Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Технологија

Свечано представљен пројекат обележавања споменика културе QR кодовима

У Београдској задрузи данас је представљен пројекат Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда“, који има за циљ да омогући туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. 

Табле са овим кодовима постављене су на 21 споменик културе у Београду. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика о датом споменику.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије даје изјаву за медије

 

На свечаној презентацији градоначелник Београда др Синиша Мали рекао је да су QR кодови технологија која приближава споменике културе грађанима и гостима Београда. Како је истакао, договорено је да до краја следеће године свих 413 споменика културе у Београду буде обележено QR кодовима.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије нагласио је да је овим пројектом и Википедија, највећа онлајн енциклопедија,  добила квалитетне чланке.

–  Пројекат обележавања споменика културе QR кодовима је један у низу који смо подржали и у коме смо били активни партнери, будући да се он уклапа у нашу мисију – да знање буде доступно свима – рекао је Маљковић.

Он се захвалио свима који су помогли реализацију овог пројекта, а посебно волонтерима Викимедије Србије који су уложили своје време, труд и енергију да овај пројекат изведу до краја.

 

Окупљенима су се обратили и Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе, као и председник Савета Факултета организационих наука Милан Мартић.

 

 

Више фотографија можете погледати на Викимедијиној мултимедијалној остави.

Извори

Share Button

Представљање пројекта „Обележавања споменика културе QR кодовима на територији града Београда”

Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, Факултетом организационих наука Универзитета у Београду и уз подршку Града Београда, упућује позив на свечано представљање пројекта „Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда”. Презентација ће бити одржана у петак, 26. фебруара 2016. године, у 12 часова, испред главног улаза зграде Београдске задруге, Карађорђева 8.

О културном и туристичком потенцијалу овог пројекта говориће Градоначелник Београда Синиша Мали, декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић и председник Викимедије Србије Филип Маљковић.

Циљ пројекта постављања табли са QR кодовима на споменике културе у Београду је омогућити туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика.

Завод за заштиту споменика културе града Београда омогућио је постављање табли, као и стручну литертуру за чланке о споменицима културе, које су потом уносили на Википедију студенти Факултета организационих наука. Викимедија Србије је пружила студентима обуку уређивања Википедије.

Споменици културе који су тренутно обухваћени овим пројектом су: Стари и Нови двор, Конак кнегиње Љубице, Подручје око Доситејевог лицеја, Кафана Знак питања, Капетан Мишино здање, Саборна црква, Зграда Београдске задруге, Археолошки локалитет Пионирски парк, Споменик захвалности Француској, Бајракли џамија, Дом Народне скупштине Републике Србије, Фонтана Рибар, Манакова кућа, Народна банка Србије, Споменик Победнику, Народни музеј, Народно позориште, Српска патријаршија, Синагога Сукат Шалом и Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда.

 

 Извори

Share Button

Побољшана Википедијина апликација од сада доступна на Андроиду

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Ако волите Википедију и имате Андроид телефон, имамо изненађење за Вас! Пре неколико дана смо објавили модернију Википедијину апликацију за Андроид, која је доступна у Гугл плеј (Google Play) продавници.

Наша апликација је обновљена из темеља, што је чини најбржим начином за уживањем у Википедији на телефону. У првом плану, усредсредили смо се на омогућавање бољег доживљаја приликом прегледања и читања. Било да сте у потрази за одређеном чињеницом или желите да проведете цео дан у проучавању једне теме, наше опције Потрага и Преглед садржаја довешће Вас до потребне информације, брзо и лако. Апликација такође нуди могућност уређивања чланака, тако да можете помоћи у побољшању Википедије за милијарду читалаца широм света.

Које карактеристике су укључене?

  • Брзина – Наш нова апликација Вам омогућава да прегледате и уређујете Википедију брже него икада раније.
  • Уређивање – Можете да уређујете Википедију уз ову апликацију. Пријављени или не, хвала Вам за све ваше доприносе.
  • Недавне странице – Пружамо вам историју читања, тако да можете да прикачите онолико веза колико желите, без бојазни да ће се изгубити.
  • Сачуване странице – Можете да сачувате изабране странице за читање ван мреже и прегледате их чак и када немате интернет конекцију.
  • Дељење – Користите своје друштвене мреже да бисте поделили целокупно људско знање са својим пријатељима.
  • Језичка подршка – Апликација вам омогућава лако пребацивање Википедијиних чланака на било који језик.
  • Википедија Зеро – Удружили смо се са мобилним оператерима широм света ради обезбеђивања бесплатног коришћења Википедије мобилним корисницима у многим областима у развоју.

Ускоро

  • Ноћни режим – Примили смо велики број повратних информација од бета корисника; Једна од особина коју људи практикују је читање Википедије у тамнијим окружењима. Обрнута шема боја које нуди ноћни режим ће читање учинити много лакшим.
  • Дискусије – Странице за разговор су важан део Википедије, како за нове кориснике, тако и искусне уреднике. Увешћемо их у апликацију.

Ово издање је само почетак! Још увек радимо напорно на стварању нових функција да бисмо апликацију учинили најбољим средством за читање и уређивање Википедије. Било да сте дугогодишњи корисник Википедије на Андроиду или је ова апликација потпуно нова за Вас, испробајте је и јавите нам шта мислите. Ово је само први корак; надамо се да ће ова апликација расти са нама, и радује нас што ће нам наша заједница помоћи у њеном развоју.

Помозите нам да побољшамо ову апликацију слањем поруке на нашу мејлинг листу, mobile-android-wikipedia@wikimedia.org или оставите коментар на овој страници.

Хвала!

Ден Гери

Сарадник продукционог менаџера, Мобилне апликације

Извори

Share Button

Задужбина Викимедије изабрала је СајрасВан у Даласу као нови центар за обраду података

У октобру 2013, покренули смо јавни захтев за предлозима у вези нове локације центра за обраду података у континенталном делу САД за колоцирање Викимедијине инфраструктуре. Сада смо закључили овај процес и изабрали СајрасВанобјекат у Даласу/Керолтону.

Наш нови центар за обраду података ће бити колоциран у СајрасВану (CyrusOne) у Даласу/Керолтону (Dallas/Carrolton). Он ће моћи да издржи пуно оптерећење Викимедијиног глобалног саобраћаја у хитним случајевима, а делиће део оптерећења стално.

Главни центар за обраду података Викимедије је у Ешбурну, Вирџинија, и припремали смо се да угасимо преостало хостинг присуство у Тампи, на Флориди (који је имао историјске разлоге: Википедија је одрасла на Флориди).

Тражили смо објекат који може да издржи пуно оптерећење Викимедијиног глобалног саобраћаја у хитним случајевима (и који ће стално обрађивати део оптерећења), а сада ћемо изграђивати наше присуство у СајрасВану са тим циљем на

уму.

Избор новог центра за обраду података није одлука коју смо олако донели, пошто овакви односи обично трају годинама и веома су важни за поузданост Викимедијиних пројеката. Као део овог процеса, оценили смо преко 39 понуда, обавили 18 теренских посета, и направили ужи избор од 3 понуде.

Понуда СајрасВана задовољила је наше кључне захтеве по врло конкурентној цени. То је модеран и велики објекат са високоредундантним и ефикасним инфраструктурама електричне енергије и хлађења. Поред тога, држава Тексас одржава независну енергетску мрежу, која може бити корисна у случају већих проблема са напајањем који би утицали на наш објекат у Ешбурну.

СајрасВанов центар за обраду података у Керолтону је модеран и велики објекат са високоредундантним и ефикасним инфраструктурама електричне енергије и хлађења.

Радујемо се сарадњи са СајрусВаном у годинама које долазе док настављамо да повећавамо поузданост и брзину одзива сајтова и услуга Викимедије, да бисмо обезбеђивали слободно знање стотинама милиона људи широм света.

 Марк Бергсма
 Директор техничких операција и Главни архитекта операција

 

 

 

Извори

Share Button