Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za фебруар 2013. godine

Википедија за оне којима је најпотребнија

Мобилни корисник у Мумбају, Индија.

У сред смо информатичке револуције која мења начин на који милијарде људи у земљама у развоју добијају вести и знање. Мобилним телефоном од 10 долара, средњошколац у Њу Делхију или таксиста у Дакару могу да приступе Интернету и – кроз Википедију и друге сајтове – прочитају томове и томове о готово било којој теми. Ако је знање моћ, онда свет у развоју, са скоро пет милијарди корисника мобилних телефона је спреман да направи невероватне промене.

Постоји само једна зачкољица: Огроман проценат нових корисника мобилне телефоније у Индији, Сенегалу и другим земљама у развоју не могу да приуште трошкове преноса података, тако да су они практично изопштени од сајтова као што је, на пример, Википедија. То је практично замрачење, информациона сегрегација која гура у страну многобројне потенцијалне кориснике Интернета са једног веома важног пута.

Зато је Задужбина Викимедија, непрофитна организација која управља Википедијом, основала Википедију 0, програм где мобилни оператери дају својим претплатницима бесплатан приступ Википедији и њеном растућем опсегу од 24 милиона чланака.

У 2012, Задужбина Викимедија је потписала Википедија 0 уговор са три мобилна оператера, који се доносе бесплатан приступ Википедији 230 милиона мобилних корисника у 31 земљи. У јануару 2013, потписали су четврти уговор којом се Википедија 0 пружа још најмање 100 милиона више мобилних корисника у још пет земаља.

И са недавном подршком Knight News Challenge гранта, сачињеног да убрза медијске иновације финансирањем револуционарних идеја у вестима и информацијама, серија узбудљивих нових дешавања је на хоризонту. Ми убрзавамо развој Википедије 0, убрзавамо развој софтвера који омогућава простим телефонима (доминантним телефонима у земљама у развоју) да се једноставно повежу на сајт Википедије, увећавамо развој инжењерских решења која на Википедији чине стотине језика читљивим на мобилним уређајима, и развијамо пионирски програм који мобилним корисницима пружа УССД и СМС приступ Википедији.

Веома смо узбуђени због програма испоруке Википедије путем текстуалне поруке који очекујемо да се покрене у наредних неколико месеци. Са програмом, корисници ће слати захтев за текст са Википедије и, за неколико секунди, они ће добити чланак на свом телефону. Да бисмо успоставили ову иновативну технологију, имамо партнерство са Praekelt фондацијом, непрофитном организацијом са седиштем у Јоханесбургу, Јужна Африка. То је још један пример огромног заједничког духа који је одувек носио Википедију и увек ће.

Број корисника мобилних телефона који могу да добију бесплатан приступ Википедији се врло брзо повећава, па и самим тим и његова употреба. У земљама у којима је Википедија 0 већ успостављена, коришћење Википедије на локалним, неенглеским језицима је порасло за 400 одсто за шест месеци. Код корисника наше партнерске мреже у Нигеру, Википедијин мобилни саобраћај порастао је за 77 одсто у прва четири месеца посотајања Википедије 0, у односу на 7 одсто раста на мобилним мрежама Нигера које немају Википедију 0. У Кенији, раст Википедије 0 је још већи – 88 одсто. Потражња постоји за много више раста, а вест се шири.

Покрет за приступ знању долази са свих страна. Прошлог децембра, група 11. разреда у Синењонго гимназији у Кејптауну, Јужна Африка, упутила је дирљиво писмо ка четири мобилна оператера, молећи их да дају својим јужноафричким клијентима бесплатан приступ Википедији. Они су чули о Википедији 0, иако она још увек није доступна у Јужној Африци. У Кејптауну студенти имају технологију у својим рукама, али им недостаје новац да плате за трошкове података. У свом писму, које је објављено у Gadget, онлајн магазину који покрива потрошачку технологију, 24 ученика је написало:

Недавно смо чули да је у неким другим афричким земљама као што су Кенија и Уганда поједини добављачи мобилних телефона нуде својим клијентима слободан приступ Википедији. Мислимо да је ово сјајна идеја и ми бисмо заиста желели да вас охрабримо да направите исту понуду овде у Јужној Африци. Било би фантастично да можемо да приступимо информацијама и знању са наших мобилних телефона.

Наша школа нема библиотеку па кад треба да радимо истраживања морамо да прелазимо дуг пут до локалне библиотеке. Када стигнемо тамо морамо да чекамо у реду да користимо један или два рачунара која имају интернет. У школи имамо 25 рачунара, али ми се боримо да их користимо, јер су углавном за ученике који раде CAT (Computer Application Technology), као предмет. Одлазак у интернет кафе, такође, није једноставна опција, јер морате да платите за по пола сата. 90% од нас имају мобилне телефоне, али то је скупо за нас да купимо термине па ако бисмо могли добити слободан приступ Википедији то би направило велико разлику. Нашем образовном систему је потребна помоћ и то да има приступ Википедији би створило веома позитивну разлику. Помислите само на подстицај који ће нам дати као студентима и целом систему образовања у Јужној Африци.“

Њихово писмо је подсетник да људски дух жуди за приступом бесплатним информацијама. Заиста, ја чврсто верујем да је приступ слободном знању требало да буде универзално људско право. Вести и знање мењају живот на боље. Увек и јесу.

Од почетка Викимедијиног покрета, и шире, у покрету слободног знања, циљ је био да се разбије дигитални јаз, и одстрани баријера знању. Нема бољег времена него сада да се створи гигантски продор у тој области. Осамдесет одсто свих нових претплатника мобилне телефоније је из земаља у развоју, према подацима Међународне уније за телекомуникације Уједињених нација. За сада, од 25 земаља које имају највећу стопу мобилног саобраћаја на Википедији, 22 су земље у развоју. Првих осам земаља су афричке земље.

Ми ћемо учинити све што је потребно да се бесплатно знање достави у руке студената попут оних у Јужној Африци, који су жуде за тим. Ми ћемо наставити партнерство са мобилним оператерима који донирају своје ресурсе у службу Википедије 0. У наредне две године, ми ћемо писати више постова на блогу о напретку који правимо у свету у развоју.

The Knight News Challenge mobile грант је важна прекретница у нашем покрету да бесплатно знање доступно свима, укључујући сваку особу у свету у развоју. 2013, видимо као годину значајне транзиције у којој нашу визију претварамо у дугорочну реалност. Као што сам рекао, приступ знању треба да буде људско право. И Задужбина Викимедија је одушевљена што је део информатичке револуције која доноси слободно знање широм света. Желимо да нам се и други придруже, и као што нам ученици 11. разреда у Јужној Африци показали, да такође буду лидери у овом покрету. Уз напоран рад и права партнерства, овај сан ће постати стварност за студенте у Јужној Африци, и заиста, свима, свуда.

Кул Таканао Вадхва, шеф мобилних операција у Задужбини Викимедија

Превод: Тања Младеновић

Лектура: Горан Обрадовић

 

Извори

Kul Takanao Wadhwa, блог Задужбине Викимедије.

Share Button

Pobednik tamičenja za sliku godine 2012.

Pobednik tamičenja za sliku godine 2012, prikazuje par pčelarica. Autor: Pierre Dalous (Korisnik:Kookaburra 81)

3990 glasova Vikimedijanaca odredilo je sedmog pobednika godišnjeg takmičenja za sliku godine na Vikimedijinoj multimedijalnoj ostavi (Wikimedia Commons­u). Ukupno 988 odabranih u sjajne fotografije tokom protekle godine je učestvovalo u takmičenju. Organizacioni odbor sa zadovoljstvom predstavlja rezultate, i želi čestita našim pobednicima.

Kompletni rezulati vidljivi su na POTY 2012 strani rezultata. Takmičenje se sastojalo iz dve runde glasanja – najbolje slike iz 1. runde nastavile su u 2. rundu, koja se završila 14. ferbruara.

Wikimedia Commons takmičenje za sliku godine održava se svake godine, vode ga volonteri i to još o 2006. godine. Ove godine, oko 4000 Vikimedijanaca je glasalo, što čini je rekordan broj koji je nadmašio očekivanja.

Podrška vikimedijanske zajednice omogućila je ovo neverovatno takmičenje, i organizatori bi želeli da se zahvale svima koji su učestvovali.

Vikimedijina multimedijalna ostava je medijsko skladište za medijske sadržaje koje svako može slobodno da deli, koristi i menja. Urednici Vikimedijine Ostave imenuju najbolje medije za status „sjajnog“ u tekućem projektu, a sve sjajne fotografije od prošle godine su uključene u godišnje takmišenje za sliku godine.

Takmičenje je zabavan i prijatan događaj koje ne slavi samo naše odlične fotografe i ilustratore, već svakoga ko doprinosi Vikimediji. Pozivamo vas da donirate sopstveni rad Vikimedijinoj ostavi. Naša biblioteka slobodno licenciranih medija broji preko 16 miliona fajlova. Možete ih aploudovati sami (detalji ovde) ili ih poslati imejlom na info­ commons@wikimedia.org ukoliko ste vlasnik autorskog prava ili održavač slobodno­licencirane kolekcije medija koje želite da donirate Commonsu.

Sa engleskog preveo Stefan Veselinović
Lektura: Goran Obradović

Izvori

Steven Walling, Associate Product Manager, Adding guided tours to Wikipedia, blog Zadužbine Vikimedije.

Share Button

Википедија на српском језику — 10 година са вама!

Највећа енциклопедија на српском језику, Википедија, на данашњи дан слави своју прву деценију постојања. За својих десет година, на Википедију на српском језику регистривало се преко 100 000 корисника, који су својим чланцима допринели свеколиком људском знању. Википедија на српском језику до данашњег дана броји преко 180 000 написаних чланака. Када би се створила могућност да тај онлајн садржај оде у штампу, Википедија на српском би имала 45 томова! То би уједно била најобимнија енциклопедија икада написана на српском језику. Од 284 језичких верзија, Википедија на српском налази се на 29. месту по величини.

Каткад је Википедија била оспоравана као легитимни извор информација. Међутим, значај Википедије се огледа у чињеници да она само у Србији има преко 17 милиона прегледа на месечном нивоу, а према подацима Алекса ранкинга, Википедија је седми по посећености сајт у Србији.

Википедија на српском језику бива примећивана и на међународном нивоу. Вебфест фестивал, највећи те врсте у овом делу Европе, 2009. године указао је велику част да Википедија на српском буде носилац титуле најбољег едукативног сајта за ту годину. Као да међународна признања нису довољне, корисност и легитимност Википедије се огледа и у заинтересованости националних и едукативних институција за сарадњу. Википедија је у циљу ширења слободног знања успоставила сарадњу и са ГЛАМ институцијама. (ГЛАМ је енглески акроним за галерије, библиотеке, архиве и музеје)

Википедија на српском данас ређа десет свећица. А има једну једину жељу – слободно знање за све људе!

Сања Дојкић

Share Button

Осам година од сусрета који је променио Википедију на српском

Оснивач Википедије, Џими Вејлс у посети српској заједници.

Крајем лета 2004. године, оформљена је виртуелна заједница Википедије на српском језику.  У жељи да се лица присутна само на интернету упознају и уживо, Милош Ранчић одлучује да упути позив члановима заједнице и први чини корак да од виртуелног познанства успостави стварно пријатељство.

Дан15. фебруара 2005. године је дан када су се упознали иницијатор Милош Ранчић и Горан Обрадовић, који је овог пута једини одговорио на Ранчићев позив. Горан Обрадовић се присећа тог упознавања: „Откако је Милош имао идеју да се формира заједница, неколицина нас је почела да се окупља на чету, и онда смо се договорили да се видимо уживо. Милош је позвао мене и још неколико особа да дођемо код њега кући како бисмо се упознали уживо. Стицајем околности, једини сам дошао код Милоша, имали смо формалне и неформалне теме које су ишле и ван домена разговора о Википедији и договорили да од тада имамо редовне састанке“.
Овај дан се у википедијиној заједници обележава као званично прво окупљање Википедијанаца Србије. Од тада је окупљање Википедијанаца уобичајена пракса, јер до сада Википедијанци иза себе имају укупно 247 окупљања! На тим бројним дружењима расправљало се о идејама како поспешити и унапредити Википедију. Појединцима који не могу да дођу на окупљање омогућено је да истом присуствују онлине, преко ИРЦ мреже.

Како је време одмицало, све више људи је било заинтересовано да присуствује овим неформалним састанцима, и то не само у Београду. Окупљања Википедијанаца су ишле и даље од главног града Србије, те су се Википедијанци дружили и у Новом Саду, Пироту и Суботици. Такође, ова окупљања су каткад попримала и интернационални карактер, те су Википедијанци имала прилику да угосте и колеге из региона, али и шире! Од како је Џими Вејлс, суоснивач Википедије, присуствовао окупљању на пролеће 2005., заједница Википедијанаца Србије је била домаћин десетинама истомишљеника из целог света.

15. фебруар 2005. године, била је преломна тачка у историји заједнице. Википедијанцима је омогућено да у пријатној атмосфери размењују идеје и да ван својих домова и ван компјутерског монитора раде на ширењу идеје о слободном знању. Ово је показатељ како један разговор између двојице потпуних незнанаца може да прерасте у пријатељство и заједничку борбу за исти циљ, а то је поспешивање слободне енциклопедије и ширење слободног знања. Придружите се! Ширите знање и идеје, учествујте у стварању највеће енциклопедију на свету!

 

Сања Дојкић

 

Share Button

Додавање водича на Википедију

Једна од великих предности Википедије је што чланови заједнице користе исти алат који се користи за писање енциклопедије – вики – за развој документације о пројекту. Лоша страна овог приступа је да ове странице, које су написали енциклопедисти, имају тенденцију да буду широке и веома детаљне. Нови уредници Википедије суочавају се листом хиљада помоћних страница, политика, упутстава и најбољих пракси које су развијене у 12 година дугој историји ове енциклопедије.

Данас, имамо задовољство да најавимо интерактивне водиче, нову опцију софтвера која ће омогућити уредницима и читаоцима Википедије да се упознају са пројектом, на начин који је много лакши за разумевање и коришћење. Вики-документација сада се може допунити концизним, корак-по-корак упутствима представљеним преко тултипова (облачића). Уместо да само описује процес, водич показује корисницима како да га заврше сами, а када довољно виде, могу одмах да га искључе.

Наш тим је изградио два Википедија водича који су приказани током данашњег пуштањау рад. Прво, мета-водич који показује члановима заједнице како водичи раде, и друго, водич који прати наша експериментална упутства о првим корацима која помажу људима који су тек регистровани да направе своје прве измене на енциклопедији. Можете већ сад да испробате водич.

Још водича ће бити додато убрзо, укључујући и водиче на језицима осим енглеског, али Википедијанци неће морати да чекају на нас. Користећи једноставан JavaScript алат, чланови заједнице могу да направе своје водиче, што омогућава да свака Википедија креира садржај који одговара њеном специфичном случају коришћења. Позивамо Википедијанце и програмере заинтересоване за прављење водича, да посете нашу страницу пројекта. Наша имплементација водича користи верзију опен сорс алата Guiders.js, и са задовољством можемо да кажемо да смо допринели првобитној библиотеци кад смо прилагодили Guiders нашим потребама.

Данашњe издање је само први корак у експериментисању са водичима. Надамо се да ћемо у наредним недељама наћи више подручја енциклопедије где ови водичи могу да обезбеде једноставност и јасноћу у процесу учења како се пишу чланци и додају доприноси на Википедији.

Са енглеског превела: Тања Младеновић
Лектура: Горан Обрадовић

Извори

Steven Walling, Associate Product Manager, Adding guided tours to Wikipedia, блог Задужбине Викимедије

Share Button