Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za септембар 2014. godine

„Вики воли Земљу“ стигао и до Краљева

Београд, 19. септембар 2014.

Изложба „Вики воли Земљу“ стигла је и до Краљева. Поред две успешне изложбе иза себе, Викимедија наставља да промовише слободно знање и подиже свест о значају доступности слободног садржаја на интернету. У понедељак, 22. септембра од 18 часова, испред свечане сале Градске управе Краљева, одржаће се отварање још једне у низу изложби победничких фотографија такмичења Вики Воли Земљу (Wiki loves Earth). Изложба ће трајати пет дана.

Још једном ће Викимедија Србије окупити љубитеље фотографија и слободне културе. Такмичење је трајало месец дана а инспирисано је фото конкурсом сличног концепта „Вики воли Споменике“ које је тренутно у току. Од 15. јуна до 15. јула прикупљено је близу 900 фотографија које је послало 40 учесника. Трочлани жири који су чинили стручњаци из области фотографије, Горан Секулић, помоћник директора Завода, Милорад Кличковић, виши стручни сарадник Дејан Вукићевић, фотограф, одредио је 20 најбољих ауторских фотографија које ћете имати прилику да видите на овој изложби.

plakat kraljevo 50x70-page-001„Можемо поносно да кажемо да су иза нас две успешне изложбе и да нас очекује трећа. Овог пута у сарадњи са Културним центром Рибница, организујемо изложбу у Краљеву. Овом приликом позивамо све заинтересоване да нам се придруже и посете изложбу победничких фотографија. Подизање свести о слободном садржају на интернету је од изузетног значаја. Када су фотографије у питању, поред овог такмичења, Викимедија организује и „Вики воли Споменике“ које је тренутно у току и траје до 30. септембра. Идеја јесте да се повећа фундус Викимедијине оставе повећавањем броја како фотографија заштићених природних добара тако и фотографија непокретних културних добара.“, рекли су из канцеларије Викимедије Србије.

Вики Воли Земљу је глобално фото такмичење које се ове године први пут организовало у Србији. Циљ конкурса је подстицање учесника да својим доприносом обогате мултимедијалну базу природних добара Србије, којих у нашој земљи има преко 450 заведених. Све фотографије се објављују на Викимедијиној мултимедијалној остави (Wikimedia Commons) и доступне су под Creative Commons лиценцом. Такмичење је организовала Викимедија Србије у сарадњи са Заводом за заштиту природе.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Како је то изгледало у Нишу:

Све фотографије са досадашњих изложби можете погледати овде.

Контакт:

Ивана Маџаревић

060/74-54-773

Викимедија Србије

rs.wikimedia.org

kancelarija@vikimedija.org

 

Извори

Share Button

„Вики воли Земљу“ у Нишу

Београд, 8. септембар 2014.

Изложба „Вики воли Земљу“ стигла је и до Ниша. У понедељак, 15. септембра од 18 часова, у просторијама Друштва архитеката Ниша (Генерала Милојка Лешјанина 52) у Нишу, одржаће се отварање још једне у низу изложби победничких фотографија такмичења Вики Воли Земљу (Wiki loves Earth). Изложба ће трајати пет дана.

Такмичење је трајало месец дана и за то време прикупљено је близу 900 фотографија које је послало 40 учесника.

Трочлани жири који су чинили стручњаци из области фотографије, Горан Секулић, помоћник директора Завода, Милорад Кличковић, виши стручни сарадник Дејан Вукићевић, фотограф, одредио је 20 најбољих ауторских фотографија које ћете имати прилику да видите на овој изложби.

„Ово је још једна изложба „Вики воли Земљу“. Овог пута, отварање је у Нишу. Циљ нам је да организујемо изложбе у градовима Србије и тако покажемо људима шта то ми заправо радимо и како и они могу бити део Викимедијиних пројеката и помоћи ширењу слободног знања. Након Ниша, на реду је изложба у Краљеву, у коме такође имамо волонтере који помажу остварењу заједничког циља.“, рекли су из канцеларије Викимедије Србије.

Вики Воли Земљу је глобално фото такмичење које се ове године први пут организовало у Србији. Циљ конкурса је подстицање учесника да својим доприносом обогате мултимедијалну базу природних добара Србије, којих у нашој земљи има преко 450 заведених. Све фотографије се објављују на Викимедијиној мултимедијалној остави (Wikimedia Commons) и доступне су под Creative Commons лиценцом. Такмичење је организовала Викимедија Србије у сарадњи са Заводом за заштиту природе.

Паралелно са изложбом, одржава се и завршна презентација пројекта Унипедија, која се реализује под покровитељством програма Покрени се за будућност а који финансира Philip Morris Operation a.d., као и подела сертификата полазницима Вики радионице.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Погледајте како је било на отварању изложбе у галерији New moment у Београду.

Извори

Share Button

Први Вики камп 2014. је успешно завршен

Учесници Вики кампа Палић-Сегедин 2014.

У циљу бољег умрежавања и развијања добрих односа између огранака, ове године одржан је први Вики камп од 22. до 24. августа у

организацији Викимедије Србије и Викимедије Мађарске. Последњег викенда августа, на Палићу и у Сегедину окупило се 17 волонтера из Србије и 3 волонтера из Мађарске. Три дана, два места, 20 мотивисаних учесника и велики број фотографија, резултирали су са 32 написана чланка на Википедији на српском језику на теме везане за Србију и Мађарску.

Међу учесницима Вики кампа, било је оних који до сада нису радили на Википедији нити су били упознати са пројектима организације, што је Викимедија Србије видела као могућност едукације нових људи и то потенцијалних Википедијанаца и Викимедијанаца. “Разноврсност је оно на чему увек радимо и што подржавамо. Пријатно смо изненађени бројем заинтересованих људи и желели смо свима да дамо прилику да учествују, тако да смо први део кампа одредили за обуку уређивања на Википедији за новајлије, а затим смо наставили са планираним уређивачким маратоном.“, рекли су из канцеларије Викимедије Србије. На уређивачком маратону учествовало је 20 Википедијанаца, направљено је 13 чланака, од којих је 8 нових и 5 допуњених и сви су покривали теме које су биле везане за Србију. Идеја је била да се Википедија обогати чланцима који су битни, а

Уређивачки маратон у Сегедину

нису били заступљени. Поред радионице и уређивачког маратона, одржане су и две фото туре по Суботици и Палићу, на којима је посећена Српска православна црква, Суботичка синагога и Градска кућа, а обилазак завршен боравком у центру града. Након тога уследио је обилазак и фотографисање Палићког језера а успешан први дан завршен је дружењем Викимедијанаца и Википедијанаца и сумирањем позитивних утисака.

Радионица уређивања Википедије

Вики експедиција се наставила другог дана у Сегедину, где су учесници стигли око 12 часова. Овог пута, прво је уследила фото тура кроз град, обилазак знаменитости и музеја, где је направљен велики број фотографија. Након кратког предаха, одржан је уређивачки маратон, овог пута оријентисан на теме везане за Мађарску. Викимедијанци и Википедијанци су до касно увече уређивали чланке што је резултирало са 16 нових и 3 допуњена чланка.

Сви чланци и учесници се могу видети на овом линку.

Конференцијски део кампа одржан је трећег дана, када су Филип Маљковић и Андреа Тот представили Викимедију Србије и Викимедију Мађарске и причали о пројектима организација. Учесници су, затим, подељени у групе у оквиру којих су решавали студију случаја, која се тицала креирања бољих начина сарадње између Викимедије Србије и Викимедије Мађарске. Презентовањем решења од стране представника група као и поделом сертификата успешно је завршен први Вики камп 2014.

Све фотографије са кампа се могу видети овде.

Аутор: Ивана Маџаревић

Share Button

„Energise! Network! Mobilise!“ u Beogradu

Konferencija pod nazivom „Energise! Network! Mobilise!“ koju organizuje Evropska inicijativa za digitalna prava će se održati u Beogradu 4. i 5. septembra 2014, u Kulturnom centru Parobrod.

Dvodnevni program ispunjen predavanjima, diskusijama i radionicama za cilj ima podizanje svesti o pravima na Internetu. Ukoliko želite nešto više da naučite o ljudskim pravima u digitalnom i online okruženju ili da podelite svoje znanje i iskustvo sa nama, posetite Parobrod tokom ova dva dana.

Konferencija se održava u organizaciji Evropske inicijativa za digitalna prava (EDRi), u saradnji sa Vikimedijom Nemačke, Vikimedijom Srbije i Share Fondacijom.

 

Program događaja možete videti na sledećem linku: http://energise-network-mobilise.tumblr.com/

 

Vidimo se!

Share Button