо да обогатимо садржај Википедије и других пројеката, да учинимо часове занимљивијим и да охрабримо студенте и ученике, али и њихове наставнике, да поделе знање које имају са нама, али и целим светом. Ово је узбудљив, али нимало лак посао, и зато нам је потребна ваша помоћ!

Кроз нови циклус финансирања пројеката који подржавају наше идеје желимо да са вама будемо део историје, да се упознамо и забавимо, али и да наставимо сарадњу у будућности. Конкурс је замишљен као инкубатор добрих идеја и посвећен је мањим пројектима (горња граница је 500 евра по пројекту), који могу бити преточени у дугорочне пројекте са већим обимом финансирања. Пројекти које ћемо финансирати морају се тицати слободног знања, а резултати морају бити објављени под неком од слободних лиценци. Пре него што вам падне на памет нека супер идеја за пројекат, саветујемо вам да посетите Викимедијин портал и део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима како бисте стекли бољи увид у то шта је то на чему ми радимо и како ви можете да допринесете ширењу слободног знања. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, не брините, Викимедија Србије ће организовати три инфо дана „Упознајмо Викимедију Србије“ када ће сви заинтересовани моћи да посете Викимедију Србије и упознају се са структуром и радом организације и њеним пројектима. У наставку је дат и временски оквир за активности на реализацији пројеката, али најпре, да резимирамо:

 

 • За почетак, потребне су нам добре идеје!
 • Пошто је идеје најбоље преточити на „папир“, пре него што то учините, посетите Викимедију Србије у Булевару краља Александра 20 током инфо дана (1, 2. и 3. априла 2015.) и упознајте се са нашим пројектима.
 • Када идеја лепо сазри, попуните образац за предлог пројекта и пошаљите нам путем мејла на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам.
 • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем, и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
 • Желимо иновативне пројекте, свеже идеје, али, наравно, узећемо у обзир и пројекте који су већ реализовани на неки начин. Уколико имате идеју за обимнији пројекат, позивамо вас да кроз микрогрант реализујемо један његов део, а да следеће године (или кроз више година), на обострано задовољство, наставимо рад на свеобухватнијем пројекту.
 • Предлоге нам доставите најкасније до 15. 4. 2015. године.
 • До краја априла сви подносиоци пројеката биће обавештени о исходу.


Чак иако не поднесете идеју за пројекат, биће нам изузетно задовољство да вас упознамо и зато вас све позивамо да нас посетите и упловите у један чудесни свет у којем десетине хиљада волонтера широм света, свакога дана, дају свој допринос сакупљању целокупног људског знања. Видимо се!

Пријавни формулар можете преузети овде.


Временски оквир реализације:

 • 10. 3. 2015.
  • Слање позива за прикупљање предлога пројеката.
 • 1-3. 4. 2015.
  • „Упознајмо Викимедију Србије“
 • 15. 4. 2015.
  • Завршетак пријава и почетак селекције.
 • 22. 4. 2015.
  • Први круг селекције.
 • 30. 4. 2015.
  • Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
 • 1. 5. 2015.
  • Почетак реализације пројеката.
 • 31. 10. 2015.
  • Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
 • 30. 11. 2015.
  • Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Извори


 

Share Button