Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јул 2013. godine

Слушај Википедију

Приказ сајта „Слушај Википедију“.

Слушај Википедију је визуелна и аудио исутрација активности уређивања у датом тренутку. Наштелујте своје звучнике и слушалице и уживајте у звуку којег производе људи који пишу на нашој бесплатној енциклопедији.

Слушај Википедију ствара звукове и кругове који се заснивају на стварном списку доприноса чланцима на Википедији. Висина тона кореспондира величини доприноса — већа измена ствара дубљи тон и већи круг. Звоно представља садржај који је придодат енциклопедији, док  звук жице представља уклоњен садржај. Доприноси нерегистрованих корисника су обележени као зелени кругови, а промене од стране аутоматизованих ботова су обележени љубичастим круговима. С времена на време, можете чути акорд који се користи да пожели добродошлицу новим корисницима који се пријављују и придружују се пројектима.

Хајде, направи буку кроз рад на Википедији!

Овај пројекат је наставак визуелне мапе скорашњих промена (ен: Map visualization), која приказује промене од стране нерегистрованих корисника у целом свету. И пројекат визуелне мапе промена и Слушај Википедију се заснивају на Википедијиним тренутним јавним подацима. Изворни код и додатне информације о овом пројекту су доступне на gith1ub. Слушај Википедију је инспирисана и делимично се заснива на Listen to Bitcoin  коју је створио Максимилијан Лаумајстер.

Стивен Лапорт и Махмуд Хашеми
са енглеског превела: Тања Милошевић

Напомене

  • Напомена о ауторским правима: „Screen Shot Listen to Wikipedia“ од Stephen Laporte, под CC-BY-SA 3.0 Unported, са Викимедијине оставе.
Share Button

Путовање једне новчанице од 1000 јена: прича са Викиманије

Новчаница која је пропутовала свет.

Петоро људи је путовало истим таксијем ка аеродрому и покушало да  заједно плати вожњу. Јапанац је рекао  момку из Хонгконга да му понестаје пезоса.

Момак из Хонгконг му је одговорио, “Имаш ли јене? У Хонгконгу је лакше разменити хонгконшке доларе из јена. Мислим да у Хонгконгу нико не препознаје пезосе.”

Тако је рачун плаћен једном новчаницом од 1000 јена. Новчаница је путовала до Вашингтонa, затим Чикага, да би стигла у Хонгконг. Провела је неколико година у новчанику једног становника Хонгконга.

Продавница рамена у Шињукуу, Токио,  август 2012

Момак из Хонгконга је отишао у Токио,где је пресео на путу за Вашингтон у који је кренуо да би присуствовао истом догађају којем је присуствовао три године раније у Аргентини.

Сетио се да му је пријатељ дао 1 новчаницу од 1000 јена коју он није био потрошио, те ју је понео са собом. Сликао је новчаницу Инстаграмом (ен:Instagram) мало пре поласка са аеродрома у Хонгконгу.

Затим је новчаница од 1000 јена завршила у аутомату продавнице рамена у Шињукуу, и тако се вратила у своју “домовину” након два путовања преко Пацифика.

Његов пријатељ из Јапана је видео фотографију на интернету, и био је “одушевљен што види како новац путује…!”

Догађај који повезује ову новчаницу и ова два момка је Викиманија, глобална конференција Викимедије која се сваке године одржава у другом граду. Ове године ће се одржати у Хонг Конгу, и два младића ће имати велику улогу у планирању овогодишње конференције.

Викиманија 2013 у Хонгконгу

Одушевљава нас чињеница да се толики број људи из целог света може окупити на једном месту ради једног циља. Ове године очекујемо преко 1000 људи из скоро 100 земаља, који ће се окупити да би  славили бесплатно знање и културу.

Поред важних седница од којих се конференција састоји, увек ме фасцинира како људи током Викиманије узајамно делују и комуницирају у овој великој мешавини људи различитих култура и традиција.

Ова прича о новчаници јена је је једно од најчаробнијих искустава са контеренције, као и покрет Викимедије. Међусобно смо повезани кроз пројекте Викимедије, а наше приче путују кроз време преко великих удаљености.

Стога, дођите и прикључите нам се у Хонгконгу, и започните ваше лично сјајно искуство са Википедијом. Ово ће вероватно бити једина Викиманија која ће се одржати у Хонгконгу за наших живота, а ми желимо да вам покажемо све  дивоте нашег града.

Џероми-Ју Чан

главни координатор, Викиманија 2013

са енглеског превела: Тања Милошевић

Белешке

Share Button

Партнерство са Ерселом доноси Википедију 0 у Индију

Википедија 0 је сада доступна и у Индији.

Наша мисија је омогућавање бесплатног приступа знању за све у свету. Дана 25. јула 2013. године започето је прво Википедија 0 (ен:Wikipedia Zero) партнерство у Индији, другој земљи по популацији у свету, земљи са преко 1.2 милијарде становника.  Наше ново партнерство са Ерсел-ом (ен:Aircel) ће пружити потенцијалнo бесплатни приступ Википедији за 60 милиона корисника моблинih телефона у Индији, чиме би сe проширило глобално партнерство на  470 милиона претплатника.

Иако је процењено да 70 процената становништва (867 милиона претплатника) користи мобилне телефоне, интернетом се користи само 77 милиона људи (Comscore, јун 2013), скоро исто као што је случај и са Јапаном (73 милиона, Comscore, јун 2013) – земљи са 1/10 популације у односу на Индију.  Инфраструктурне и економске баријере у Индији, где  доходак по становнику чини 1/30 доходка у Јапану, довеле су до поделе у приступу информацијама.  Међутим, пролиферација мобилних – а и програма као што је Википедија 0 – ће то променити. Већ сада је Индија претекла Јапан и постала треће највеће тржиште смарт телефона на свету.

Изазов у омогућавању приступа знању у Индији није само у дистрибуцији и цени, већ и у језику. Индија нема национални језик, али постоји  22 призната званична језика у земљи. Многи Индуси не само што приступају интернету преко мобилног телефона по први пут, већ и садржина која није на енглеском језику по први пут постаје приступачна путем мобилних телефона.

Што се тиче Википедије на хинду језику, на пример, тренутно  22.1 проценат  приказа страница глобало долази са мобилних телефона, док на свим другим језицима износи 17.3 процената .[1] Надамо се да ћемо додатно подстакнути ову трансформацију, с обзиром да корисници Википедије на ЕРселу могу приступити информацијама на енглеском, хинду, тамил или  било којем од 17 осталих индијских језика Википедија без наплаћивања такси на податке. .[2]

Да бисмо постигни наш циљ довођења бесплатног знања за све у свету, морамо срушити баријере које спречавају приступ. Са Википедијом 0, која је сада званично доступна на Ерселу у Индији, сада смо на корак ближи нашем циљу.

Амит Капур

Главни руководилац, телеком сарадња, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Белешке

  • за stats.wikimedia.org, јун 2013: прикази страница на Википедији на хинду (2.1M путем мобилних телефона /9.5M сви); Википедије (3,672M путем мобилних телефона/21,229M сви)

  • Телефон или прегледач морају имати способност да подрже индијски фонт да би се могло приступити верзијама које нису на енглеском језику.

Share Button

Слика дана Викимедијине оставе: Стокхолмски кеј

Sickla kaj, Södra Hammarbyhamnen, Стокхолм.

Много људи је видело фотографије Арилда Вагена (ArildV) а да и не знају. Ваген редовно доприноси Викимедијиној мултимедијалној остави, а његове фотографије су коришћене од стране новина, сајтова, бројних аутора, па чак и стране Свеа апелационог суда, с обзиром он слике поставља под слободном лиценцом и донира их бази података.

Горе приказана слика Сикла кеја је једна од оних лепих слика која је изабрана за слику дана Викимедијине мултимедијалне оставе за 22. јул 2013. годину. Ова слика је,како Ваген каже, усликана након олује у његовом родном граду, Стокхолму. “Био је кишан дан, али је касније поподне киша стала. Угледао сам ово дивно осветљење из мог стана, и отишао у кратку шетњу са камером у руци да бих га забележио”, каже.

Вагенове фотографије су неколико пута приказиване на главној страници Викимедијине мултимедијалне оставе (и на блогу Викимедије). Оне су резултат његовог доброг ока и талента, међутим, неки од његових омиљених доприноса Остави је такође потпомогао Технолошки пул (технолошки подухват) Викимедије Шведске.

У јануару 2013. године, део шведске Викимедије је створио колективан “Технолошки пул” ради побољшања квалитета чланака и свеукупног учешћа на пројектима Викимедије. Пул функционише слично као и јавна библиотека, а корисници могу да изнајме разне видове опреме, од DSLR-а, до видео камера и звучне опреме, потпуно бесплатно. Једини захтев јесте да резултати буду отпремљени на остави.

Ваген каже да је Технолошки пул главни адут шведске Викимедије. “Нека технологија може бити превише скупа за обичног човека,” он примећује, што може ометати учешће у Викимедијиној мултимедијалној остави. “Пре сам користио само једноставне фото-апарате,” он каже.

Технолошки пул доста утиче на број квалитетних фотографија, видео и аудио датотека које су отпремљене на Викимедијиној мултимедијалној остави, а затим и на Википедији. То је олакшало извештавање о важним догађајима, као што су интервјуи са добитницима Нобелове награде, и веома популаран Избор за песму евровизије 2013. године.

“Захваљујући доброј опреми, отпремљено је  3,171 слика на Викимедијиној мултимедијалној остави од стране наше групе, а око 20 процената чине QI (ен:Quality Images – квалитетне слике) што је велики проценат,” каже Ваген. “У мају смо сазнали да смо имали више од 8 милиона посета на страницама чланака са овим датотекама.”

(Да бисте видели више Вагенових фотографија, посетите његову страницу на Викимедијиној мултимедијалној остави. Да бисте сазнали више о Технолошком пулу, посетите њихову страницу.)

Мајкл Гас,

волонтер за комуникације

 Са енглеског превела: Тања Милошевић

Напомене

Share Button

Позив за подношење пројеката

VMRS LogoВикимедија Србије отвара конкурс за прикупљање пројектних предлога и пројеката који ће се наћи у годишњем плану активности за 2014. годину.

Од данас па све до 17. августа 2013, можете поднети ваше предлоге и  пројекте.  Потребно је да попуњени формулар пошаљете на uo@vikimedija.org  или доставите у канцеларији Викимедије Србије у унапред заказаном термину.  Сви пројекти треба да буду у складу са Стратегијом Викимедије Србије и Викимедијином Задужбином али и са Статутом удружења. Период реализације пројеката је календарска 2014. година.

Подносиоци могу затражити бесповратна финансијска средства за реализацију пројекта. Управни одбор препоручује да затражена средства не буду већа од 5.000,00 евра по пројекту. Чланови Управног одбора охрабрује подносиоце да за пројекте веће вредности конкуришу и код других фондова и потенцијалних партнера.

Управног одбор ће разматрати сваки поднесак понаособно након чега ће сви бити обавештени о резултатима конкурса. Сви пристигли предлози биће сврстани у три групе: 1)  прихваћено; 2) одбијено; и 3)  враћено на дораду. Предлози који буду враћени на дораду биће поново прегледани, након чека ће Управни одбор објавити списак свих прихваћених пројеката.

Изабрани пројекти наћиће се у Плану активности за 2014. годину, са којим ће Викимедија Србије конкурисати код фондова Викимедијине Задужбине. Након добијања коначног резултата, предлагачи ће бити обавештени о даљим плановима.

Образац за пројекте можете преузети ОВДЕ (.pdf верзија). Уколико вам је потребна помоћ за преузимање или попуњавање образца, слободно се обратите Секретаријату kancelarija@vikimedija.or или Управном одбору (uo@vikimedija.org).

Сва додатна питања можете поставити на milekis@vikimedija.org или info@vikimedija.org

Share Button