Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za септембар 2013. godine

Твоја приватност, твоја политика – позив на учешће заједнице Викимедије

Политике приватности играју главну улогу у заштити права корисника. Ове јавне обавезе користе у заштити корисника кроз транспарентност и отвореност. Иако тренутна политика Задужбине Викимедије испуњава ове захтеве, она постоји од 2008. године. За то време, наши пријатељи у Линуксу, Кријејтив комонсу, Мозили, EFF-у, и StackExchange-у су објавили политике које приказују технологијску и социјалну климу данашње мреже. Време је да и ми учинимо исто.

Дана 18. јуна,  затражили смо учешће заједнице у грађењу нове политике приватности. Почетна једномесечна консултација нам је пружила веома вредне и  проницљиве коментаре из целог света који су покрили широк спектар тема важних за кориснике, а самим тим и за пројекте Викимедије . Ове повратне информације су нам помогле у писању нове верзије политике приватности, која приказује не само мисли заједнице, већ и мисли техничког и легалног тима Задужбине Викимедије.

Али, наш нацрт политике приватности је само то — обичан нацрт, којем је потребан коменатар заједнице. Охрабрујемо вас да се прикључите дискусији ако сте заинтересовани, и позивамо вас да коментаришете сваки аспект овог нацрта. Ова дискусија ће трајати четири месеца, а завршиће се 15. јануара 2014. године. Ова политика припада свима нама, тако да ће бити потпуна тек када чујемо глас заједнице која чини пројекте Викимедије онаквим какви јесу. Поставили сте преко 120 питања на постављеним Условима коришћења, и, као резултат тога, Услови коришћења који се сада односе на пројекте Викимедије приказују велики број идеја и предлога које сте нам дали. Радујемо се вашем учешћу у истој мери и у изради нацрта политике приватности.

Током прављења овог нацрта мотивисани смо следећим принципима:

 • Пиши јасно и директно. Трудили смо се да овај нацрт пишемо једносавним, недвосмисленим језиком који је свакоме разумљив. Политике приватности се пишу, на крају крајева, за кориснике, а не за адвокате.
 • Никада не тражи или захтевај информације о контакту. Не тражимо ваше име, адресу електронске поште или кућну адресу, број телефона, или сличне информације да бисте допринели или се користили пројектима Викимедије. Доприноси могу бити анонимни или пријављени, а за отварање стандардног профила тражимо само корисничко име и шифру.
 • Ограничи количину прикупљених података. Верујемо да је најбољи начин да заштитимо информације о корисницима да оне остану код корисника. Због тога, ми захтевамо прикупљање мање информација него друге велике интернет странице.
 • Користи своје информације да побољшаш сајт за себе. Прикупљамо информације само да бисмо разумели како ви користите наше странице, и како да их побољшамо за вас. Наш инжињерски тим користи податке о кориснику да би створио боље сајтове и да би вам пружио релевантније информације.
 • Никада не продај своје информације. Ми никада нећемо продати ваше информације. Свет треба да има користи од вашег знања, али нико не треба имати користи од информација о вама.
 • Помогни нам да заштитимо твоје податке. Ми преузимамо одређене мере да бисмо заштитили твоје податке. Користимо техничке и физичке мере да бисмо заштитили информације о корисницима од  нежељене изложености. Када је то прикладно, користимо се правним мерама да бисмо се борили против одавања података о корисницима.
 • Задржи информације онолико колико је то потребно. Ми штитимо кориснике како прикупљањем ограничених информација,тако и задржавањем тих информација само онолико колико је потребно. Ми задржавамо информације које добијемо само на одређени период, колико нам је потребно да задовољимо наше интерне потребе и обавезе према закону.

Политика приватности се не односи само на приватност корисника. Ми смо такође објавили и нацрт предложене политике приступа нејавним информацијама. Овај нацрт политике поставља стандард како би чланови заједнице требало да приступају нејавним информацијама, и како могу (или не могу) користити податке које су им пружени. Овом политиком приватности ми тражимо повратне информације о овом документу које ће најбоље приказати вредности заједнице у овом контексту.

У надолазећим месецима ћемо такође објавити и  Смернице о задржавању података, Извештај о транспарентности и Захтеве за поступак корисничких информација и Смернице. Смернице о задржавању података, које се односе на већину великих брига које смо чули у почетку периода консултација, ће објаснити прикупљање информација и праксу задржавања према новој Политици приватности у детаљима. Извештај о транспарентности ће обухватати информације које се односе на велики број захтева за информације о кориснику које добијамо, одакле они долазе и колико често им удовољавамо.  Такође ће обухватити и информације о захевима које добијамо а који се тичу уклањања или измене садржаја на пројектима Викимедије.

Нама је веома важно да чујемо ваше мишљење. Молимо вас, прегледајте нацрте политика о Приватности и Приступу нејавним информацијама, и напишите питања или  искажите вашу забринутост на страницама за дискусију. Веома једноставно, желимо да знамо како можемо унапредити ове документе. Читаћемо ваше коментаре и, као и у случају услова коришћења, спровешћемо прикладне промене као одговор на ове повратне информације. Ове измене ћемо извршити директно на викију, те ћете тако моћи да видите како се ове политике развијају током периода када заједница може да утиче, као производ ваших предлога. Када се заврши период током којег можете коментарисати, и када будемо завршили са прегледањем и убацивањем ваших предлога, представићемо ове политике  Одбору повереника Задужбине Викимедије ради прегледа.

Очекујемо да ће се период током којег можете остављати коментаре завршити 15. јануара 2014. године. Обезбедили смо преводе нацрта Политике о приватности и Приступања нејавним информацијама на арапски, француски, немачки, јапански и шпански језик. Били бисмо веома захвални заједници на помоћи у виду побољшања ових превода,  превођења ових нацрта на друге језике, и превођења повратних информација који су други пружили током овог периода за консултације. Веома ценимо интернационално учешће, и, у случају да нам је потребно више времена за превођење или коментаре, размотрићемо могућност продужења рока за завршавање периода ка коментарисање.

Ови нацрти представљају заједничке напоре заједнице Викимедије и огранака Задужбине Викимедије. Многи су захвални овим огранцима; без њихових сјајних напора, стварање ових докумената не би било могуће.

Веома ценимо и радујемо се вашим идејама.

Џеф Бригам, Генерални Саветник, Задужбина Викимедије

Ерик Мулер, Генерални директор, Потпредседник Инжињеринга и Развоја производа, Задужбина Викимедије

Мишел Полсон, Правни саветник, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Језичка подршка на Викиманији 2013 у Хонгконгу

Са учесницима из више од 80 земаља, Викиманија 2013 је била сјајна шанса за језички инжињерски тим да се састане са корисницима из различитих језичких заједница. Поделили смо идеје о језичким алаткама са корисницима широм света, а сама чињеница да је Викиманија ове године одржана у Хонгконгу је била шанса да се посебно говори и о подршци наших садашњих и будућих алатки које се тичу кинеског језика.

Проширење језичких подешавања

Током дана програмера, који су претходили конференцји, разговарали смо о томе како би  Универзални језички бирач (ULS) могао да подржи језике са више дублета и метода ређања:

 • Ређање и групација. Приликом ређања и груписања ставки у листе (као што су странице категорије), различити језици имају различита правила ређања. Проблем се јавља када језик пружа више од једног начина ређања елемената . У случају кинеског језика, постоји десетак индексних шема које се заснивају на различитим критеријумима као што је број линија или фонетска транскрипција на латинско писмо (као што је учињено за Пинјин).
 • Одабир дублета. Кинески језик обухвата многе регионалне језичке варијетете. Да би корисницима омогућио локални доживљај са минималним дуплирањем, кинеска Википедија дозвољава бележење разлике у варијететима на чланцима како би корисници садржај добили прилагођен њиховом локалном варијетету.

Захваљујући нашим разговорима са уредником Википедије и прогамером волонтером, корисник:Liangent, сада боље разумемо садржај и импликације тих проблема што се кинеског језика тиче, што представља кључну информацију за наш процес дизајнирања. Разумевањем могућих сценарија и учесталости коришћења ових могућности, лакше смо донели одлуку како их представити кориснику. Са овим информацијама, проширили смо дизајн ULS-а, тако да сада обухвата не само различите опције ређања и одабира, већ пружа и почетне техничке смернице о томе како проширити модуларну ULS архитектуру тако да подржава све ове опције.

Пројекти Викимедије подржавају више од 300 језика који имају веома различите потребе. Као што је приказано доле, уска сарадња са волонтерима из различитих језичких заједница постаје веома битна као гаранција да су сви језици правилно подржани. Молимо вас, контактирајте језички инжењерски тим ако откријете да неки аспект вашег језика није правилно подржан на пројектима Викимедије.

Продуживање ULS дизајна ради додавања нове језичке варијанте и одабира шеме за сортирање (само у случајевима када језик има више варијанти за одабир).

Повратне информације о будућим и постојећим језичким алаткама

Током радионице “Побољшање искуства корисника са језичким алаткама”, представили смо првобитне идеје за пројекат превођења садржаја. Присутни су позвани да тестирају наш прототип одмах након радионице, или да се прикључе списку учесника у тестовима за будућа тестирања. Корисници су испробали прототип након радионице и прушили нам веома корисне повратне информације о предложеним идејама за дизајн. Ако сте заинтересовани за овај пројекат, молимо вас, прикључите се нашим радионицама за тестирање.

Преводилачки спринт је такође одржан за време конференције. Корисници који су учествовали у радионици служили су се преводилачким продужетком да би урадили преводе на Mета Викију и translatewiki.net. Многи корисници су научили како да начине преводе на МедијаВикију и другим пројектима са отвореним изворима, али и ми смо научили посматрајући како то корисници раде. С обзиром да су неки корисници на радионици користили таблет уместо лаптопа, то је била сјајна прилика да видимо како уређај за превођење ради на уређајима тог типа. Упркос интенцивне природе куцања превода и мањка подршке неких писама на мобилним оперативним системима, већина корисника је успешно допринела превођењем користећи Таблет или неки сличан уређај.

Преводилац који користи Таблет током преводилачког спринта на Викиманији.

По Џинер, интерактивни дизајнер, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Извештај Задужбине Викимедије, јул 2013

Подаци и трендови

Глобални број посетиоца за месец јун:

500 милиона (-4.25% у односу на мај; +6.37% у односу на претходну годину)
(подаци о посетама свих пројеката Задужбине Викимедије; подаци за месец јул ће бити доступни касније)

Захтеви за странице за јул:

21.2 милијарди (+0.4% у односу на јун; +19.8%у односу на претходну годину)
(подаци о пријави на сервер за све пројекте Задужбине Викимедије укључујући и посете путем телекомуникација, без ВикиПодатака и главне стране Википедије.)

Активни регистровани уредници за јун 2013 (>= 5 већих измена месечно, без ботова):

подаци тренутно нису доступни
(база података, сви пројекти Задужбине Викимедије.)

Извештај (са разним статистичким подацима и трендовима о пројектима Задужбине Викимедије ):

http://reportcard.wmflabs.org/

(Дефиниције)

Финансије

Годишњи пресек прихода и расхода Задужбине Викимедије у односу на план, 30. јун 2013. године.

Трошкови Задужбине Викимедије по функцијама, 30. јун 2013. године.

 

(Информације о финансијама су доступне само у јуну 2013. године у време овог извештаја.)

Све приказане информације се односе на 30. јун 2013.

Приход $51,040,795
Трошкови:
Инжењерска група $15,224,438
Група за прикупљање средстава $3,463,128
Група за финансијску потпору и програме $8,830,248
Управљачка група $742,435
Правна/адвокатура заједнице/комуникацијска група $3,090,563
Финансије/HR/админ група $5,865,595
Укупан трошак $37,216,407
Вишак $13,824,388
 • Приход за месец јун износи $0.48MM, планирани приход: $0.28MM, око $205K, то јест 74% преко планираног.
 • Годишњи приход износи $51.04MM, планирани приход: $46.07MM, око $4.97MM, то јест 11% преко планираног.
 • Трошкови за месец јун износе $3.39MМ, планирани трошкови: $3.99MM, око $598K , то јест 15% испод планираног, примарно због ниских личних расхода, интернета, и трошкова субвенција (FDC субвенције); делом проузроковано већим капиталним издацима, непланираним услугама, адвокатским надокнадама и путним трошковима.
 • Годишњи трошкови износе $37.22MM, планирани трошкови: $42.07MM,око  $4.85MM or 12% испод планираног, примарно због ниских личних расхода, интернета, трошкова субвенција (FDC субвенције) и путних трошкова, а делимично и због већих капиталних издатака, правних услуга, банкарских трошкова, непланираних услуга и трошкова такси на лично власништво.
 • Готовинска позиција: $39.75MM (30. јун, 2013).

(више…)

Share Button

Како започети рад на Викимедијиној остави

Illustrating Wikipedia brochure

Упутство у PDF формату.

Са нешто више од 18 милиона датотека постављених под слободном лиценцом, Викимедијина остава је репозиторијум докумената који илуструју Википедију и друге пројекте Викимедије. Али, како многи нови доприносиоци сазнају, некада је тешко разумети свет слободне лиценце и енциклопедијских садржаја. Са појавом нове брошуре са упутством, надамо се да ћемо успети да уклонимо честе грешке и учинимо је лакшом за сарадњу и доприношење датотекама на Википедији и другим изворима.

Пазли, анимирани део слагалице који води кориснике кроз правила лиценце Викимедијине оставе је звезда наше нове брошуре,  Илустровање Википедије: водич о доприношењу Викимедијиној остави. У документу са инструкцијама, Пазли учи о слободним лиценцама и како радови на Викимедијиној остави долазе у руке стотине хиљада људи широм света. Брошура се може наћи и у штампаном и у електронском издању на енглеском, и охрабрујемо чланове Викимедијине заједнице који желе да преведу и адаптирају ову брошуру на другом језику то и учине. Датотеке за дизајнирање су доступне у форматима за   InDesign и Scribus.

Велики изазов овог пројекта је било балансирање потребе за простим уводом у функционисање Викимедијине оставе и замршености правила о слободној лиценци и ауторским правима. Чак и искусни доприносиоци некад имају потешкоћа да одлуче да ли рад може бити отпремљен на Викимедијину оставу. Ради лакшег коришћења и превазилажења ових проблема, обратили смо се заједници Викимедијине оставе. Викимедијина остава је лингвистички и географски најшаренији пројекат Викимедије, где на једном викију сарађују људи из различитих крајева света. Чланови ове заједнице превазилазе језичке баријере и преклапања закона о ауторским правима који се доста разликује од земље до земље.

Знајући колико сложена могу бити правила, када смо почели да тражимо повратне информације, плашио сам се да ће брошура постати још комплекснија и да не би више могла да се фокусира на једноставно упутство за придошлице. Међутим, када су прве повратне информације почеле да пристижу, схватио сам да су моји страхови били неоправдани. Оштри и великодушни коментари двадесетак искусних доприносиоца остави на првобитни текст и неколико верзија дизајна довели су нас до много јачег коначног производа.

Илустровање Википедије покрива основе почињања доприношења датотекама — од отпремљивања слика, до илустровања вики страница коришћењем вики кода (ен:wikicode) и новог визуелног едитора (ен:VisualEditor), избора слободне лиценце, проналажења и коришћења туђих јавних радова објављених под слободном лиценцом, и честих грешака које буне нове доприносиоце. Ако радиш са новајлијама, онима који желе да допринесу Викимедијиној остави, или си и сам почетник, прочитај нашу брошуру и јави нам шта мислиш.

Сејџ Рос
Интернет комуникације, Едукативни програм Википедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Визуелизација измена


Увек ме је фасцинирао начин на који расте један чланак.

Ни један чланак никада не може бити потпун. Википедијанци често раде на чланцима. Некада се направи која грешка, пријатељски вандали посећују чланке, или се, једноставно, информације мењају. Чињеница је да се, у сваком случају, чланци развијају.

Узмимо, на пример, енглески чланак о хеви метал умлауту. Када је настао, 15. априла 2003. године, чланак је чинила само једна реченца, која је представљала везу ка чланцима о бенду Моторхед (ен:Motörhead) и култу Блу Ојстер (ен: Blue Öyster Cult). Годину дана касније, прошао је кроз хиљаде измена, мало досадног вандализма и имао је разноразне теме, да би напокон постао исцрпљујући трактат на ову тему.

ДО 2005. године,историја измена овог чланка је пропраћена у  кратком видеу од стране блогера Џона Удела (“Хеви метал умлаут: филм”), који је постао веома популаран у том тренутку, и сада ужива култни статус међу Википедијанцима.

Ако погледате историју ревизије овог чланка данас  (који сада носи име“Метал умлаут”), постоје велике шансе да се на њему још увек врше измене. (у тренутку писања овог чланка последња измена је била извршена 26. августа.)

С обзиром да постоји много користи од посматрања промена и развоја странице као што је, на пример, чланак “Метал умлаут”, решио сам да направим алатку за визуализацију измена неког чланка као део моје  IEG субвенције.

Путем визуализације се можемо борити против вандала, дугорочно пратити промене, или просто видети како се неки чланак развијао до данашњег облика.

Ово се и сада може урадити упоређивањем ревизија у делу историје чланка, а измене су пописане једна по једна. Али оно што ви тамо видите су само измене у тексу.

Са новом алатком за визуелизацију, Википедијанци могу посматрати промене на конкретном тексту, то јесте, у фрмату који иначе читаоци виде. Она анимира промене чинећи да се додати садржај појави, обрисани нестане, затим недстане и поново се појави, као што је случај са садржајем чланака као што је Хеви метал умлаут. Када је Удел направио овај видео 2005. године, написао је да је сам рад био “технички захтеван, али верујем да показује занимљиве могућности”. Са новом алатком, истраживање ових могућности постаје приступачније свакоме.

На овој алатки се тренутно ради, а постоји његов  демо. Погледајте.

Да ли бисте је ви често користили? Због чега? Да ли постоје начини да се она додатно унапреди? Можете дати повратне информације или своје молбе овде.

Једна нова каратеристика на којој се још увек ради јесте слајдер, који ће омогућити лакше кретање кроз ревизије. Такође, потребан ми је један UX дизајнер који би ми помогао око овога, а и других дизајнерских изазова –пишите ми на jephpaul at gmail.com ако желите да учествујете!

Уз вашу помоћ, свака страница може бити као Хеви метал умлаут.

Џеф Пол
(Уз помоћ Џошуе Ерета, Волонтера за комуникације Задужбине Викимедије)

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button