Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Арапска Википедија расте захваљујући студентима Википедијиног Образовног Програма


Доприноси учесника Википедијиног Образовног Програма током прва два семестра.

Са преко 280 милиона говорника, арапски језик је један од најшире распрострањених језика на свету, али је арапска Википедија заостајала у односу на друге језике по питању бројности чланака. Арапска Википедија има само око 205.000 чланака — фрагмент, у односу на енглеску Википедију, која има 4,2 милиона чланака. Међутим, осети се знатан раст арапске Википедије током прошле године, делимично захваљујући египатским студентима који учествују у Википедијином Образовном Програму.

Википедијин Образовни Програм покренут је у Египту, са пилот-пројектом у Каиру, на два универзитета, ‘Аин Шамс и Каирском универзитету. Табела приказује количину доприноса арапској Википедији од стране студената који учествују на пројекту. Током првог семестра пројекта, студенти су додали 1,85 милиона бајтова садржаја арапској Википедији — што је невероватан успех, доследно обележен на конференцији у Каиру у јулу 2012. године. У другом семестру, који је завршен у фебруару 2013. године, студенти су допринели још више, са преко 5,97 милиона бајтова садржаја додатих на арапску Википедију. Уз то, студенти који су се упознали са уређивањем кроз Википедијин Образовни Програм, допринели су додатних 515.000 бајтова, што значи да је пројекат додао више од 8,34 милиона бајтова арапској Википедији.

Учесници друге конференције у Египту, фебруар 2013. године.

Вође волонтерског пројекта организовали су другу слављеничку конференцију на Каирском универзитету 27. фебруара 2013. године. Доктор Абир Абд ал-Хафез, професор шпанског језика на Каирском универзитету, отворио је конференцију и говорио о циљу пројекта и његовом значају у животима студената и професора, по питању развоја вештина и нових искустава. Фарис ал-Гвели, консултант образовног програма који води пројекат у Египту, поделио је резултате другог семестра, и најбољи студенти и амбасадори са пројекта добили су сертификате који потврђују њихов обиман рад. Професори и студенти су такође разменили искуства о раду на пројекту. Још фотографија са конференције можете погледати овде.


Фарис ал-Гвели водио је радионицу са члановима универзитета Исра и професорима из Јордана, приказаним на фотографији, у Аману у марту 2013. године

Друга слављеничка конференција је показатељ да ће се пројекат даље развијати. Још два универзитета са севера Египта пристали су да учествују у програму, Универзитет Даманхур и Универзитет Кафр ал-Шеих, као и Женска висока школа Свете Хадиџе у Каиру. Жеља за овим пројектом потиче од бивших студената и Википедијиних амбасадора који желе да уложе своје слободно време зарад ширења Википедијиног Образовног Програма у Египту:

  • Вала Абд ал-Муним, вођа на Факултету уметности, Каирски универзитет
  • Доа Саиф ал-Дин, вођа на Филолошком факултету, Универзитет ‘Аин Шамс
  • Хелана Рафат и Мина Сабер, вође на Факултету уметности, Универзитет ‘Аин Шамс
  • Самир ал-Шарабати, вођа Факултета образовања, Универзитет Даманхур

Египат није једина земља Арапског света која потпомаже раст Википедијиног Образовног Пројекта. На почетку ове године, универзитети у Алжиру, Јордану и Саудијској Арабији су се придружили програму. Договорено је да се уређивању Википедије посвети више од 45 одељења, као део наставе овог семестра.

У Јордану, др. Нидал Јусуф са универзитета Исра, један је од пет универзитетских професора који држе предавања о Википедији овог семестра. Јорданско удружење професора такође води пројекат у коме ће ученици средњих школа у свакој покрајини Јордана уређивати чланке на Википедији у склопу образовног програма, уз помоћ Википедијиних амбасадора-волонтера- Доктор Абд ал-Хак Фарех из Алжира такође уклапа уређивање на Википедији у свој предмет софтвера овог семестра. Такође, др. Мухамед ал-Габан и др. Семи ибн Слима са Универзитета краља Сауда воде пројекат превођења у Саудијској Арабији на језичком смеру.

Надамо се даљем развоју арапске Википедије, захваљујући овим посвећеним студентима и професорима.

Фарис ал-Гвели, консултант Образовног Програма, Арапски свет
ЛиАна Дејвис, Менаџер комуникација, Википедијин Образовни Програм

Превод: Мирослав Лоци

Лектура: Тања Милошевић 

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.