Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Студенти са Википедијиног едукативног програма настављају са уређивањем арапских чланака дуго након што је њихов пројекат завршен

Википедијин едукативни програм у арапском свету (ВЕП) је започео нашим пилот-пројектом у Каиру у пролеће 2012, а од тада се одржавао

Обука у Каиру, октобар 2013.

сваке године. Почели смо са 54 студента и 7 професора, са идејом да студенти треба да уређују Википедију у склопу свог градива. (Идеја је потекла од Иницијативе јавне политике – у чијем испробавању сам учествовао као студент Универзитета Џорџтаун.) До данас, студенти у Египту, Алжиру и Јордану су додали скоро 30 милиона бајтова садржаја на арапској Википедији.

Почевши од првог семестра у Египту, програм је био успешан. Студенти уредници су додали велику количину садржаја на арапској Википедији. Били смо поносни тиме што је велика већина студената женског пола (више од 80% у Египту), а једна од наших ученица је чак постала администратор. На крају смо приметили нешто занимљиво – многи од студената су наставили са ангажовањем. С обзиром на то да је наш програм не стреми првенствено ка стварању нових уредника, то је нешто чему претходно нисмо придавали велику пажњу. Открили смо да када наши студенти уређују током семестра , они чине значајан проценат активних уредника (више од пет измена месечно) и од врло активних уредника (преко 100 измена месечно).

Раније смо бележили мале успехе у задржавању на нивоу програма. Неки од наших ученика су учествовали на програму у више семестара. (Када сам ја био студент, на пример, имао сам три различита предмета са Википедијиним компонентама). Такође имамо студенте који су на водећим местима и постају Википедијини амбасадори, помажући покретање програма на својим кампусима.

Дакле, на крају је дошло време да се анализирају бројеви. Осврнули смо се на прва три семестра и одлучили да видимо ко је још увек уређивао Википедију. Осврћући се на фебруар 2014. (последњи месец из кога имамо сумиране статистике у време објаве овог чланка), од 464 важећих корисничких имена која имамо у записнику студената који су почели да уређују Википедију као део Википедијиног едукативног програма у арапском свету, 27 и даље уређују месецима, па чак и годинама касније. То је скоро 6%; много већи проценат од стопе задржавања учесника образовних програма на енглеској Википедији.

Гледајући целу заједицу Википедије на арапском језику, укупан број свих уредника у фебруару 2014. године је био 12.422 . Од тога, 661 су били активни уредници (W:AE на графикону испод), а 122 њих су били веома активни уредници (W:VAE на графикону испод).

Задржавање активних и веома активних уредника

Током фебруара, WEP alumni су чинили 3,6% активних уредника и 8,2% веома активних уредника на арапској Википедији. За програм који се фокусира на повећању садржаја, а не уредника, ови бројеви су дефинитивно занимљиви и биће веома значајни за будућност.
Док наш циљ пројекта остаје фокусиран на квалитет садржаја, а не на уреднике, лепо је видети да имамо утицај на раст арапске Википедије. Без обзира шта је прави разлог тога, задовољавајуће је видети значајан утицај који је програм до сада имао – иако се ми надамо још већем утицају који тек треба да се примети.
Алати као што су ВикиМетрике омогућавају прикупљање овог типа података о корисницима. (Можете да научите основе ВикиМетрике уз помоћ овог онлајн упутства!)

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.