Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Справице Визуелног уређивача

Овај пост је написан од стране два примаоцa Individual Engagement Grants Ови грантови се додељују од стране Задужбине Викимедија и имају за циљ да подрже Викимедијанце у допуњавању пројеката од чега има корист покрет Викимедија. Добитници грантова овог пројекта раде независно од Задужбине на стварању личног пројекта.

Широм Викимедијиних пројеката, волонтери су развили многе скрипте и справице (енг. Gadgets). Многе од њих намењене су за олакшање уређивања. У последњих неколико месеци, на Викимедијиним пројектима постављен је Визуелни

Алат за усмеравање, пример са додатим Визуелним Уређивачем

уређивач (енг. Visual Editor), нови интерфејс за уређивање чланака. Интерфејс је и даље у „бета“ облику, па се многи Википедијанци нису прилагодити овим великим променама. Ми сматрамо да постоје разне недостајуће могућности које, ако се уведу, могу проширити корисничку базу Визуелног уређивача. Добро је познато да постоје неподржане функције језгра и екстензија (као што је временска линија), али постоје и многе непознате неподржане функције – справице. Справице могу проширити и прилагодити Визуелни уређивач и увести нове функционалности: да допусти искуснијим корисницима да користе више функција (као што је временска линија), да уведе токове рада који су специфични за пројекат (као што су предлози за брисање), или да се једноставно убацују чести шаблони као што су они за навођење извора. Пошто не постоји централно складиште за справице, не постоји једноставан начин да се каже које од справица постоје у свим осталим викијима.

Наш пројекат за циљ да организује овај неред: побољшати справице подељене између заједница тако да помогне побољшања интерфејса за уређивање на Визуелном уређивачу.

Као део овог пројекта већ смо:

  1. Мапирали све справице (на свим језицима) и направили списак свих справица на различитим пројектима, са рејтингом популарности широм пројеката.
  2. На основу овог списка одабрали смо кључне справице, и преправили их да подржавају нов Визуелни уређивач:
  • Алатка за проверу правописа (спел чекер) – алат за проверу правописа се користи за откривање уобичајених правописних грешака. Правописне грешке се истичу црвеном бојом чим се откуцају!
  • Рефтулбар (енг. Reftoolbar) – помаже уредницима да додају шаблонске наводе у чланцима .
  • Алатка за усмерење – додаје дугме за додавање РТЛ знака који је користан у РТЛ језицима, као што су арапски и хебрејски .
  • Заједнички резимеи – додаје два нова падајућа менија испод сажетка измена у дијалогу Сачувати са корисним резимеом.
  1. На основу нашег искуства током писања справица за Визуелни уређивач, направили смо водич за програмере ВУ справица, који би требало да им помогне да се Визуелни уређивач прошири додатним могућностима. Надамо се да ће ово помоћи да се развије подршка за Визуелни уређивач тако што ће бити интегрисанији са постојећим алатима.

Алат за проверу правописа (спел чекер), пример постојећих справица које су корисније са подршком Визуелног Уређивача

Верујемо да је Визуелни уређивач веома важан алат: смањује временску криву учења уређивања Википедије (у поређењу са викитекстом), што може значајно да помогне новајлијама који долазе на Википедију.

Такође може бити користан искусним уредницима, јер пружа готово све функције у корисничком викитексту на пријатељски начин (нема потребе за думетом „Прикажи предпреглед“) и то се све време унапређује (значајно је побољшано од почетка развоја. Пробајте га !).

Позивамо све програмере справица да користе наш водич како бих сазнали како да унапреде Визуелни уређивач и да се укључе у расправу. Ако смислите неку кул функцију која може да помогне заједници Википедије, или да се прилагоди одређеном језику на Википедији, не устручавајте се да је напишете!

Позивамо све Википедијанце да тестирају, коментаришу и користе Визуелни уређивач и справице о којима смо писали. Добродошли сте да предложите недостајуће функције и справице за Визуелни уређивач на нашој страници за разговор пројекта.

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.