Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

ГЛАМурозна романтика

QR кодови у Хуан Миро Фондацији, 2011. година.

QR кодови у Хуан Миро Фондацији, 2011. година.

Једна од најплоднијих сарадњи између заједнице Википедијанаца који говоре каталонским језиком и ГЛАМ институција (галерија, библиотека, архива и музеја) одвија се у фондацији Хуан Миро у Барселони.  Хајде да завиримо у ову малу љубавну причу о ГЛАМвики пионирима.

Први састанак десио се у септембру 2011. године, када је Фондација припремала изложбу ,,JoanMiró andtheScaleofEvasion“ користећи QRпедију да понуди посетиоцима QR кодове који воде ка чланцима на Википедији. Волонтери ВикиГЛАМ-а су организовали Викимаратон, након којег је следила кампања превођења, све то да би се обезбедило превођење комплетних текстова на неколико језика за седамнаест најзначајнијих експоната на изложби. Учешће у овом првом пројекту састојало се углавном од основних уредника који су радили на почетних седамнаест чланака и створили више од педесет нових. Сви ови текстови, првобитно написани на каталонском језику, завршени су са низом од два до педесет превода. Њихов напор резултирао је са више од 12.000 скенирања QR кодова током трајања изложбе.

То је био почетак великог пријатељства; ГЛАМвики експеримент доказао да заједница мотивисаних волонтера и добра сарадња са установом која је отворена за сарадњу могу заједно донети добре резултате. Међутим , после овог првог заједничког искуства, волонтери и институција су наставили свако својим путем.

Миро уређивачки маратон, 2013. година.

Миро уређивачки маратон, 2013. година.

Следећи састанак десио се две године касније, током 2013. године.  Еспаи 13, простор у оквиру Хуан Миро Фондације, посвећен излагању радова младих и нових уметника, слави 35 година постојања. Волонтери Википедије и институција су претпоставили да је то добра прилика да поново склопе сарадњу. Заједно су покренули други викимаратон, најдужи до сада организован у Каталонији, у трајању од 35 сати, који је остао упамћен по случајном стварању 400.000. чланка Википедије на каталонском језику током овог догађаја.

Овог пута, главни уређивачи Википедије помешали су се са великом групом нових корисника који су дошли са универзитета и ликовне уметничке сцене. Они су створили 121 чланак (на каталонском, шпанском, енглеском, па чак и француском језику) о уметницима и комесарима који су имали везе са Еспаи 13 током његове тридесет пет година старе историје. Романса између Википедије и Фондације Хуан Миро чврсто је закорачила унапред. Имена википедијанаца била су наведена у одељку заслужних за изложбу, а окачена је и плакета у главној просторији у част викимаратона који је на Википедији створио чланке о свим заслужним уметницима.

Волонтери и Фондација су се удружили и одлучили да озваниче своју везу крајем 2013. године. Да би се дефинисао акциони план, прва акција била је ревизија садржаја везаних за Хуана Мироа на Викимедијиним пројектима. Овај план је резултирао ангажовањем Википедијанца стажисте који је радио у Фондацији у периоду од осам недеља. За популаризацију Хуана Мироа и његових дела на Википедији на различитим језицима, овај уредник је посветио већину времена на пројекту развијању материјала креираног од стране институције у публикације под слободном лиценцом.

Ова ГЛАМвики сарадња ће свој врхунац доживети у суботу, 10. маја, уз организацију Хуан Миро глобалног изазова. Овај догађај се састоји од десеточасовне глобалне трке (8:00 – 18:00 GMT) да створи и прошири десет изабраних чланака везаних за Мироа. Овај изазов је инспирисан Изазовом каталонске културе, друге онлајн активности доступне писцима на било ком језику. Волонтери у Барселони могу присуствовати локалном викимаратону у Фондацији Хуан Миро, где ће бити позвани на туру са водичем кроз њихово складиште – архив и да заједно уређују. Избор материјала ће бити на располагању локалним учесницима који ће такође добити мали поклон поред захвалности Фондације.

Будите део ове акције ширења свега што знамо о Хуану и његовим делима . Придружите се овој викиГЛАМ љубавној причи.

Извори

Са блога Викимедијине Задужбине: ,,A GLAMorous romance“; Аутор: Естер Соле, Википедијанка стажиста при Фондацији Хуан Миро; Превод: Мирослав Лоци; Лектура и коректура: Миле Киш.

Share Button

Komentari su onemogućeni.