Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викимедија учествује у ЕУ консултацијама о ауторским правима

Заставе Европске комисије

Заставе Европске комисије

У мају 2013. године, Европска комисија затражила је да јавност одговори на осамдесет питања о будућности ауторског права у ЕУ. Обрађене теме су се дотицале трајања ауторских права, као и ограничења и изузетака у садржају који доприносе корисници. У свакој области, постављен је одређен број различитих питања, али многа од њих се углавном своде на „Да ли тренутни систем функционише“ и „Ако не функционише, како бисте га ви побољшали?“

Викимедијин покрет омогућио је дводелни приступ попуњавања упитника. У једном делу, група европских огранака састао се да изради сет одговора. Овај одговор су огранци доставили Европској комисији, а такође су омогућили члановима заједнице да их самостално измене и поднесу сами путем кроз FixCopyright.eu.

У другом делу, правни тим Задужбине Викимедије поставио је упитник на Мети, ради прикупљања мишљења чланова заједнице. Комбиновали смо те одговоре са радом европских огранака, као и других сродних правних група, да бисмо добили јединствен одговор.То је затим Задужбина Викимедије доставила Европској комисији у име шире Викимедијине заједнице.

Одговори су били разноврсни, у зависности од тематике питања, али неколико кључних тема појавиле су се у више наврата:

  •  трошкови настали по законима о ауторским правима која нису примењена широм ЕУ, као што су оне о слободи панораме;
  •  корист за креативност и ствараоце који би настали услед јачих изузетака и ограничења ауторског права;
  •  противљење проширењу услова заштите ауторских права, или њиховим проширењем на нова права попут истраживања података;
  •  објашњење како објављивање креативних радова више није ограничено на шачицу људи, и како то утиче на политику ауторских права.

Надамо се да ће Европска комисија ове тачке примити к знању, док буду разматрали о променама у било којој будућој реформи ауторских права. Захвални смо свима који су учествовали у изради ових одговора – очекујемо наставак сарадње у развоју и очувању закона који омогућавају покрет слободног знања.

Луис Вила, заменик генералног саветника, Задужбина Викимедија

Превели на српски: Миле Киш, Мирослав Лоци

Извори

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.