Главна страна

Izvor: Семинари
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Seminari Vikimedije Srbije
Wikimedia-Serbia.png

Akreditovani seminar za nastavnike (Accredited seminars for teachers) predstavlja mogućnost usavršavanja nastavnika osnovnih i srednjih škola kroz primenu onlajn Viki alata. Seminar pod nazivom "Primena onlajn viki alata u nastavi i učenju" realizuje Vikimedija Srbije i akreditovan je kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja na period od tri školske godine: 2022/23, 2023/24 i 2024/25.

Glavni ciljevi su unapređivanje kompetencija zaposlenih u obrazovanju za primenu novih i otvorenih platformi za učenje zasnovanih na viki alatima i unapređenje kvaliteta nastavnog i vaspitnog procesa. Osnovni principi seminara:

  • Osnovni principi viki projekata
  • Vikipedija u obrazovnim procesima - primeri dobre prakse
  • Prezentovanje viki alata
  • Izrada viki članka
  • Primena u nastavi

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je u avgustu 2019. godine, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavodom za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja usvojio novi Okvir digitalnih kompetencija nastavnika kojim se menja onaj usvojen 2017. godine. U okviru oblasti Digitalno okruženje/doprinos društvenoj zajednici kao primer srednjeg nivoa složenosti naveden je konkretan primer uređivanja Vikipedije. Dokument možete da pogledate ovde.

Svi zainteresovani za seminar se mogu prijaviti ovde.

Prethodni seminari

Seminar pod nazivom "Primena onlajn viki alata u nastavi i učenju" je Vikimedija Srbije realizovala i u prethodnom ciklusu akreditacija tokom 2018/19, 2019/20 i 2020/21 školske godine.

Seminar Primena onlajn viki alata kao didaktičkih sredstava u nastavi i učenju je realizovala Vikimedija Srbije tokom dve školske godine: 2016/2017 i 2017/2018.

Vikimedija Srbije je 05.12.2016. od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobila sredstva za realizaciju četiri seminara u 2017. godini. Sredstva su dodeljena na osnovu Javnog poziva za učešće u korišćenju finansijskih sredstava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja namenjenim za dotacije nevladinim organizacijama značajnim za obrazovanje.

Akreditovani seminar koji je Vikimedija Srbije organizovala u školskoj 2014/2015 i 2015/2016. zvao se Primena onlajn viki enciklopedije na srpskom jeziku u nastavi i učenju i bio je realizovan u saradnji sa Prosvetnim pregledom d.o.o. Beograd.

Nagrađivani nastavnici

Od posebnog značaja za razvoj seminara su iskustva koja učesnici imaju nakon seminara i primene naučenog u praksi. Zato su nas posebno obradovale vesti da su sledeći učesnici seminara nagrađeni za svoje angažovanje na našim projektima nakon seminara:

  • Nastavnica matematike i informatike Sanja Ječmenica dobitnica je nagrade na konkursu za nastavnike osnovnih škola „Digitalni čas“ u školskoj 2018/2019. godini, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunuikacija. Ona je osvojila treću nagradu među 375 prijavljenih radova. Nagrađeni rad pod nazivom „Viki školarac“ je u oblasti grupe predmeta matematike, računarstva, informatike i tehničkog obrazovanja.
  • Zorana Matićević, nastavnica sociologije u 15. i 3. beogradskoj gimnaziji, osvojila je drugo mesto na konkursu "Saznali na seminaru i primenili u praksi 2016." za rad "Izrada viki članaka iz oblasti sociologije, šta mogu da uradim?". Konkurs je priredio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a njen rad je izabran u konkurenciji od 80 radova. Rezultate pomenutog konkursa možete pogledati ovde.
  • Na konkursu koji organizuje Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije pod nazivom Digitalni čas profesorka srpskog jezika i književnosti Anđelka Miladinović osvojila je drugu nagradu. Nagrada se dodeljuje onim profesorima koji u svojoj nastavnoj praksi umešno koriste savremene informacione tehnologije. Učenici profesorke Miladinović (prošlogodišnje odeljenje 8b) kreirali su stranicu na Vikipediji posvećenu narodnoj epskoj pesmi Početak bune protiv dahija.