Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Обележавање 11. рођендана Википедије на српском језику

Википедија на српском језику је у суботу, 15. фебруара прославила 11 година постојања, у организацији Викимедије Србије.

Рад током свих ових година резултирао је са 242.938 написаних чланака и 136.488 регистрованих корисника. Ово је уједно и највећа енциклопедија написана на нашем језику. Овaj податак, као и одлука стручног жирија „Веб феста“ да Википедију на српском језику прогласи за најбољи сајт у области едукације за 2009. годину, сведочи о расту Википедије на српском из дана у дан.

Да би се боље упознали и ширили идеју сакупљања слободног знања за све људе, чланови локалне вики-заједнице су од 15. фебруара 2005. године почели и редовно да се окупљају у Београду и повремено у Новом Саду. Састанци су се у почетку одржавали по ресторанима и парковима, затим у Дому омладине, а од 2012. је отворена и канцеларија Викимедије Србије, која им је доступна за окупљања.

11. рођендан Википедије на српском језику

11. рођендан Википедије на српском језику

Прослава је одржана у канцеларији Викимедије Србије и њој су присуствовали чланови Управног одбора, запослени, волонтери али и новинари, асистенти из образовних установа као и потенцијални чланови удружења. Обележавање рођендана је прилика да се окупе људи сличних интересовања и размењују идеје и мишљења. Овом приликом размењивала су се искуства и они који нису упознати са радом Викимедије, могли су чути од чланова удружења на чему је Википедија на српском језику радила протеклих година, како се развијала и који су планови за будућност.

Подаци који потврђују важност ове енциклопедије јесу и ти да се издање Википедије на српском језику се 2007. и 2008. године нашло на списку 50 најбољих интернет страница на српском језику у избору часописа PC-Press. Сајт има 17 милиона прегледа на месечном нивоу и пети је по посећености у Србији. Подстакнути овим достигнућима, српски Википедијанци ће наставити традицију обележавања рођендана уз стални ентузијазам да оправдају досадашње успехе и учине их још бољим.

Аутор: Ивана Маџаревић

Извори

  • Напомена о ауторским правима: „11th birthday of Serbian Wikipedia 010.JPG“ од аутора Зорана Ранђеловића под cc-by-sa-3.0, преузета са Викимедијине мултимедијалне оставе, „Wikipedia-logo-v2-sr.svg“ од Задужбине Викимедије, преузет са Викимедијине мултимедијалне оставе.
  • Википедија на српском језику

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.