Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Како арапске земље учествују у „Вики Воли Споменике“ такмичењу по први пут, учешће је веома високо у Сирији

 

Таваница у Кан Асад Паша џамији у Дамаску, Сирија.

Дамаск, Алеп, и Хомс су међу  најстаријим стално насељеним градовима у свету. Споменици у овим градовима су међу  најстаријима на планети.  То су зграде, цркве, позоришта, и капије које датирају чак из другог века.

Нажалост, недалеко од ових античких градова одвија се брутални грађански рат. “Вeћина споменика је већ оштећено донекле,” каже Абад Диранија. “Скоро сви они се налазе на пар километара од борбених линија.”

Диранија ја организовао Вики Воли Споменике 2013 у Сирији и Јордану, део интернационалног такмичења, на коме се  историјски споменици фотографишу, а затим и отпремају на  Викимедијину оставу. “Уредник сам арапске Википедије много година, и написао сам велики број чланака о мојој земљи,” каже овај Јорданац, “Међутим, увек сам имао проблема са налажењем одговарајућих фотографија за њих. Имамо врло мало фотографија на Остави које документују историју и наслеђе овог региона”.

Диранија је потпомогао и подржао организаторе у четири земље, укључујући и његову родну земљу, Јордан, у покушају да услика и  отпреми што више фотографија. Сирија, Јордан, Алжир, Тунис и Египат чине скупину нација које говоре арапски језик и које су по први пут учествовале у такмичењу Вики Воли Споменике; на све ове земље су, индиректно или директно, утицали догађаји Арапског пролећа.

“Као и велики део овог региона, Јордан има доста споменика који датирају још из периода пре неколико хиљада година, из исламских, римских и грчких времена, па чак и много раније,” каже Диранија, ,,Ово такмичење нам даје нову прилику да откријемо и сачувамо наслеђе наше земље.”

Велика Џамија у Алепу, пре него што је оштећена током немира у Сирији.

Иако су превирања Арапског пролећа тренутно утихнула, Сиријски грађански рат још увек траје. Поставља се питање, да ли ће становници Сирије  отпремљивати фотографије историјских места док се око њих још увек води рат?

“Није лако рећи људима да би требало да им је стало до нечега „секундарног“ као што су споменици и културно наслеће у тренутку када велики део основних потреба за живот није испуњено,” признаје Диранија. “Али, због тренутне ситуације, то постаје битније него икада, с обзиром на то да постоји велика опасност да ће наслеђе овог региона бити изгубљено током ратова.”

Зачуђујуће, упркос широко паспрострањеном насиљу  и стопи смртности изнад 100,000, Вики Воли Споменике се показало као веома успешно у Сирији. Отпремљено је око 1,300 фотографија. Неки споменици фотографисани током овог такмичења, као што је Омејадска џамија у Дамаску, недавно су оштећени током ратовања.

Упркос рату – или можда због њега – Сиријци су учествовали и отпремили  највише фотографија у току Вики Воли Споменике такмичења у целом арапском свету.

Иако је такмичење завршено за 2013. годину, фотографије су још увек добродошле. Инфраструктура за отпремање коју користи Вики Воли Споменике је још увек у функцији и свака фотографија која се сада отпреми ће бити вредна због чувања важне историје овог региона, посебно у областима које свакодневно трпе насиље. Можете отпремити додатне фотографије овде: https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wiki_Loves_Monuments_upload

Џошуа Ерет, волонтер за комуникације Задужбине Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.