Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za март 2014. godine

Прослава Међународног дана жена на Вики начин

Уређивање чланака о женама научницама

Учесници уређивачког маратона уређују чланке о женама научницама

Колико имена индијских научница можете набројати? Хајде! Размислите о томе. Размислите добро. Колико их знате? Једну? Две? Три?
Написала сам овај чланак за блог у заједничком простору за технички развој у граду Кочију на југу Индије. Била сам окружена студентима. Нико од њих није могао да се сети ниједне индијске научнице. Поприлично срамно, зар не? Нико није могао да нам помогне, осим Википедије. Ова страница показује 15 научница из Индије. Иако сам захвална на овом списку, тешко да је свеобухватан. Петнаест научница у држави која има 1,2 милијарде становника.

Индија је тренутно трећа по величини привреда у Азији и поноси се многим својим древним открићима. У овом погледу, не приличи нам да имамо тако кратак списак. (Узгред, уколико знате детаљнији сајт о овој теми, молим вас пошаљите ми линк на Твитер профилу, који можете пронаћи на дну ове странице). Постоје ли жене чији је допринос науци остао незапажен у модерној култури?

Википедија је организовала уређивачки маратон током целог марта, како би попунила рупе на ову тему. Циљ ових уређивачких маратона је обележавање 8. марта, Међународног дана жена. Током овог месеца, волели бисмо да повећамо квалитет и квантитет Википедијиних чланак о половима и сексуалности, и преведемо чланке са енглеског на индо-аријске језике. Свако може да се придружи овом обележавању, као уредник, преводилац, блогер, организатор догађаја или ентузијаста.
Охрабрујемо жене јужне Азије да искористе ову прилику, јер је тренутно 9 од 10 уредника Википедије мушког пола. Постоје многе теме, које могу бити инересантне или важне за жене, а нису довољно обрађене у традиционалним енциклопедијама, јер су већина њихових писаца мушкарци. Хајде да се уверимо да је Википедија разноврсна и да представља гласове свих друштвених сфера.
Покренули смо овај догађај викендним уређивачким маратонима. Обезбедићемо уредницама изабране теме и линкове, да проширују постојеће или започињу нове чланке. Овај месец усредсређен је на политичарке и научнице.

Навратите, искористите своје уређивачке вештине, склопите нова пријатељства, и што је најважније, сазнајте више о научницама из Индије!

Дикша Медхок, Википедијанка

Превели на српски: Миле Киш, Мирослав Лоци

Извори

Share Button

Викимедија учествује у ЕУ консултацијама о ауторским правима

Заставе Европске комисије

Заставе Европске комисије

У мају 2013. године, Европска комисија затражила је да јавност одговори на осамдесет питања о будућности ауторског права у ЕУ. Обрађене теме су се дотицале трајања ауторских права, као и ограничења и изузетака у садржају који доприносе корисници. У свакој области, постављен је одређен број различитих питања, али многа од њих се углавном своде на „Да ли тренутни систем функционише“ и „Ако не функционише, како бисте га ви побољшали?“

Викимедијин покрет омогућио је дводелни приступ попуњавања упитника. У једном делу, група европских огранака састао се да изради сет одговора. Овај одговор су огранци доставили Европској комисији, а такође су омогућили члановима заједнице да их самостално измене и поднесу сами путем кроз FixCopyright.eu.

У другом делу, правни тим Задужбине Викимедије поставио је упитник на Мети, ради прикупљања мишљења чланова заједнице. Комбиновали смо те одговоре са радом европских огранака, као и других сродних правних група, да бисмо добили јединствен одговор.То је затим Задужбина Викимедије доставила Европској комисији у име шире Викимедијине заједнице.

Одговори су били разноврсни, у зависности од тематике питања, али неколико кључних тема појавиле су се у више наврата:

  •  трошкови настали по законима о ауторским правима која нису примењена широм ЕУ, као што су оне о слободи панораме;
  •  корист за креативност и ствараоце који би настали услед јачих изузетака и ограничења ауторског права;
  •  противљење проширењу услова заштите ауторских права, или њиховим проширењем на нова права попут истраживања података;
  •  објашњење како објављивање креативних радова више није ограничено на шачицу људи, и како то утиче на политику ауторских права.

Надамо се да ће Европска комисија ове тачке примити к знању, док буду разматрали о променама у било којој будућој реформи ауторских права. Захвални смо свима који су учествовали у изради ових одговора – очекујемо наставак сарадње у развоју и очувању закона који омогућавају покрет слободног знања.

Луис Вила, заменик генералног саветника, Задужбина Викимедија

Превели на српски: Миле Киш, Мирослав Лоци

Извори

 

Share Button

Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао Википедијанца стажисту

Кевин Горман у канцеларији Викимедијине задужбине.

Кевин Горман у канцеларији Викимедијине задужбине.

Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао је Кевина Гормана, 24-годишњег географа на позицији Википедијанца стажисте.

Ускоро ће десетине студената ове високообразовне институције имати стручну помоћ Википедијанца у постављању својих академских радова на највећој светској енциклопедији коју сваког месеца посети више од пола милијарди корисника. Овај универзитет, објавио је да је ангажовао Кевина ради саветовања студената и професора у комплексном поступку уређивања Википедије.

Многи универзитети широм Сједињених Америчких Држава имали су обуке и радионице посвећене уређивању Википедије као и креирању садржаја на овој енциклопедији, међутим Википедијанци стажисти су до сада били везани само за ГЛАМ (енглески акроним од: Galleries, Libraries, Archives, Museums) и приватне институције као што је Национални архив САД и Британски музеј. Преко 50 институција широм света имало је свог Википедијанца стажисту али Универзитет Калифорније у Берклију ће постати први амерички универзитет који ће отворити радно место намењено побољшавању садржаја на Википедији.

Идеја је да се повећа квалитет чланака на Википедији, као и да се омогући већи приступ академској литератури, која је често доступна само преко универзитетских или јавних библиотека.

Горман је изразио наду да ће помоћи у развоју разноликости уредника Википедије.  Према неким истраживањима, чак 90 одсто уредника сајта су мушкарци, док је 80 посто белаца.

Како преноси Универзитет, Горман је изјавио да је: “Писање текстова којих још нема на Википедији, у областима које нису покривене због наших системских предрасуда, од виталног је значаја”.

Писање и уређење текстова на Википедији већ је део курсева у оквиру културолошких студија и студија о социјалној правди на Берклију. Студенти посвећују пажњу уређивању већ постојећим чланцима о загађењу ваздуха, пољопривреди у урбаним срединама и хидрауличном разбијању. Али уместо да њихове радове само читају професори, изражена је нада да би квалитетни радови могли бити доступни и широј публици преко Википедије.

Професор Дара О’Рурк изјавио је за школске новине да није заинтересован за семинарске радове које би читали само студент и он. Такав приступ семинарским радовима не користи потенцијал ученика у потпуности.

Да овај подухват Универзитета има подршку студената показује и чињеница да је на семинару професора Дара О’Рурк чак 90 одсто студената изабрадо да ради на Википројекту.

Студенти ће током пројекта имати целокупну Кевинову помоћ при уређивању Википедије, која на први поглед, због своје отворености, изгледа лака, али заправо иза ње се налази читав систем смерница и политика које служе као алати да сваком чланку осигурају неутралност, објективност, свестраност и енциклопедијски стил.

Аутор: Миле Киш

Лектура: Ивана Маџаревић

Извори:

Share Button

ЕдуВики конференција 2014.

Викимедија Србије, у оквиру ЕдуВики пројекта, по први пут организује ЕдуВики конференцију, која ће бити одржана 23. и 24. марта у Дому омладине Београда. Ово је прва конференција у организацији ВМРС која се бави сарадњом Викимедије и образовно-научних институција, као и међусобном сарадњом Викимедијиних огранака на пољу едукативних пројеката. За циљ има окупљање представника образовних институција и њихово упознавање са потенцијалом Википедије као наставног средства и њеном перспективом у образовању у Србији. Основна визија је да се Википедија и њој сродни пројекти уведу у образовни систем Републике Србије и постану саставни део школских предмета. Организацију ЕдуВики конференције подржали су и помогли Задужбина Викимедије и Дом Омладине Београда.

Овај дводневни скуп подељен у два дела: Први је резервисан за локалне и интерне састанке, радионице и презентације међу Викимедијанцима и учесницима едукативних пројеката из Србије и других локалних огранака Викимедије и одржаће се у канцеларији Викимедије Србије. Представници Викимедије Србије изложиће гостима своје досадашње образовне пројекте и достигнућа. У краткој презентацији направиће се хронолошка ретроспектива пројекта, сагледаће се квалитет и квантитет чланака, број институција и ученика/студената који су учествовали. Такође, акценат ће бити стављен на моделе приступа сарадњи и реализацији, идејама, успесима и неуспесима. Други део конференције се састоји из низа предавања, презентација и упознавања са локалним образовно-научним институцијама. Гости из иностранства поделиће своје идеје, предлоге и презентоваће како се образовни пројекти одвијају у њиховим државама и огранцима. Предавачи ће указати на позитивна искуства и предложиће своје моделе рада.

За више информација посетите званичну интернет страницу конференције, http://edu.wikimedia.rs/, или шаљите питања на eduinfo@edu.wikimedia.rs. Сви заинтересовани могу потврдити своје присуство попуњавањем обрасца за регистрацију на овом линку. Уколико долазите у својству медија, можете да попуните овај образац.

Аутор: Ивана Маџаревић

Лектура: Сања Павловић

 

Извори

Share Button