Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za октобар 2013. godine

Како арапске земље учествују у „Вики Воли Споменике“ такмичењу по први пут, учешће је веома високо у Сирији

 

Таваница у Кан Асад Паша џамији у Дамаску, Сирија.

Дамаск, Алеп, и Хомс су међу  најстаријим стално насељеним градовима у свету. Споменици у овим градовима су међу  најстаријима на планети.  То су зграде, цркве, позоришта, и капије које датирају чак из другог века.

Нажалост, недалеко од ових античких градова одвија се брутални грађански рат. “Вeћина споменика је већ оштећено донекле,” каже Абад Диранија. “Скоро сви они се налазе на пар километара од борбених линија.”

Диранија ја организовао Вики Воли Споменике 2013 у Сирији и Јордану, део интернационалног такмичења, на коме се  историјски споменици фотографишу, а затим и отпремају на  Викимедијину оставу. “Уредник сам арапске Википедије много година, и написао сам велики број чланака о мојој земљи,” каже овај Јорданац, “Међутим, увек сам имао проблема са налажењем одговарајућих фотографија за њих. Имамо врло мало фотографија на Остави које документују историју и наслеђе овог региона”.

Диранија је потпомогао и подржао организаторе у четири земље, укључујући и његову родну земљу, Јордан, у покушају да услика и  отпреми што више фотографија. Сирија, Јордан, Алжир, Тунис и Египат чине скупину нација које говоре арапски језик и које су по први пут учествовале у такмичењу Вики Воли Споменике; на све ове земље су, индиректно или директно, утицали догађаји Арапског пролећа.

“Као и велики део овог региона, Јордан има доста споменика који датирају још из периода пре неколико хиљада година, из исламских, римских и грчких времена, па чак и много раније,” каже Диранија, ,,Ово такмичење нам даје нову прилику да откријемо и сачувамо наслеђе наше земље.”

Велика Џамија у Алепу, пре него што је оштећена током немира у Сирији.

Иако су превирања Арапског пролећа тренутно утихнула, Сиријски грађански рат још увек траје. Поставља се питање, да ли ће становници Сирије  отпремљивати фотографије историјских места док се око њих још увек води рат?

“Није лако рећи људима да би требало да им је стало до нечега „секундарног“ као што су споменици и културно наслеће у тренутку када велики део основних потреба за живот није испуњено,” признаје Диранија. “Али, због тренутне ситуације, то постаје битније него икада, с обзиром на то да постоји велика опасност да ће наслеђе овог региона бити изгубљено током ратова.”

Зачуђујуће, упркос широко паспрострањеном насиљу  и стопи смртности изнад 100,000, Вики Воли Споменике се показало као веома успешно у Сирији. Отпремљено је око 1,300 фотографија. Неки споменици фотографисани током овог такмичења, као што је Омејадска џамија у Дамаску, недавно су оштећени током ратовања.

Упркос рату – или можда због њега – Сиријци су учествовали и отпремили  највише фотографија у току Вики Воли Споменике такмичења у целом арапском свету.

Иако је такмичење завршено за 2013. годину, фотографије су још увек добродошле. Инфраструктура за отпремање коју користи Вики Воли Споменике је још увек у функцији и свака фотографија која се сада отпреми ће бити вредна због чувања важне историје овог региона, посебно у областима које свакодневно трпе насиље. Можете отпремити додатне фотографије овде: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Monuments_upload

Џошуа Ерет, волонтер за комуникације Задужбине Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Позив за нове доприносиоце на техничким пројектима Викимедије

Тренутна рунда Гугловог лета кодова  и FLOSS -а је при крају, и време је за почињање новог круга техничких пројеката Викимедије.

Погледај и допринеси листи могућих пројеката на mediawiki.org ако си:

  • уредник на пројекту Викимедије који чека посебну врсту софтвера;
  • организација са буџетом за техничке активности које су у потрази за краткотрајним циљем;
  • технички доприносилац са кул идејом за пројекте Викимедије или МедијаВикија у целини.

Иако је развијање софтвера веома цењена активност, такође охрабрујемо и предлоге који се фокусирају на друге техничке области: осигуравање квалитета, дизајн, администрацију, промоције и тако даље.

Постави свој предлог ускоро и често га допуњуј. Давањем предлога на страници могућих пројеката ћеш добити пажњу и помоћ од стране техничке заједнице у облику провере изводљивости и контаката са могућим менторима, заинтересованим пројектима и изворима за финансирање. У последњој рунди је изабран 21 пројекат.

Настављамо да тражимо нове могућности за усмеравање ових пројеката, како у оквиру покрета Викимедије (индивидуалне субвенције, огранци…), тако и свуда другде (oрганизације које охрабрују бесплатне софтвере и разноликост у технологији).

Желимо да чујемо ваше повратне информације! Користите страницу за разговор о могућим пројектима  или оставите коментар испод.

Квим Џил
Координатор за техничке доприносе, Задужбина Викимдије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Истакнути фотограф дивљине донира фотографије Викимедијиној остави

За оне који воле природу и фотографију, ево веома узбудљиве вести у заједници малајамске Викимедије. Фотографије једног од најпознатијих фотографа Индије су објављене на Викимедијиној остави. Н. А. Насеру су пришли представници Mалајам Воли Википедију-3 програма  у покушају да охрабре фотографе да отпреме своје фотографије и друге документе на страницу малајамске оставе. Као гест солидарности према више од 75 Викимедијанаца који су учествовали у овом пројекту, Насер и његов пријатењ Џозеф Лазар су додали више од 350 оригиналних фотографија.

Насер је фотограф дивљине из Јужне Индије. Објавио је своје белешке и фотографије у бројним часописима, међу којима су Sanctuary Asia, Hornbill, Frontline, Outlook, и Traveler. Насер практикује Таи Чи-Чи кунг, карате, јогу, таидо, и упасана медитацију. Током последњих 35 година, Насер је често истраживао Керала прашуму. Као адвокат за очување дивљине, Насер је соновао Друштво фотографа за очување природе. Он је такође и дугогодишњи члан  Природњачког друштва Бомбаја. Насерова књига, “Шуме и фотограф” је била прва књига тог типа на малајамском. Књига садржи фотографије фауне у области Јужне Индије. Након објављивања је распродата у року од три месеца.

Више од 14,000 фотографија је прикупљено у оквиру Mалајам Воли Википедију-3 кампање. Насерова колекција фотографија нам пружа нове фотографије велике резолуције великог броја ретких животињских врста, као што је дивљи бизон, , нилгири мартен, индијски бизон, риђи брбљивац, као и велики број слонова, медведа и лењиваца. Како за аматерске, тако и за фотографе са искуством, Насерове фотографије су узбудљиве и чине један веома користан ресурс.

Насерове фотографије можете видети у овој категорији на Остави.

МВВ3 је прикупио 14606 (32.54 GB) фотографија, а корисник Vinayaraj (7869) је отпремио највише фотографија у оквиру овог пројекта.

Mанојк (Малајамски Викимедијанац)

са енглеског превела: Тања Милошевић

Белешке:

Share Button

„Добре фотографије су важне“ – Миха Грмек

Панорама језера Блед на северозападу Словеније

Пре пет година Миха Грмет је почео да отпремљује своје фотографије на Викимедијину оставу. Он се нада да је тиме многима омогућио да посредно путују кроз његове фотографије.

Грмек воли да путује. Пре сваког путовања он користи Википедију да би научио што је више могуће о његовој дестинацији. Током једног од тих истраживања пре свог путовања у  Шкотску је схватио да су фотографије у његовој колекцији боље од неких на које је наишао на Википедији. У многим случајевима, каже Грмек, “Прелепа места која сам посетио нису била уопште усликана.” Тада је схватио какав позитивни утицај би могао да остави  кроз објављивање својих фотографија.

Грмек је купио свој први SLR са 18 година, и сматра да је тај фотоапарат захвалан за то што је почео озбиљније да се бави фотографијом.  2008. године, купио је Nikon D200 DSLR, који он у шали назива диносаурусом, с обзиром на његову старост. Са овим диносаурусом је усликао фотографију која је освојила шесто место на  такмичењу за фотографију године Викимедијине оставе 2012. године која приказује панораму  Крањске горе у Словенији (доле).

Када не фотографише, Грмек ради за компанију која се бави конструкцијом пруга и премеравањем земљишта. “Не бавим се професионално фотографијом,” каже он. “Мени је то више хоби. Просто волим да фотографишем кад год имам слободног времена. Лепо је на тај начин изаћи из оквира свакодневне рутине.”

Грмек се не ограничава само на једну тему, али каже да највише ужива у фотографисању природе и пејзажа. “Волим мир и тишину природе,” каже он. “Надам се да моје фотографије преносе лепоту и архитектуру тих места.”

Када Грмек покушава да услика нешто, труди се да то уради на најбољи могући начин, чак и у бујичним условима. Било падала киша или сијало сунце, он устаје рано са намером да услика савршену композицију. “Најтежи део је рано устајање и рад у веома хладним временским условима. Када сам фотографисао панораму Бледа, било је врло хладно и морао сам да стојим у снегу дубоком око 10 центиметара,” каже он. “Након што сам завршио и почео да пакујем своју опрему, нисам могао да скинем снег са ногу постоља. Ноге постоља су биле пуне снега, и морао сам тако да га носим неколико сати. Изгледало је врло смешно!”

Грмек је врло поносан на све своје фотографије, али фотографисање језера Блед је једно посебно искуство. Фотографија је усликана једног раног зимског јутра око 6 сати, и у том тренутку је било -12 степени целзијуса. “Усликао сам много фотографија на овој локацији, и онда је једног дана рано ујутру све дошло на своје место,” каже он. “С обзиром да добре фотографије нису усликане у студију или у контролисаној средини, треба имати среће са временом, а, да би повећао своју шансу за добијање жељене фотографије, морате ићи на исту локацију изнова и изнова. Само ова фотографија је захтевала  55 фотографисања!”

Кроз ове фотографије, Грмек жели да инспирише друге да постављају своје фотографије на  Викимедијину оставу, посебно људе из његове родне земље, Словеније. “Надам се да ће моје фотографије инспирисати друге да посете иста места, али највише се надам да ће фотографије попут мојих инспирисати остале путнике да одвоје време за свако фотографисање да би начинили добру фотографију, а не да само фотографишу на брзину”.

Такође додаје, “Све више смо оријентисани на визуелизацију. На пример, ја могу рећи да је Блед веома леп, али, колико људи који нису чули за Блед би ми веровали без да га виде? Добро фотографије су стварно важне на Википедији.”

(Да бисте видели више Грмекових фотографија,  погледајте његову страницу на Викимедијиној остави)

Мајкл Гас, волонтер за комуникације

са енглеског превела: Тања Милошевић

Крањска гора, поглед из Шкофје Локе, Словенија, финалист 20а такмичења за фотографију године Викимедијине оставе 2012. године.

Share Button

Викиекспедиција по пети пут у Пољској

Викимедија Пољске, званично представништво Викимедије у Пољској, недавно је организовала пету годишњу Викиекспедицију. Циљ Викиекспедиције је био фотографисање што више градова, села и споменика, а ове године је одржана у Војводству Доње Шлеско.

Викиекспедицију је чинило 14 чланова (двоје из Чешке Републике), и група је била подељена у три тима – западни, централни и источни. Ова три тима су била задужена за покривање једног дела провинције од  Згорзелеца до Вроцлава. Међутим, групе нису радиле само са пољске стране границе. Захваљујући Шенген области, чланови Викиекспедиције су моги да пређу границу и оду до Чешке Републике или Немачке без пасоша или визе.

Током првог дана догађаја, чланови западног тима (у којем сам био и ја) су отишли у Чешку и фотографисали мали град  Храдек над Нисоу. Тим је такође посетио и музеј овог града, где су видели и познати чешки костур који је пронађен пре неколико година близу цркве (човек који је умро око 1310. године и за којега се у почетку сматрало да је вампир).

Наредног дана, Викиекспедиција је посетила чешки град Фридлант. Чланови тима су посетили и кулу општине и усликали панорамске фотографије. У Немачкој су посетили нека села и велико језеро у некадашњем каменолому Језеро Берздорфер. Најинтересантнији тренутак сарадње преко границе је била посета места где се састају границе Чешке, Пољске и Немачке.

Викиекспедиција је добила локално и национално медијско покриће, као што је интервју са главним организатором на највећој комерцијалној телевизијској станици. Највећу подршку су, међутим, пружиле локалне заједнице, које су се придружиле Викиекспедицији на неколико дана и потпомоглe фотографисањем или пружањем инфрормација о локалним занимљивостима.

Један човек из Веглинијеца  је чак подржао групу на веома оригиналан начин, и то припремањем веома укусног роштиља за вечеру којој су присуствовали чланови западног тима.

За више информација о Викиекспедицији, погледајте фотографије на Викимедијиној остави.

Хонза Грох, члан Викимедије Чешке Републике

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button