Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Умнија прва лансира Википедију 0 у Јордану

“Википедија 0 – Умнија”, Pshegubj, под CC-BY-SA 3.0, преузето са Викимедијине оставе.

Умнија је најновији мобилни оператер који се прикључио покрету бесплатног знања Википедије 0, а тако и наш први партнер у Јордану. Сада  2.7 милиона Умнијиних корисника телекомуникација могу да приступе Википедији на арапском и енглеском језику бесплатно.

Нарт Абдулах, Виши службеник за додатну вредност у Умнији нам се обратио након што је сазнао о Википедији 0 у вестима. Умнија има историју покретања иницијатива за смањење дигиталних раскорака, а Википедија 0  спада у домен вредности заједништва и инклузивности за које се Умнија залаже. Према генералном директору Ихаб Хинавију, Умнија са задовољством пружа бесплатан приступ Википедији као “важном начину едукације чланова заједнице, а послебно оних са финансијским потешкоћама.” (Саопштење за јавност)

Недавно сам се придружила Задужбини Викимедије на позицији директора програма телекомуникација, и Умнија је први мобилни оператер са којим сам сарађивала. Импресионирана сам начином на који је тим Умније прихватио овај програм. Покренули су задиркивачку кампању на својој Фејсбук страници постављајући тривијална питања  која су водила ка објави Википедије 0. Та једноставна кампања приказује  суштину Википедије која под вашим прстима отвара свет знања. Чак су направили и видео о овом партнерству.

Такође сам импресионирана и тимом Википедије 0 и част ми је што сам део тог тима. Имамо малу, али врло талентовану групу људи која вредно ради на имплементацији и инфраструктури. Повећавамо наше напоре да бисмо испунили растуће захтеве мобилних оператера. До сада смо сарађивали са 19 земаља, и имамо договоре са оператерима који услужују више од пола милијарде људи.

Опет, захваљујемо се Умнији, и желимо добродошлицу поркету бесплатног знања. Драго ми је да је ту! (А и мени је драго да сам део свега овога.)

Каролин Шлодер
Директор програма телекомуникација, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.