Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Прослава Међународног дана жена на Вики начин

Уређивање чланака о женама научницама

Учесници уређивачког маратона уређују чланке о женама научницама

Колико имена индијских научница можете набројати? Хајде! Размислите о томе. Размислите добро. Колико их знате? Једну? Две? Три?
Написала сам овај чланак за блог у заједничком простору за технички развој у граду Кочију на југу Индије. Била сам окружена студентима. Нико од њих није могао да се сети ниједне индијске научнице. Поприлично срамно, зар не? Нико није могао да нам помогне, осим Википедије. Ова страница показује 15 научница из Индије. Иако сам захвална на овом списку, тешко да је свеобухватан. Петнаест научница у држави која има 1,2 милијарде становника.

Индија је тренутно трећа по величини привреда у Азији и поноси се многим својим древним открићима. У овом погледу, не приличи нам да имамо тако кратак списак. (Узгред, уколико знате детаљнији сајт о овој теми, молим вас пошаљите ми линк на Твитер профилу, који можете пронаћи на дну ове странице). Постоје ли жене чији је допринос науци остао незапажен у модерној култури?

Википедија је организовала уређивачки маратон током целог марта, како би попунила рупе на ову тему. Циљ ових уређивачких маратона је обележавање 8. марта, Међународног дана жена. Током овог месеца, волели бисмо да повећамо квалитет и квантитет Википедијиних чланак о половима и сексуалности, и преведемо чланке са енглеског на индо-аријске језике. Свако може да се придружи овом обележавању, као уредник, преводилац, блогер, организатор догађаја или ентузијаста.
Охрабрујемо жене јужне Азије да искористе ову прилику, јер је тренутно 9 од 10 уредника Википедије мушког пола. Постоје многе теме, које могу бити инересантне или важне за жене, а нису довољно обрађене у традиционалним енциклопедијама, јер су већина њихових писаца мушкарци. Хајде да се уверимо да је Википедија разноврсна и да представља гласове свих друштвених сфера.
Покренули смо овај догађај викендним уређивачким маратонима. Обезбедићемо уредницама изабране теме и линкове, да проширују постојеће или започињу нове чланке. Овај месец усредсређен је на политичарке и научнице.

Навратите, искористите своје уређивачке вештине, склопите нова пријатељства, и што је најважније, сазнајте више о научницама из Индије!

Дикша Медхок, Википедијанка

Превели на српски: Миле Киш, Мирослав Лоци

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.