Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za децембар 2013. godine

Конкурс за ново радно место

VMRS LogoВикимедија Србије је, са циљем да прошири активноси и пружи подршку волонтерима и радницима, објавила конкурс за радно место на позицији Менаџера пројеката и заједнице.

Викимедија Србије је навладино, нестраначко и непрофитно удружење, које има за циљ да промовише и подржи стварање сакупљање и ширење знања на српском језику, као и идеју да сви људи треба да имају једнак приступ знању.

Менаџер треба да води рачуна о  реализацији пројеката, буџетским границама и о захтевима и потребама реализатора пројеката.

Кључне активности су састављање плана рада, праћење реализације пројеката и контрола испуњености циљева пројеката у оквиру датог буџета и дефинисаних временских оквира, пружање независних савета о управљању пројектима, организовање људи и тимова, процена ризика, ефикасно комуницирање и координација тимова, писање извештаја, обрачунавање трошкова, промовисање пројеката и привлачење нових волонтера

Кандидат, да би учествовао на конкурсу, треба да има вишу или високу (пожељно) стручно спрему,  зна енглески језик, треба да уме да ради на рачунару, да има способност координације и рада у тиму као и добре организационе и комуникативне способности. Кандидати који су упознати са активностима заједнице Викимедије имаће предност

Нудимо  рад са младим и креативним људима, мотивисаним за слободно ширење знања у дигиталном добу, могућност путовања.

У оквиру пријаве неопходно је доставити кратку биографију и копију дипломе и препоруке од ранијих послодаваца, уколико их кандидат поседује. Податке је потребно доставити у року од 15 дана на имејл: posao@vikimedija.org

(оргинални текст конкурса можете видети на https://rs.wikimedia.org/wiki/Саопштење_за_јавност/Конкурс_за_радно_место_Менаџер_пројеката_и_заједнице

Share Button

Како изнервирати Википедијанца

Стопе потврђеног плагирања у чланцима различитих група корисника, како директног, тако и суптилнијег, ближег парафразирању.

Додавање плагијата чланку је један од најбржих начина да се изнервира један Википедијанац. То умањује интегритет Википедије — доприносиоци имају права да објављују само свој лични рад под слободном лиценцом — а њихово исправљање захтева много труда. Као заједница писаца, ми врло озбиљно схватамо оригинално ауторство. Образовни програм Википедије помаже професорима при задавању задатака на Википедији, путем којих студенти унапређују Википедију у склопу својих предавања. (Желиш ли да се укључиш као инструктор или волонтер и помогнеш у покретању оваквих предавања? Контактирај нас.) А када студенти уредници плагирају у својим доприносима Википедији, нико није срећан.

У покушају да боље разумемо проблем плагирања — широм Википедије, а посебно међу студентима уредницима — мој тим из Задужбине Викимедије је релативно скоро  извршио један мали истраживачки пројекат. Индентификовали смо чланке енглеске Википедије које су писали студенти уредници, учесници Образовног програма Википедије у Сједињеним Америчким Државама и Канади, као и чланке других уредника сличних студентима, новим уредницима различитих година, и Википедијанаца ветерана. Затим смо сарађивали са компанијом ТаскАс (ен:TaskUs) и сваки чланак ставили на проверу комерцијалног плагирања. Први резултати које смо добили су показали изненађујуће високе стопе плагирања у свакој групи. Међутим, већина плагијата су били случајеви када су други сајтови копирали Википедију, те смо ручно проверили који од њих су били стварни плагијати. (Интересантно је где све можете наћи радове уредника Википедије, широм мреже, као и у штампаним изворима.) На крају смо сазнали да је проценат утврђеног плагирања у новим чланцима нових корисника 2006, 2009, и 2012. године био 10–12 посто.

Што се тиче нових чланака студената уредника, износио је 5 посто, док је контролна група уредника који нису студенти са сличним уређивачким навикама, у својим чланцима имала чак 13 посто утврђених плагијата. Наишли смо на вишу стопу плагирања у чланцима које су проширили студенти уредници: око 8.5 посто. Не постоји контролна група за проширене чланке са којом бисмо упоређивали, али ми и очекујемо вишу стопу плагирања у проширеним чланцима у глобалу, с обзиром на то да постоји мање препрека у проширивању чланка на енглеској Википедији него у стварању новог чланка. Такође смо погледали и стопу плагирања — у новим и проширеним чланцима — међу раним доприносима администратора, као и најплоднијих уредника који нису администратори. У оквиру обе групе смо открили да је стопа плагирања око 3 посто — од којих је нешто додато од стране других, а затим проширено од стране уредника који сада већ имају доста искуства. Ове бројке нису савршене, и још увек постоји много тога што не знамо о плагирању на Википедији. (На нашој страници истраживања можете видети детаље пројекта, упозорења о методологији, како преузети чисте податке…)

Што се овог истраживања тиче, не можемо бити сигурни колико плагијата смо превидели без њиховог откривања, или да ли је врста извора који су студенти плагирали тежа за откривање. Али нам оно даје основну идеју о распрострањености плагирања међу новим уредницима. Што се тиче студената уредника, с обзиром на то да имамо прилику да им пружимо боље структурисане смернице и обуку него са типичним новајлијом, мислимо да можемо боље. На основу онога што смо открили овим истраживањем о плагирању, направили смо нови видео за  модуле обуке студената који објашњава шта је плагирање, зашто је оно лоше за Википедију, и шта се дешава ако се неки уредник ухвати у плагирању.
Видео можете погледати овде.

Сејџ Рос

Oнлајн комуникације, Образовни програм Википедије

Превод: Тања Милошевић

Лектура: Мирослав Лоци

Share Button

Арапска Википедија расте захваљујући студентима Википедијиног Образовног Програма


Доприноси учесника Википедијиног Образовног Програма током прва два семестра.

Са преко 280 милиона говорника, арапски језик је један од најшире распрострањених језика на свету, али је арапска Википедија заостајала у односу на друге језике по питању бројности чланака. Арапска Википедија има само око 205.000 чланака — фрагмент, у односу на енглеску Википедију, која има 4,2 милиона чланака. Међутим, осети се знатан раст арапске Википедије током прошле године, делимично захваљујући египатским студентима који учествују у Википедијином Образовном Програму.

Википедијин Образовни Програм покренут је у Египту, са пилот-пројектом у Каиру, на два универзитета, ‘Аин Шамс и Каирском универзитету. Табела приказује количину доприноса арапској Википедији од стране студената који учествују на пројекту. Током првог семестра пројекта, студенти су додали 1,85 милиона бајтова садржаја арапској Википедији — што је невероватан успех, доследно обележен на конференцији у Каиру у јулу 2012. године. У другом семестру, који је завршен у фебруару 2013. године, студенти су допринели још више, са преко 5,97 милиона бајтова садржаја додатих на арапску Википедију. Уз то, студенти који су се упознали са уређивањем кроз Википедијин Образовни Програм, допринели су додатних 515.000 бајтова, што значи да је пројекат додао више од 8,34 милиона бајтова арапској Википедији.

Учесници друге конференције у Египту, фебруар 2013. године.

Вође волонтерског пројекта организовали су другу слављеничку конференцију на Каирском универзитету 27. фебруара 2013. године. Доктор Абир Абд ал-Хафез, професор шпанског језика на Каирском универзитету, отворио је конференцију и говорио о циљу пројекта и његовом значају у животима студената и професора, по питању развоја вештина и нових искустава. Фарис ал-Гвели, консултант образовног програма који води пројекат у Египту, поделио је резултате другог семестра, и најбољи студенти и амбасадори са пројекта добили су сертификате који потврђују њихов обиман рад. Професори и студенти су такође разменили искуства о раду на пројекту. Још фотографија са конференције можете погледати овде.


Фарис ал-Гвели водио је радионицу са члановима универзитета Исра и професорима из Јордана, приказаним на фотографији, у Аману у марту 2013. године

Друга слављеничка конференција је показатељ да ће се пројекат даље развијати. Још два универзитета са севера Египта пристали су да учествују у програму, Универзитет Даманхур и Универзитет Кафр ал-Шеих, као и Женска висока школа Свете Хадиџе у Каиру. Жеља за овим пројектом потиче од бивших студената и Википедијиних амбасадора који желе да уложе своје слободно време зарад ширења Википедијиног Образовног Програма у Египту:

  • Вала Абд ал-Муним, вођа на Факултету уметности, Каирски универзитет
  • Доа Саиф ал-Дин, вођа на Филолошком факултету, Универзитет ‘Аин Шамс
  • Хелана Рафат и Мина Сабер, вође на Факултету уметности, Универзитет ‘Аин Шамс
  • Самир ал-Шарабати, вођа Факултета образовања, Универзитет Даманхур

Египат није једина земља Арапског света која потпомаже раст Википедијиног Образовног Пројекта. На почетку ове године, универзитети у Алжиру, Јордану и Саудијској Арабији су се придружили програму. Договорено је да се уређивању Википедије посвети више од 45 одељења, као део наставе овог семестра.

У Јордану, др. Нидал Јусуф са универзитета Исра, један је од пет универзитетских професора који држе предавања о Википедији овог семестра. Јорданско удружење професора такође води пројекат у коме ће ученици средњих школа у свакој покрајини Јордана уређивати чланке на Википедији у склопу образовног програма, уз помоћ Википедијиних амбасадора-волонтера- Доктор Абд ал-Хак Фарех из Алжира такође уклапа уређивање на Википедији у свој предмет софтвера овог семестра. Такође, др. Мухамед ал-Габан и др. Семи ибн Слима са Универзитета краља Сауда воде пројекат превођења у Саудијској Арабији на језичком смеру.

Надамо се даљем развоју арапске Википедије, захваљујући овим посвећеним студентима и професорима.

Фарис ал-Гвели, консултант Образовног Програма, Арапски свет
ЛиАна Дејвис, Менаџер комуникација, Википедијин Образовни Програм

Превод: Мирослав Лоци

Лектура: Тања Милошевић 

 

Share Button