Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викимедија Русије укључује музику пројекту Википедијино гласовно представљање

Недавно, Викимедија Русије (огранак Викимедија РУ) је успешно покренула руску верзију пројекта „Википедијино гласовно представљање“ и проширила га да обухвати и пројекат „ВикиМузика“. Сада обухвата не само гласове славних личности, већ и слободну музику – која пре тога није била заступљена у било ком Викимедијином пројекту.

Како се то десило?

Скорашње покретање пројекта „Википедијино гласовно представљање“ је добило велико медијско покровитељство руске и европске штампе. Док је тема још увек била актуелна, председници Викимедије РУ су се договорили са главним уредником радио станице „Московски Ехо“, Алексејем Венедиктовим, да се започне сличан удружени пројекат у Русији – „ВикиГласови“.

Треба напоменути да Московски Ехо има највећу слушаност међу московским радио станицама и емитовање у више од 40 градова у Русији, САД и балтичким државама. Има највећи индекс цитираних научних чланака међу свим руским медијима, чак превазилазећи и ТВ канале. Стога, веома смо срећни због почетка сарадње са таквим партнером. Судећи по договору, Ехо ће радити следеће:

• прикупљаће кратке неутралне приче својих гостију о себи без пропаганде, рекламирања или личних напада тако да би се убудуће могле користити на Википедији,

• претражиће своје архиве (које датирају од 1990.) и доставиће интересантне узорке,

• пружиће записе о гостима који су посећивали студио, али ће питати и спољашње сараднике да направе евиденцију тог типа,

• објављиваће фотографије својих гостију под слободном лиценцом.
Московски Ехо је пристао не само да пружи те материјале, већ је и одрадио доста поједностављивања овог процеса: сви записи су постављени на њихов званични сајт заједно са подацима о особи и директном изјавом CC-BY-SA лиценце за записе. Дневник записа је припремљен у XML формату и нови записи се аутоматски постављају на Викимедијину оставу у бесплатном OGG формату путем ботова. У овом тренутку постављено је око 40 записа: сада имамо записе немачке канцеларке Ангеле Меркел (са преводиоцем), вође Совјетског Савеза, Михаила Горбачова, новинара Владимира Познера и многих других познатих личности.

Срећом, то нису једине добре вести које имамо. Док смо најављивали почетак пројекта ВикиГласови, Руска државна Архива тонских снимака је чула за нас. Архива је основана 1932., и у овом тренутку поседује више од 240,000 записа. Многи каталози нису доступни на интернету, и многи записи нису дигитализовани, али је Архива спремна да пребаци неопходне записе у дигитални формат и донира их.
Из овог разлога Викимедија Русије подстиче локалну заједницу да шаље захтеве. Послаћемо ове захтеве Архиви да бисмо прикупили жељене записе. Овог тренутка је око 15 пробних записа постављено на оставу, на пример снимак „Таласи Дунава“, снимак „Песма боема“ из опере „Кармен“, снимак „Изгубљени акорди“, говор руског револуционара Анатолија Луначарског, и многи други.
Државни фонд нас је контактирао на сопствену иницијативу пре икаквих распитивања са наше стране – доказ да медијско покровитељство наших нових пројеката (као што је ВикиГласови) не само обавештава наше кориснике и уреднике, већ ствара и нове идеје привлачењем нових партнера.

Викимедија РУ се захваљује својим садашњим партнерима и унапред се радује и другим организацијама спремним да промовишу слободно знање!

Извори

Са блoга Викимедијине задужбине: „Wikimedia RU expands Wikipedia Voice intro project to include music“, аутор Линар Калитов, Викимедија Русије. Превод: Небојша Петровић, лектура: Ивана Маџаревић.

Напомена о ауторским правима: Wikimusic Treble Clef.svg од аутора Empoor, под CC-by-sa-3.0 са Викимедијине оставе. 

Share Button

Komentari su onemogućeni.