Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао Википедијанца стажисту

Кевин Горман у канцеларији Викимедијине задужбине.

Кевин Горман у канцеларији Викимедијине задужбине.

Универзитет Калифорније у Берклију ангажовао је Кевина Гормана, 24-годишњег географа на позицији Википедијанца стажисте.

Ускоро ће десетине студената ове високообразовне институције имати стручну помоћ Википедијанца у постављању својих академских радова на највећој светској енциклопедији коју сваког месеца посети више од пола милијарди корисника. Овај универзитет, објавио је да је ангажовао Кевина ради саветовања студената и професора у комплексном поступку уређивања Википедије.

Многи универзитети широм Сједињених Америчких Држава имали су обуке и радионице посвећене уређивању Википедије као и креирању садржаја на овој енциклопедији, међутим Википедијанци стажисти су до сада били везани само за ГЛАМ (енглески акроним од: Galleries, Libraries, Archives, Museums) и приватне институције као што је Национални архив САД и Британски музеј. Преко 50 институција широм света имало је свог Википедијанца стажисту али Универзитет Калифорније у Берклију ће постати први амерички универзитет који ће отворити радно место намењено побољшавању садржаја на Википедији.

Идеја је да се повећа квалитет чланака на Википедији, као и да се омогући већи приступ академској литератури, која је често доступна само преко универзитетских или јавних библиотека.

Горман је изразио наду да ће помоћи у развоју разноликости уредника Википедије.  Према неким истраживањима, чак 90 одсто уредника сајта су мушкарци, док је 80 посто белаца.

Како преноси Универзитет, Горман је изјавио да је: “Писање текстова којих још нема на Википедији, у областима које нису покривене због наших системских предрасуда, од виталног је значаја”.

Писање и уређење текстова на Википедији већ је део курсева у оквиру културолошких студија и студија о социјалној правди на Берклију. Студенти посвећују пажњу уређивању већ постојећим чланцима о загађењу ваздуха, пољопривреди у урбаним срединама и хидрауличном разбијању. Али уместо да њихове радове само читају професори, изражена је нада да би квалитетни радови могли бити доступни и широј публици преко Википедије.

Професор Дара О’Рурк изјавио је за школске новине да није заинтересован за семинарске радове које би читали само студент и он. Такав приступ семинарским радовима не користи потенцијал ученика у потпуности.

Да овај подухват Универзитета има подршку студената показује и чињеница да је на семинару професора Дара О’Рурк чак 90 одсто студената изабрадо да ради на Википројекту.

Студенти ће током пројекта имати целокупну Кевинову помоћ при уређивању Википедије, која на први поглед, због своје отворености, изгледа лака, али заправо иза ње се налази читав систем смерница и политика које служе као алати да сваком чланку осигурају неутралност, објективност, свестраност и енциклопедијски стил.

Аутор: Миле Киш

Лектура: Ивана Маџаревић

Извори:

Share Button

Komentari su onemogućeni.