Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

„Добре фотографије су важне“ – Миха Грмек

Панорама језера Блед на северозападу Словеније

Пре пет година Миха Грмет је почео да отпремљује своје фотографије на Викимедијину оставу. Он се нада да је тиме многима омогућио да посредно путују кроз његове фотографије.

Грмек воли да путује. Пре сваког путовања он користи Википедију да би научио што је више могуће о његовој дестинацији. Током једног од тих истраживања пре свог путовања у  Шкотску је схватио да су фотографије у његовој колекцији боље од неких на које је наишао на Википедији. У многим случајевима, каже Грмек, “Прелепа места која сам посетио нису била уопште усликана.” Тада је схватио какав позитивни утицај би могао да остави  кроз објављивање својих фотографија.

Грмек је купио свој први SLR са 18 година, и сматра да је тај фотоапарат захвалан за то што је почео озбиљније да се бави фотографијом.  2008. године, купио је Nikon D200 DSLR, који он у шали назива диносаурусом, с обзиром на његову старост. Са овим диносаурусом је усликао фотографију која је освојила шесто место на  такмичењу за фотографију године Викимедијине оставе 2012. године која приказује панораму  Крањске горе у Словенији (доле).

Када не фотографише, Грмек ради за компанију која се бави конструкцијом пруга и премеравањем земљишта. “Не бавим се професионално фотографијом,” каже он. “Мени је то више хоби. Просто волим да фотографишем кад год имам слободног времена. Лепо је на тај начин изаћи из оквира свакодневне рутине.”

Грмек се не ограничава само на једну тему, али каже да највише ужива у фотографисању природе и пејзажа. “Волим мир и тишину природе,” каже он. “Надам се да моје фотографије преносе лепоту и архитектуру тих места.”

Када Грмек покушава да услика нешто, труди се да то уради на најбољи могући начин, чак и у бујичним условима. Било падала киша или сијало сунце, он устаје рано са намером да услика савршену композицију. “Најтежи део је рано устајање и рад у веома хладним временским условима. Када сам фотографисао панораму Бледа, било је врло хладно и морао сам да стојим у снегу дубоком око 10 центиметара,” каже он. “Након што сам завршио и почео да пакујем своју опрему, нисам могао да скинем снег са ногу постоља. Ноге постоља су биле пуне снега, и морао сам тако да га носим неколико сати. Изгледало је врло смешно!”

Грмек је врло поносан на све своје фотографије, али фотографисање језера Блед је једно посебно искуство. Фотографија је усликана једног раног зимског јутра око 6 сати, и у том тренутку је било -12 степени целзијуса. “Усликао сам много фотографија на овој локацији, и онда је једног дана рано ујутру све дошло на своје место,” каже он. “С обзиром да добре фотографије нису усликане у студију или у контролисаној средини, треба имати среће са временом, а, да би повећао своју шансу за добијање жељене фотографије, морате ићи на исту локацију изнова и изнова. Само ова фотографија је захтевала  55 фотографисања!”

Кроз ове фотографије, Грмек жели да инспирише друге да постављају своје фотографије на  Викимедијину оставу, посебно људе из његове родне земље, Словеније. “Надам се да ће моје фотографије инспирисати друге да посете иста места, али највише се надам да ће фотографије попут мојих инспирисати остале путнике да одвоје време за свако фотографисање да би начинили добру фотографију, а не да само фотографишу на брзину”.

Такође додаје, “Све више смо оријентисани на визуелизацију. На пример, ја могу рећи да је Блед веома леп, али, колико људи који нису чули за Блед би ми веровали без да га виде? Добро фотографије су стварно важне на Википедији.”

(Да бисте видели више Грмекових фотографија,  погледајте његову страницу на Викимедијиној остави)

Мајкл Гас, волонтер за комуникације

са енглеског превела: Тања Милошевић

Крањска гора, поглед из Шкофје Локе, Словенија, финалист 20а такмичења за фотографију године Викимедијине оставе 2012. године.

Share Button

Komentari su onemogućeni.