Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викиекспедиција по пети пут у Пољској

Викимедија Пољске, званично представништво Викимедије у Пољској, недавно је организовала пету годишњу Викиекспедицију. Циљ Викиекспедиције је био фотографисање што више градова, села и споменика, а ове године је одржана у Војводству Доње Шлеско.

Викиекспедицију је чинило 14 чланова (двоје из Чешке Републике), и група је била подељена у три тима – западни, централни и источни. Ова три тима су била задужена за покривање једног дела провинције од  Згорзелеца до Вроцлава. Међутим, групе нису радиле само са пољске стране границе. Захваљујући Шенген области, чланови Викиекспедиције су моги да пређу границу и оду до Чешке Републике или Немачке без пасоша или визе.

Током првог дана догађаја, чланови западног тима (у којем сам био и ја) су отишли у Чешку и фотографисали мали град  Храдек над Нисоу. Тим је такође посетио и музеј овог града, где су видели и познати чешки костур који је пронађен пре неколико година близу цркве (човек који је умро око 1310. године и за којега се у почетку сматрало да је вампир).

Наредног дана, Викиекспедиција је посетила чешки град Фридлант. Чланови тима су посетили и кулу општине и усликали панорамске фотографије. У Немачкој су посетили нека села и велико језеро у некадашњем каменолому Језеро Берздорфер. Најинтересантнији тренутак сарадње преко границе је била посета места где се састају границе Чешке, Пољске и Немачке.

Викиекспедиција је добила локално и национално медијско покриће, као што је интервју са главним организатором на највећој комерцијалној телевизијској станици. Највећу подршку су, међутим, пружиле локалне заједнице, које су се придружиле Викиекспедицији на неколико дана и потпомоглe фотографисањем или пружањем инфрормација о локалним занимљивостима.

Један човек из Веглинијеца  је чак подржао групу на веома оригиналан начин, и то припремањем веома укусног роштиља за вечеру којој су присуствовали чланови западног тима.

За више информација о Викиекспедицији, погледајте фотографије на Викимедијиној остави.

Хонза Грох, члан Викимедије Чешке Републике

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.