Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za новембар 2014. godine

Девет година Викимедије Србије

Викимедија Србије Вас позива на свечану прославу свог деветог рођендана, која ће се одржати у среду, 3. децембра у канцеларији Удружења од 18 часова. Огранак Викимедијине Задужбине представља непрофитну огранизацију која се бави слободним знањем а настала је 3. децембра 2005. године под именом Викимедија Србије и Црне Горе према тадашњем називу наше државе. То је био пети огранак у свету по редоследу оснивања, а данас их има око 40. Пионирски подухвати Викимедије Србије могу се везати за 2005. годину када су одржана прва предавања на факултетима где је Википедија, као најпрепознатљивији пројекат, представљена академској публици као нова платформа за образовање. Током свих ових година рада, Викимедија Србије је постала препознатљива као организација која се квалитетно и озбиљно бави образовним делатностима, слободним знањем, укључивањем Википедије у образовни систем, обогаћивањем мултимедијалне оставе (Wikimedia Commons), повећавањем доступности културног наслеђа на интернету кроз сарадњу са институцијама културе и многим другим. На овом путу, Викимедија Србије остварила је бројне сарадње са истакнутим школама, факултетима и појединцима, организовала је више фото такмичења, чији је циљ био прикупљање фотографија заштићених природних и непокретних културних добара као и путујуће изложбе широм Србије. Један од успеха на пољу едукативног програма је и Еду вики конференција која се одржала у марту 2014. године у Дому омладине.

Заједницу организације чине волонтери и људи који су жељни да прошире мисију слободног знања, схватајући да знање вреди само ако се дели и ако је свима слободно доступно. Неки од занимљивих пројеката су Викиречник, Вики воли споменике, Вики воли земљу, Вики воли науку, Вики библиотекар, Викикоптер, Вики сафари, Фем вики и многи други.

Свечана прослава ће се одржати у среду, 3. децембра у канцеларији Викимедије Србије, у Булевару краља Александра 20 (пети спрат), од 18 часова. Прослави ће присуствовати представници Викимедије Србије, дугогодишњи сарадници, вође пројеката и сви заинтересовани за рад у организацији. Програм ће бити употпуњен изложбом „Вики воли споменике“, на којој ћете видети победничке фотографије са овогодишњег истоименог такмичења, одржаног у септембру.

 

Контакт:

 

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

rs.wikimedia.org

 

Извори

 

Share Button

Превазиђимо јаз између полова на Википедији

Девет од десет особа које уређују Википедију су мушког рода. Ово значи да чланке обликује само једна страна, тако да чланцима недостаје разноликост садржаја које доносе различите перспективе. Већа је вероватноћа да на Википедији недостају чланци везани за женску тематику него што је то случај са мушким темама (у поређењу са другим енциклопедијама). То је природно: Када је сав садржај написан од стране волонтера и када су ти волонтери једног рода, теме које пишу ће бити оне које их занимају. У великој мери ово значи да су војна историја, видео игре и поп култура, теме које су добро покривене на Википедији, док уметност, језици и друштвене науке заостају за њима, стварајући тако празнине у садржају.

Ми покушавамо да то променимо, кроз рад са студентима и студенткињама са Универзитета и попуњавање празнина у садржају.

Ево како то функционише. Широм САД и Канаде, инструктори прихватају коришћење Википедије као платформе за рад на задацима, дајући студентима нове алате за писање и учење материјала, често о темама које нису добро покривене на Википедији или уопште не постоје. Ми подржавамо инструкторе који се определе да студентима доделе задатке да допринесу садржају на Википедији, допуњавајући или мењајући тако традиционалне студентске есеје и подстичући их да својим знањем допринесу новим или постојећим чланцима на Википедији. Ови задаци омогућавају студентима да развију критичко размишљање и науче вештине писања семинарских радова, као што би то био случај са традиционалним начином рада. То подразумева истраживање и вредновање извора и постављање тог истраживања у логичан распоред. Али са Википедијом, студенти су мотивисанији, знајући да ће њихов рад бити прочитан од стране јавности, што повећава осећај одговорности и критичког мишљења у њиховом писању. Највећа разлика јесте што ће њихов рад служити и као ресурс другима. Могу да се увере да њихов рад вреди.

Као што рад на Википедији помаже студентима да се развијају, тако и студенти и инструктори помажу Википедији кроз попуњавање празнина у садржају. Ови задаци повећавају заступљеност женских питања на Википедији и доносе разноликост перспектива у уређивачкој заједници. Празнине у садржају – простор где су чланци и теме сувише кратки – је најбољи простор где студент може да започне своје уређивање.

Више садржаја о женама и написан од стране жена је сада доступнији, захваљујући студентском ангажовању у оквиру нашег програма. Неки чланци који нису постојали или су били непотпуни годинама – као што су контрацепција, родна неравноправност, породиљско одсуство, феминизам, ризици у трудноћи у земљама у развоју, избеглички статус жена, сексуални рад и улога жена у „Арапском пролећу” – сада се развијају захваљујући студентима и наставницима у Вики Еду програму.

Ове стране су прегледанe више од 350.000 пута од момента када су их студенти креирали, стварајући више информација и више перспектива на Википедији и обезбеђујући тачнији одраз света за свакога ко користи Википедију.

ФемВики пројекат је пројекат који је покренула Викимедија Србије са циљем да се, с једне стране, подстакну жене на уређивање Википедије, а с друге да се допринесе квантитеу и квалитету чланака на тему феминистичке и родне терминологије и биографије жена

Више од 60% наших студената уредника/ца су жене, а тамо где смо имали циљана партнерства, тај број је још већи. Истраживања из Америчког Социолошког Удружења Википедијина Иницијатива (American Sociological Association Wikipedia Initiative), у коме АСУ охрабрује све профeсоре социологије да учествују у нашем програму, показало је да су 70% студената уредника жене. То подразумева више жена са искуством уређивања Википедије и више садржаја написаних од стране жена. На крају је то јача Википедија за све.

Заинтересовани сте да помогнете премошћавање јаза између полова? Ако сте професор на Универзитету, можете да уведете нов начин учења и помоћи повећању женских тема на Википедији кроз учествовање у нашем програму. Вики Еду нуди бесплатну обуку, смернице и ресурсе за потребе осмишљавања вашег курса који уједно остварује ваше циљеве и развија Википедију. За више информација, контактирајте нас путем е-поште contact@wikiedu.org.

Извори

Share Button

Радионица уређивања Википедије и изложба „Вики воли споменике 2014” у Завичајном музеју Књажевац

Београд, 3. новембар

Викимедија Србије у сарадњи са Завичајним музејом Књажевац организује радионицу уређивања највеће онлајн енциклопедије – Википедије. Учесници на радионици биће студенти и књажевачки средњошколци који су већ учествовали на сличним пројектима, као и запослени музеја. Радионица ће бити одржана у понедељак, 10. новембра у просторијама музеја. Уређивачка радионица се реализује у оквиру ГЛАМ пројекта, који је намењен институцијама културе (музејима, библиотекама, галеријама и сл.) с жељом да се развије двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. Радионица ће биће модерирана од стране инструктора Викимедије Србије, а има за циљ повећање слободног садржаја на интернету о самом музеју, али и о непокретним културним добрима у Књажевцу. Учесници ће користити сопствене лаптопове и WiFi конекције Музеја. Након завршетка програма, учесницима ће бити додељени сертификати о учешћу. Истовремено, у простору музеја биће отворена изложба „Вики воли споменике 2014” (“Wiki Loves Monuments”) од 18 часова, са поставком коју чине 20 радова који су ушли у ужи избор овогодишњег такмичења, укључујући и три првопласиране и награђене фотографије. Више о највећем светском фото-конкурсу „Вики воли Споменике” (Wiki Loves Monuments”) који је као и претходних година у нашој земљи организовала невладина организација Викимедија Србије, званични огранак Задужбине Викимедије, чији су циљеви промоција и подршка стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, искључиво на непрофитан начин, можете прочитати на званичном сајту пројекта.

Контакт:

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

Извори

Share Button