Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јул 2014. godine

Отварање изложбе „Вики воли Земљу“

У суботу, 2. августа у 18 часова, у просторијама галерије New moment (Хиландарска 14, Београд) одржаће се отварање изложбе победничких фотографија такмичења Вики Воли Земљу (Wiki loves Earth). Изложба ће трајати седам дана.

Такмичење је трајало месец дана и за то време прикупљено је близу 800 фотографија које је послало 35 учесника.

Трочлани жири који су чинили стручњаци из области фотографије, Горан Секулић, помоћник директора Завода, Милорад Кличковић, виши стручни сарадник Дејан Вукићевић, фотограф, одредио је 20 најбољих ауторских фотографија које ћете имати прилику да видите на овој изложби током које ће и свечано бити уручене награде победницима.

Вики Воли Земљу је глобално фото такмичење које се ове године први пут одржава у Србији. Циљ конкурса је подстицање учесника да својим доприносом обогате мултимедијалну базу природних добара Србије, којих у нашој земљи има преко 450 заведених. Све фотографије се објављују на Викимедијиној мултимедијалној остави (Wikimedia Commons) и доступне су под Creative Commons лиценцом. Такмичење је организовала Викимедија Србије у сарадњи са Заводом за заштиту природе.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Извори

Share Button

Јубиларни 250.000­ти чланак на Википедији на српском језику

Tоком ноћи 28.07.2014,тачно у 02:37, Википедија на српском језику достигла је јубиларни 250.000-ти чланак!Чланак говори о Педру де Валдивији,шпанском конкистадору и првом гувернеру Чилеа, а његов аутор је уредник који доприноси Википедији под псеудонимом Самарџија.

Када је настала 2001. године, Википедија је била јединствени експеримент енциклопедије засноване на сарадњи и заједничком раду. Уместо да се ослања на углавном плаћене групе стручњака, Википедија је прва енциклопедија коју могу да уређују сви заинтересовани. Управо на тај начин заступљене су све различитости и мањине, како у садржају, тако и у разноврсности оних који уређују, што Википедију чини енциклопедијом са најширим могућим дометом људског знања и искуства.

Википедија је пројекат сакупљања, умножавања и промоције слободног знања на Интернету. Тренутно има преко 20 милиона чланака на преко 285 језика. Википедија добија око 500 милиона прегледа дневно, што је чини петим најпосећенијим сајтом на Интернету.

Википедија на српском језику је највећа енциклопедија на српском језику уопште. Посећује се преко 500.000 пута на дневном нивоу, што је чини осмим најпосећенијим сајтом у Србији. До броја од 250.000 чланака дошла је захваљујући једанаестогодишњем раду више од 140.000 корисника и корисница.

Задужбина Викимедија (енг. Wikimedia Foundation Inc.) је невладина и непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску, Калифорнија, САД посвећена расту, развоју и бесплатној дистрибуцији слободних, вишејезичких садржаја у целом свету. Задужбина Викимедија има 40 огранака широм света.

Викимедија Србије је пети огранак Задужбине Викимедија. Настала је 2005. године и сада броји преко 100 чланова и чланица. Канцеларија се налази у улици Булевар краља Александра 20 у Београду и отворена је сваким радним даном за све заинтересоване.

Извори

Share Button

Сарадња Викимедије Србије и Завода за заштиту природе Србије

Београд, 21. јул 2014. 

Остварена је још једна успешна сарадња Викимедије Србије и Завода за заштиту природе Србије у оквиру фото конкурса Вики воли Земљу!

Викимедија Србије је у низу многобројних пројеката чији су циљеви ширење идеје слободног знања и умрежавање са институцијама сличних делатности, покренула фото конкурс Вики воли Земљу први пут у Србији. Такмичење има за циљ повећање сазнања и квалитативно и квантитативно унапређење слободног фото материјала на Интернету када је реч о културним и природним лепотама Србије.

Овај пројекат био је и повод за сарадњу са Заводом за заштиту природе Србије. Од њих су обезбеђени спискови заштићених природних добара, а такође ће предложити и стручан жири за фото такмичење.

“Врло смо поносни на сарадњу са Заводом јер је пројекат Вики воли Земљу заиста нешто што спаја наш рад са њиховим. Ово је значајан помак када је реч о заједничким циљевима Викимедије Србије и установама које се баве очувањем културе, природе и знања у Србији. У том смислу, ова сарадња има велики потенцијал да буде дугорочна и ми се надамо заједничким пројектима у будућности”, рекла је Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије.

“Завод за заштиту природе Србије сарaдњу са Викимедијом Србије види као партнерски рад на доступности информација о природним вредности наше земље широком и бројном кругу светске јавности. Будући да живимо у доба убрзаног технолошког развоја и инфорамтичког друштва, који је пропраћен консантном потребом човека за брзим и лаким долажењем до информација, представљање природних добара и рада на заштити природе на најпосећенијој елекронској енциклопедији Википедији подршка је настојањима Завода да промовише значај заштите природне баштине Србије”, говори Горан Секулић, помоћник директора Сектора за истраживачко-развојну делатност.

О успешности ових фото такмичења говори и податак да смо поставили три Гинисова рекорда у количини прикупљених фотографија по конкурсу. Реч је о близу милион фотографија споменика културе из преко 40 земаља света, прикупљених у нашем пројекту Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments). У циљу ширења конкурса од 2013. године, покренули смо пројекат усмерен ка фотографисању природних добара. Реч је о пројекту Wiki Loves Earth, који је у свом првом пилот организовању прикупио преко 11.000 фотографија. Пројекат је започет 2013. године у Украјини, а ове године проширио се на неколико држава света, међу којима је и Србија.

Вики воли Земљу – Србија је фото-конкурс који за циљ има прикупљање фотографија заштићених природних добара (национални паркови, резервати, станишта и др) широм Србије. Конкурс се одржао у организацији Википедије и Викимедије од 15. јуна до 15. јула 2014. године. Током ових месец дана, учесници су слали своје фотографије и прикупљено је скоро 900 фотографија природних лепота Србије. Све пристигле фотографије оцениће стручни жири, а након тога следи свечана изложба и проглашење победника. За прва три места обезбеђене су симболичне награде чији фонд износи 80.000,00 динара. Ове године Вики воли Земљу организоваће се у 22 државе.

О Заводу: Завод за заштиту природе Србије је стручна установа која обавља делатност заштите и унапређења природне баштине Србије, основана 30. априла 1948. године као Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије. У оквиру вишедеценијске делатности Завода посебна пажња се одувек посвећује успостављању и развијању сарадње са међународним организацијама и институцијама, научним и стручним установама, управљачима заштићених природних добара других земаља, као и бироима међународних конвенција, с циљем размене искустава и знања у области заштите природе, и примене савремених међународних принципа и стандарда у стратегији заштите природе Србије.

www.zzps.rs

beograd@zzps.rs

О Викимедији Србије: ВМРС је невладино и непрофитно удружење и једини званични Викимедијин локални огранак у Србији. Циљеви удружења су промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

rs.vikimedija.org

info@vikimedija.org

Извори

Share Button