Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za август 2014. godine

„Вики воли Споменике“ по трећи пут у Србији

Београд, 28. август 2014. године

Србија ће ове године по трећи пут учествовати у великом светском „Wiki Loves Monuments (Вики воли Споменике)“ фото-конкурсу, у периоду од 1. до 30. септембра, организованом од стране покрета Викимедије.

Вики воли Споменике (Wiki Loves Monuments – WLM) је фото-конкурс који за циљ има прикупљање фотографија непокретних културних добара (споменици културезнаменита местапросторно културно-историјске целинеархеолошка налазишта) широм Србије. Конкурс се одржава у организацији Викимедије Србије од 1. до 30. септембра 2014. године. Ове године, фото конкурс се одржава у више од 30 земаља, међу којима је и Србија. Циљ овог такмичења је подстицање људи да сликају непокретна културна добра и да их поставе на интернет под Creative Commons лиценцом, како би омогућили другима слободан приступ и располагање овим фотографијама и поделили их са светом. На овај начин обогаћује се мултимедијална база непокретних културних добара, којих у нашој земљи има преко 2400 тренутно заведених. О успеху овог пројекта говори податак да су 2012. године у њему учествовале чак 33 земље и прикупљено је више од 350.000 фотографија. Више информација се може наћи на званичној WLM презентацији:www.wikilovesmonuments.org. Протеклих година, Wiki Loves Monuments (Вики воли споменике), прикупио је око милион фотографија и поставио три Гинисова рекорда, што говори о његовом значају и величини. Жири састављен од стручњака из релевантних области, као што је фотографија, одабраће 10 најбољих ауторских фотографија природних добара Србије под Creative Commons слободном лиценцом.

Најуспешнији такмичари ће освојити вредне награде, а њихове фотографије биће изложене на изложбама широм Србије.

“Поносни смо на досадашње резултате које смо постигли овим пројектом. За само две године, колико организујемо WLM, прикупили смо преко 6000 фотографија, које се налазе на Викимедијиној остави и које се слободно могу користити. Једна од могућности је обогаћивање чланака на Википедији овим фотографијама. Ове године очекујемо повећање броја фотографија споменика културе које не постоје”, рекла је Ивана Маџаревић, менаџер пројеката Викимедије Србије.

Информације о фото-конкурсу, укључујући спискове непокретних културних добара, можете пронаћи на сајту wlm.rs.

Додатне информације:

Викимедија Србије

rs.wikimedia.org

Контакт особа: Ивана Маџаревић

Е-пошта: kancelarija@vikimedija.org

Званични сајт: wlm.rs

Извори

Share Button

Конкурс за радно место Извршни директор

Београд, 15. август 2014.VMRS Logo

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног знања на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи треба да имају једнак приступ знању и образовању. У циљу проширења активности Викимедије Србије и њене даље професионализације тражимо способног и мотивисаног кандидата за позицију: Извршни директор (пуно радно време).

Опис задужења: Извршни директор Викимедије Србије професионално води организацију и координира запослене, стара се о административним и финансијским пословима Удружења, промовише рад на Викимедијиним и другим пројектима који укључују повећање корпуса слободног знања и спроводи стратешке планове организације поштујући унапред усвојене политике и процедуре Удружења.

Услови:

 • Виша или висока (пожељно) стручна спрема
 • Обавезно знање енглеског језика
 • Обавезно познавање рада на рачунару и алата за канцеларијско пословање
 • Добре организационе способности
 • Искуство у вођењу финансија
 • Лидерске вештине и способност рада у малом тиму
 • Комуникативност
 • Могућност рада са флексибилним радним временом
 • Кандидати упознати са пројектима заједнице Викимедије и концептом слободног садржаја имаће предност
 • Кандидати са искуством у раду са волонтерима или у невладином сектору имаће предност.

Нудимо:

Динамичан и изазован посао, рад са младим људима, флексибилно радно време, сарадњу са истакнутим образовним и институцијама културе, невладиним организацијама, честа путовања и контакт са заједницом Викимедије на глобалном нивоу, прилику за лична и професионална усавршавања кроз учешће у конференцијама и семинарима и многобројне контакте.

Потребна документа:

 • Биографија
 • Копија дипломе
 • Препоруке од ранијих послодаваца, уколико их кандидат поседује

Пријаве је потребно доставити до 25. августа на и-мејл: posao@vikimedija.org.

Извори

Share Button

Википедија, мајмуница и право на заборав

Током протекле недеље, Задужбини Викимедије, организацији у чијем су власништву сервери где се складишти садржај са Википедије, стигло је, у само неколико дана, више десетина захтева да се из Гуглове претраге у европским земљама обришу одређени линкови који воде ка Википедији.

Ово се десило као резултат одлуке Европског суда, популарно назване „право на заборав“, а која је дефинисана као право појединца да затражи од претраживача на Интернету да се садржај о њима изостави из резултата претраге.
Одговор Задужбине Викимедије на овај захтев суда уследио је 6. августа, када су објавили став у коме снажно стају против оваквог начина имплементације тог закона. Због сузбијања права људи на приступ релевантним и неутралним информацијама највеће светске Интернет енциклопедије, овај закон се у потпуности коси са начелима Задужбине Викимедије.
„Пројекти Викимедије обезбеђују информативне, едукативне и историјске вредности целом свету. Садржај Википедије не сме бити скривен од корисника Интернета који траже истиниту и релевантну информацију“, написала је на блогу Задужбине Викимедије Лајла Третиков, извршна директорка ове организације.

Такође, протекле недеље, Викимедија је објавила свој први извештај о транспарентности, у коме наводи све захтеве од појединаца, организација и влада за брисањем садржаја, откривањем приватности корисника и захтеве који се односе на уклањање садржаја који је под строгом копирајт лиценцом. Више о извештају можете видети на овом линку: http://transparency.wikimedia.org/

#Monkeyselphie објашњење

Паралелно са овим, протекле недеље вики свет је задесио још један занимљив случај. Медији из разних делова света преносили су вест, а друштвене мреже су биле преплављене тзв. monkeyselphie фотографијама. Заправо, мајмуница се у целој причи нашла случајно.
Током 2011. године, фотограф Дејвид Слејтер је био на индонезијском острву Сулавеси где је фотографисао макаки мајмуне. У неком моменту, мајмуни су почели да истражују његову опрему и једна од њих је успела да направи чувени селфи.

Macaca_nigra_self-portrait_(rotated_and_cropped)

Још тада, фотографија је кружила медијима и ускоро је доспела на сајт Викимедијине мултимедијалне базе датотека под слободним лиценцама, тзв. Оставу (Wикимедиа Цоммонс), где је под лиценцом наведено да је реч о јавном власништву. Објашњење за ово налази се у чињеници да фотографија не може да подлеже ауторским правима јер њима, према америчком закону где се налазе сервери Оставе, не подлеже нико сем људских бића. С обзиром на то да је мајмуница фотографисала сама себе, та фотографија није ничије власништво и налази се у јавном домену.

Међутим, фотограф Слејтер је сматрао да он има ауторска права на фотографију и тражио је да буде уклоњена са сајта где су фотографије под слободним лиценцама.
Заједница окупљена око организације Викимедије и Википедије уопште, је, већ поменутих дана, одбила ово да уради, те се тренутно се у свету води озбиљан спор који надмашује границе фотографије мајмунице и залази у срж и филозофију ауторских права и њихове флексибилности. Википедија и сви други пројекти Задужбине Викимедије, функционишу по врло флексибилним тзв. копилефт лиценцама. Ове лиценце подразумевају да свако може да ради ремикс или прераду, као и комерцијално да користи одређено дело, уз услов да се наводи име аутора и да се лиценца у даљим итерацијама не мења.

Ова фотографије мајмунице је до сада већ обишла свет и изазвала велике контроверзе, те је успела да замагли и врло битну одлуку Задужбине Викимедије поменуту на почетку текста. Међутим, кроз оба ова догађаја, укључујући и објављену Политику транспарентности, можемо закључити да се Википедија и организација која стоји иза ње у овом тренутку суочавају са врло битним изазовима: који је најбољи начин да се на пут цензури и како одбранити значај слободних, копилефт лиценци.
Битност ових питања односи се на саму срж функционисања највеће Интернет енциклопедије на свету, те ако желимо имати знање доступно свима, важно је да се одупремо свим покушајима да се оно наруши. И да сачувамо мајмуницу у јавном домену!

Share Button