Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Твоја приватност, твоја политика – позив на учешће заједнице Викимедије

Политике приватности играју главну улогу у заштити права корисника. Ове јавне обавезе користе у заштити корисника кроз транспарентност и отвореност. Иако тренутна политика Задужбине Викимедије испуњава ове захтеве, она постоји од 2008. године. За то време, наши пријатељи у Линуксу, Кријејтив комонсу, Мозили, EFF-у, и StackExchange-у су објавили политике које приказују технологијску и социјалну климу данашње мреже. Време је да и ми учинимо исто.

Дана 18. јуна,  затражили смо учешће заједнице у грађењу нове политике приватности. Почетна једномесечна консултација нам је пружила веома вредне и  проницљиве коментаре из целог света који су покрили широк спектар тема важних за кориснике, а самим тим и за пројекте Викимедије . Ове повратне информације су нам помогле у писању нове верзије политике приватности, која приказује не само мисли заједнице, већ и мисли техничког и легалног тима Задужбине Викимедије.

Али, наш нацрт политике приватности је само то — обичан нацрт, којем је потребан коменатар заједнице. Охрабрујемо вас да се прикључите дискусији ако сте заинтересовани, и позивамо вас да коментаришете сваки аспект овог нацрта. Ова дискусија ће трајати четири месеца, а завршиће се 15. јануара 2014. године. Ова политика припада свима нама, тако да ће бити потпуна тек када чујемо глас заједнице која чини пројекте Викимедије онаквим какви јесу. Поставили сте преко 120 питања на постављеним Условима коришћења, и, као резултат тога, Услови коришћења који се сада односе на пројекте Викимедије приказују велики број идеја и предлога које сте нам дали. Радујемо се вашем учешћу у истој мери и у изради нацрта политике приватности.

Током прављења овог нацрта мотивисани смо следећим принципима:

  • Пиши јасно и директно. Трудили смо се да овај нацрт пишемо једносавним, недвосмисленим језиком који је свакоме разумљив. Политике приватности се пишу, на крају крајева, за кориснике, а не за адвокате.
  • Никада не тражи или захтевај информације о контакту. Не тражимо ваше име, адресу електронске поште или кућну адресу, број телефона, или сличне информације да бисте допринели или се користили пројектима Викимедије. Доприноси могу бити анонимни или пријављени, а за отварање стандардног профила тражимо само корисничко име и шифру.
  • Ограничи количину прикупљених података. Верујемо да је најбољи начин да заштитимо информације о корисницима да оне остану код корисника. Због тога, ми захтевамо прикупљање мање информација него друге велике интернет странице.
  • Користи своје информације да побољшаш сајт за себе. Прикупљамо информације само да бисмо разумели како ви користите наше странице, и како да их побољшамо за вас. Наш инжињерски тим користи податке о кориснику да би створио боље сајтове и да би вам пружио релевантније информације.
  • Никада не продај своје информације. Ми никада нећемо продати ваше информације. Свет треба да има користи од вашег знања, али нико не треба имати користи од информација о вама.
  • Помогни нам да заштитимо твоје податке. Ми преузимамо одређене мере да бисмо заштитили твоје податке. Користимо техничке и физичке мере да бисмо заштитили информације о корисницима од  нежељене изложености. Када је то прикладно, користимо се правним мерама да бисмо се борили против одавања података о корисницима.
  • Задржи информације онолико колико је то потребно. Ми штитимо кориснике како прикупљањем ограничених информација,тако и задржавањем тих информација само онолико колико је потребно. Ми задржавамо информације које добијемо само на одређени период, колико нам је потребно да задовољимо наше интерне потребе и обавезе према закону.

Политика приватности се не односи само на приватност корисника. Ми смо такође објавили и нацрт предложене политике приступа нејавним информацијама. Овај нацрт политике поставља стандард како би чланови заједнице требало да приступају нејавним информацијама, и како могу (или не могу) користити податке које су им пружени. Овом политиком приватности ми тражимо повратне информације о овом документу које ће најбоље приказати вредности заједнице у овом контексту.

У надолазећим месецима ћемо такође објавити и  Смернице о задржавању података, Извештај о транспарентности и Захтеве за поступак корисничких информација и Смернице. Смернице о задржавању података, које се односе на већину великих брига које смо чули у почетку периода консултација, ће објаснити прикупљање информација и праксу задржавања према новој Политици приватности у детаљима. Извештај о транспарентности ће обухватати информације које се односе на велики број захтева за информације о кориснику које добијамо, одакле они долазе и колико често им удовољавамо.  Такође ће обухватити и информације о захевима које добијамо а који се тичу уклањања или измене садржаја на пројектима Викимедије.

Нама је веома важно да чујемо ваше мишљење. Молимо вас, прегледајте нацрте политика о Приватности и Приступу нејавним информацијама, и напишите питања или  искажите вашу забринутост на страницама за дискусију. Веома једноставно, желимо да знамо како можемо унапредити ове документе. Читаћемо ваше коментаре и, као и у случају услова коришћења, спровешћемо прикладне промене као одговор на ове повратне информације. Ове измене ћемо извршити директно на викију, те ћете тако моћи да видите како се ове политике развијају током периода када заједница може да утиче, као производ ваших предлога. Када се заврши период током којег можете коментарисати, и када будемо завршили са прегледањем и убацивањем ваших предлога, представићемо ове политике  Одбору повереника Задужбине Викимедије ради прегледа.

Очекујемо да ће се период током којег можете остављати коментаре завршити 15. јануара 2014. године. Обезбедили смо преводе нацрта Политике о приватности и Приступања нејавним информацијама на арапски, француски, немачки, јапански и шпански језик. Били бисмо веома захвални заједници на помоћи у виду побољшања ових превода,  превођења ових нацрта на друге језике, и превођења повратних информација који су други пружили током овог периода за консултације. Веома ценимо интернационално учешће, и, у случају да нам је потребно више времена за превођење или коментаре, размотрићемо могућност продужења рока за завршавање периода ка коментарисање.

Ови нацрти представљају заједничке напоре заједнице Викимедије и огранака Задужбине Викимедије. Многи су захвални овим огранцима; без њихових сјајних напора, стварање ових докумената не би било могуће.

Веома ценимо и радујемо се вашим идејама.

Џеф Бригам, Генерални Саветник, Задужбина Викимедије

Ерик Мулер, Генерални директор, Потпредседник Инжињеринга и Развоја производа, Задужбина Викимедије

Мишел Полсон, Правни саветник, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.