Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Вики воли Споменике

Викимедија Србије поклања слике са фото-конкурса

Викимедија Србије позива вики заједницу да заједно одаберемо културно-образовне институције којима ћемо поклонити слике са одржаних фото-конкурса.

 

Срећни детлић. Аутор:Dozon

Срећни детлић, аутор Dozon, Вики воли Земљу 2014

Током претходних година Викимедија Србије је реализовала више фото-конкурса са циљем прикупљања фотографија под слободном лиценцом, тј. увећања слободног садржаја. Победничке и слике које су биле у финалу штампане су на канвас платнима за потребе изложби које су организоване.

С обзиром на то да су у припреми нови кругови фото-такмичења, Управни одбор Викимедије Србије донео је одлуку да се део слика поклони одређеним институцијама.

Позивамо вас да предложите установе за које мислите да ће ове слике оплеменити њихов простор или допринети повећању свести о ширењу слободног знања, слободним садржајима, очувању природе и споменицима културе у нашој земљи.

У обзир долазе скоро све институције: школе, болнице, факултети, вртићи… За шест установа намењено је по 10 слика.

Све их можете погледати на Википедији и у секцији „Предлози“ додати на списак институцију коју номинујете.

Увек нам можете писати и на мејл kancelarija@vikimedija.org.

Ауторка: Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: Срећни детлић, аутора Dozon, под CC-BY-SA 3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Почело такмичење Вики воли споменике 2016

Организација Интерглајдер, у сарадњи са Викимедијом Србије, организује четврто по реду наградно такмичење у прикупљању слободних фотографија заштићених културних добара „Вики воли споменке 2016“. Такмичење почиње 1. септембра, а рок за слање фотографија је 30. септембар.

Вики воли споменике (Wiki Loves Monuments) је најмасовније фото-такмичење у прикупљању фотографија споменика културе и као такво је ушло у Гинисову књигу рекорда 2012. године. Фото-конкурс се одржава од 2010. године и до данас је на Викимедијину оставу отпремљено преко милион и по фотографија културних добара. Србија је у такмичењу учествовала 2012, 2013. и 2014. године, у организацији Викимедије Србије, чиме је обогаћен фундус фотографија културне баштине наше земље са преко 9000 фотографија.

Након једногодишње паузе, Србија је поново на Wiki Loves Monuments мапи на којој се налази преко 40 земаља са шест континената, које се такмиче са истим циљем – промоција културних добара и споменика земаља кроз фото-радове објављене под слободном лиценцом, што значи да се исти могу користити и ван Википедије. У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса.

Списак споменика културе у Србији, као и пратећа упутства, могу се пронаћи на званичном сајту такмичења Wiki Loves Monuments Serbia. Пажљиво одабран, стручни жири ће одлучити о победничким фотографијама, на основу унапред постављених критеријума који се односе на техничке карактеристике, оригиналност и енциклопедијску вредност. Победници фото-такмичења Вики воли споменике биће познати крајем октобра.

За све информације и консултације можете контактирати Милицу Гудовић из Интерглајдера на мејл milica@interglider.com.


Ауторке: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије и Милица Гудовић, Интерглајдер

Напомена о ауторским правима: WLM-Srbija-logo.jpg, аутора Bebauautu, под CC-BY-SA 3.0; Participating Countries WLM 2016.svg,  аутора Cirdan, Yiyi, Effeietsanders, у јавном домену, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Изложба „Вики воли споменике 2014.“ у Београду

Већ трећу годину за редом, фото ентузијасти из Србије и ове године учествовали су у највећем светском фото­ конкурсу „Вики воли споменике” (“Wiki Loves Monuments“). Овај конкурс, као и претходних година у нашој земљи организовала је невладина организација Викимедија Србије, званични огранак светске Задужбине Викимедије, чији су циљеви промоција и подршка стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, искључиво на непрофитан начин.

Током месеца септембра, истовремено када и хиљаде волонтера – учесника конкурса из 37 земаља света, учесници из Србије, своје ауторске фотографије домаћих историјских локација, споменика и објеката културног наслеђа, слали су под Creative Commons слободном лиценцом на Викимедијину мултимедијалну оставу која представља слободан репозиторијум са више од 22 милиона мултимедијалних датотека који се користе у највећој слободној енциклопедији – Википедији. Поред тога што је занимљив, пројекат “Вики воли споменике” омогућава да се културно наслеђе очува за будуће генерације и да се документују историјске знаменитости наше земље. Фотографије прикупљене овим конкурсом могу постати важан историјски извор који се може слободно користити.

Стручни жири у коме су били Љубиша Тешић, председник секције уметничке фотографије УЛУПУДУС­а, Бранислав Стругар, мајстор фотографије фото савеза Југославије, члан УЛУПУДУС­а и Дејан Вукићевић, фотограф у Заводу за заштиту природе Србије, одабрао је двадесет најбољих ауторских фотографија, од којих се првих десет пласирало у даљи круг глобалног конкурса на ком ће такмичити са финалистима осталих светских земаља учесница. На изложби победничких фотографија која ће бити отворена 25. октобра у Београду од 18 часова, у сарадњи са Центром за промоцију науке, у изложбеном простору у Кнез Михајловој улици бр.5 (бивша Робна кућа Београд) званично ће бити проглашени добитници прва три места и додељене награде.

Извршни директор Викимедија Србије, Иван Никчевић, поводом завршетка конкурса изјавио је: „Фото ентузијасти из Србије су и ове године дали изузетан допринос такмичењу„Вики воли споменике” са 2643 фотографије, на којима су и оне домаћој јавности мање познате локације и споменици, чиме је богато културно и историјско наслеђе Србије још више приближено свету.”

Најбољи податак који говори о значају и величини овог такмичења јесте да је на конкурс на светском нивоу, кумулативно са такмичењима претходних година пристигло преко милион фотографија.

Контакт:

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

rs.wikimedia.org

wlm.rs

 

Извори

 

 

Share Button

„Вики воли Споменике“ по трећи пут у Србији

Београд, 28. август 2014. године

Србија ће ове године по трећи пут учествовати у великом светском „Wiki Loves Monuments (Вики воли Споменике)“ фото-конкурсу, у периоду од 1. до 30. септембра, организованом од стране покрета Викимедије.

Вики воли Споменике (Wiki Loves Monuments – WLM) је фото-конкурс који за циљ има прикупљање фотографија непокретних културних добара (споменици културезнаменита местапросторно културно-историјске целинеархеолошка налазишта) широм Србије. Конкурс се одржава у организацији Викимедије Србије од 1. до 30. септембра 2014. године. Ове године, фото конкурс се одржава у више од 30 земаља, међу којима је и Србија. Циљ овог такмичења је подстицање људи да сликају непокретна културна добра и да их поставе на интернет под Creative Commons лиценцом, како би омогућили другима слободан приступ и располагање овим фотографијама и поделили их са светом. На овај начин обогаћује се мултимедијална база непокретних културних добара, којих у нашој земљи има преко 2400 тренутно заведених. О успеху овог пројекта говори податак да су 2012. године у њему учествовале чак 33 земље и прикупљено је више од 350.000 фотографија. Више информација се може наћи на званичној WLM презентацији:www.wikilovesmonuments.org. Протеклих година, Wiki Loves Monuments (Вики воли споменике), прикупио је око милион фотографија и поставио три Гинисова рекорда, што говори о његовом значају и величини. Жири састављен од стручњака из релевантних области, као што је фотографија, одабраће 10 најбољих ауторских фотографија природних добара Србије под Creative Commons слободном лиценцом.

Најуспешнији такмичари ће освојити вредне награде, а њихове фотографије биће изложене на изложбама широм Србије.

“Поносни смо на досадашње резултате које смо постигли овим пројектом. За само две године, колико организујемо WLM, прикупили смо преко 6000 фотографија, које се налазе на Викимедијиној остави и које се слободно могу користити. Једна од могућности је обогаћивање чланака на Википедији овим фотографијама. Ове године очекујемо повећање броја фотографија споменика културе које не постоје”, рекла је Ивана Маџаревић, менаџер пројеката Викимедије Србије.

Информације о фото-конкурсу, укључујући спискове непокретних културних добара, можете пронаћи на сајту wlm.rs.

Додатне информације:

Викимедија Србије

rs.wikimedia.org

Контакт особа: Ивана Маџаревић

Е-пошта: kancelarija@vikimedija.org

Званични сајт: wlm.rs

Извори

Share Button