Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Извештај Задужбине Викимедије, јул 2013

Подаци и трендови

Глобални број посетиоца за месец јун:

500 милиона (-4.25% у односу на мај; +6.37% у односу на претходну годину)
(подаци о посетама свих пројеката Задужбине Викимедије; подаци за месец јул ће бити доступни касније)

Захтеви за странице за јул:

21.2 милијарди (+0.4% у односу на јун; +19.8%у односу на претходну годину)
(подаци о пријави на сервер за све пројекте Задужбине Викимедије укључујући и посете путем телекомуникација, без ВикиПодатака и главне стране Википедије.)

Активни регистровани уредници за јун 2013 (>= 5 већих измена месечно, без ботова):

подаци тренутно нису доступни
(база података, сви пројекти Задужбине Викимедије.)

Извештај (са разним статистичким подацима и трендовима о пројектима Задужбине Викимедије ):

http://reportcard.wmflabs.org/

(Дефиниције)

Финансије

Годишњи пресек прихода и расхода Задужбине Викимедије у односу на план, 30. јун 2013. године.

Трошкови Задужбине Викимедије по функцијама, 30. јун 2013. године.

 

(Информације о финансијама су доступне само у јуну 2013. године у време овог извештаја.)

Све приказане информације се односе на 30. јун 2013.

Приход $51,040,795
Трошкови:
Инжењерска група $15,224,438
Група за прикупљање средстава $3,463,128
Група за финансијску потпору и програме $8,830,248
Управљачка група $742,435
Правна/адвокатура заједнице/комуникацијска група $3,090,563
Финансије/HR/админ група $5,865,595
Укупан трошак $37,216,407
Вишак $13,824,388
 • Приход за месец јун износи $0.48MM, планирани приход: $0.28MM, око $205K, то јест 74% преко планираног.
 • Годишњи приход износи $51.04MM, планирани приход: $46.07MM, око $4.97MM, то јест 11% преко планираног.
 • Трошкови за месец јун износе $3.39MМ, планирани трошкови: $3.99MM, око $598K , то јест 15% испод планираног, примарно због ниских личних расхода, интернета, и трошкова субвенција (FDC субвенције); делом проузроковано већим капиталним издацима, непланираним услугама, адвокатским надокнадама и путним трошковима.
 • Годишњи трошкови износе $37.22MM, планирани трошкови: $42.07MM,око  $4.85MM or 12% испод планираног, примарно због ниских личних расхода, интернета, трошкова субвенција (FDC субвенције) и путних трошкова, а делимично и због већих капиталних издатака, правних услуга, банкарских трошкова, непланираних услуга и трошкова такси на лично власништво.
 • Готовинска позиција: $39.75MM (30. јун, 2013).

Истичемо

Нови интерфејс за уређивање путем телекомуникација

Уређивање путем телекомуникација

 

Овог месеца, тим за телекомуникације је лансирао нове навигацијске алакте за доприносиоце на свим мобилним сајтовима Викимедије, укључујући и већ постојеће алатке за отпремање и праћење, као и дугме за уређивање. Ово значи да је уређивање сада могуће на свим мобилним сајтовима Викимедије за све пријављене кориснике. Корисници нашег “бета”ће ускоро видети нови дизајн мобилних обавештења, као и упутства за оне који уређују и отпремају датотеке по први пут. (Више о бета каналу  и како се укључити.)

Википедија 0 долази у Индију

Лансирање Википедије 0 у Индији пружа слободан приступ Википедији путем телекомуникација за око 60 милиона корисника мобилних телефона. Промотивна кампања овог лансирања, вођена у сарадњи са Ерселом, добила је шиироку покривеност у штампи, коју су пропратили Твитер и блогови. Корисници Ерсела сада имају бесплатан приступ енглескох Википедији, као и приступ 19 индијских језичких Википедијама.

Лансирање визуелног едитора

У јулу смо оспособили нови уређивачки интерфејс на неколико Википедија као подразумеваног уређивача,прво за пријавњене уреднике, а затим и за оне анонимне. Ово је резултирало великим бројем повратних информација, а тим је одговорио путем неколико стотина побољшања да би поправио хитне проблеме. Такође, тим је побољшао и кориснички интерфејс, пре свега дијалог за убацивање референци.Тренутно, корисници чине око 800 измена по сату користећи визуелни едитор на сајтовима Викимедије.

Настављају се преговори са различитим језичким заједницама о постављању визуелног едитора на кориснички интерфејс заједно са прикладним обавештењем који ће указивати на његов бета статус. Задужбина Викимедије користи бета период за прикупљање и анализирање пријаве грешака, побољшања карактеристика и података, за посватрање понашања корисника, и да константно унапређује уређивачко искуство. Наш коначан циљ је да визуелни едитор постане главни едитор за све кориснике Википедије, способан да омогући уређивања већина садржаја без потребе за коришћење викитекст едитора.

Помогните у превођењу корисничког интерфејса визуелног едитора.

Програмирање

У јулу смо развили  пар нових карактеристика и поправили грешке код  алатки за повратне информације о чланку (AFT5) на енглеској и француској Википедији. Матијас Мули је  поставио функцију aуто-архиве, као и ову листу чланака са повратним информацијама омогућеним на енглеској и француској Википедији. На захтев заједнице француске Википедије, Мули је такође развио и ново обавештење о повратним информацијама које ће обавештавати кориснике када је повратна информација о страници коју посећују означена као корисна (то се може односити и на коментар који поставе). Тим планира да AFT5 алатка буде доступна и на другим вики пројектима који су заинтересовани за терстирање ове алатке, под условом да је довољно развијен за њихове потребе и не захтева дораду, као што је наведено у плану саопштења.

Што се тиче обавештења, у јулу смо лансирали коначни производ на енглеској Википедији,  mediawiki.org и meta.wikipedia.org. Бени Ситу је употпунио развијање  HTML Email обавештења,као и побољшана обавештења, заснована на дизајну Вибха Бамбе. Фабрис Флоран је контролирао лансирање ових крајњих функција, и припремио је овај план за лансирање како би развио ова обавештења на више пројеката Викимедије, почевши са француском и пољском Википедијом у августу. Дарио Тараборели и Матијас Мули су побољшали нашу нову метричку контролну таблу, док је Арн Халфејкер  завршио свој извештај о A/Б тесту активности нових корисника . Ако желите више информација, посетите портал овог пројекта,прочитајте страну са питањима и укључите се у разговор на страници за разговор.

Језичко програмирање

Језички тим је развио  Универзални бирач језика (ULS) за већину пројеката Викимедије да би омогућио лакшу конфигурацију читаоцима и доприносиоцима. ULS омогућава флексибилан начин конфигурације и пружа језичка подешавања као што је језички интерфејс, фонтови, и начини допремања (мапирање тастатуре). Такође, ULS дозвољава корисницима да куцају текст на различитим језицима који нису директно подржани на њиховим тастатурама, да читају садржај писан на писму које њима није доступно, или да бирају језик на којем ће се приказивати мени. За више информације, прочитајте  најчешћа питања.

Језички тим је такође надгледао  летње програме за стажисте да би побољшао језичку подршку на нашим страницама, а такође су потражили волонтере који би помогли у превођењу интерфејса Визуленог едитора.

Платформа

Завршена је ГИТ миграција:Сада када смо помогли да се премести pywikipediabot база података са старог субверзијског спремишта на ново гит спремиште, добили смо могућност да преведемо svn.wikimedia.org на модел отворен само за читање. Овако се завршава миграција која је почела  2012. године, која је била мотивисана жељом да се омогући више учешћа од стране волонтера, и брзжим побољшањима за кориснике.

Мултимедија

У јулу, наставили смо да ширимо наш мултимедијални тим:Марк Холмквист се придружио као програмер, радећи са менаџером производа, Фабрис Флоран, и директором инжињерства, Робом Ланфијеом, као и са  Брајаном Вулфом и Јаном Гербером. Припремили смо први мултимедијални план за наредну годину и причали о нашим циљевима са члановима заједнице у два наврата : у току мултимедија округлог стола и преко IRC ћаскања. На основу повратних информација заједнице, успоставили смо пет главних области активности за период 2013-2014: побољшање гледалачког искуства и канала за отпремање током прве половине године,затим ћемо се фокусирати на поправљање, проналазак и постављање чланака друге половине године. Наш општи циљ за ову годину је повећање како број доприноса, тако и датотека које се користе у чланцима на Википедији. За сада, почели смо да радимо на новом програму за преглед медија да би се слике приказале веће када се на њих кликне, као и за приказивање информације о датотеци и опције за преглед преко целог екрана на истој страници. Планирамо да ибјавимо прву верзију следећег месеца, и тестираћемо је као део бета експеримента на пробним сајтовима. Такође ћемо организовати више разговора на тему планирања заједнице, као што је био мултимедијални округли сто на Викиманији 2013. Да бисте учествовали у овим разговорима и били информисани о нашем напретку, позивамо вас да нам се придружите на новој мултимедијалној листи електронске поште. На крају, тренутно регрутујемо људе за две нове позиције у нашем тиму: инжињер мултимедијалног система и старији инжињер софтвера. Молим вас да пренесете вест о овој јединственој прилици да бисмо направили богатије мултимедијално искуство за Викимедију и сотале МедијаВики сајтове!

Мобилни

Јул је донео уређивање путем телекомуникација свим пријављеним корисницима на свим Викимедијиним мобилним сајтовима, а тада је и прва Википедија 0 лансирана у Индији.

Инжињерски тим Википедије 0 је завршио први аутоматски тест, започео је реализацију поновног пројектовања софтвера Википедије 0 и поправио проблеме. Током јула, правили смо планове за следећу годину за Википедију 0. Наши инжињери се прво фокусирају на аутоматско тестирање инфраструктуре и на поновно пројектовање наших система, а онда ће се фокусирати на то да учини Википедију 0 лакшом за коришћење корисницима који се служе телекомуникацијама, као и корисници Википедије 0, да би пружили подршку сталном развитку програма.

Одсек за инжињеринг је такође радио и на:

 • Побољшању језичке подршке на нашем сајту кроз летње програме за стажисте и пције за лакшу конфигурацију, као и путем тражења помоћи за превођење интерфејса Визуелног едитора.
 • Најави кампа за нове кориснике који ће се фокусирати на мобилно уређивање
 • Ажурирању Викимедија покрета о томе како желимо да заштитимо приватност наших корисника путем HTTPS-а
 • Потписивање уговора са дугогодишњим доприносиоцима МедијаВикију да би организовали МедијаВики објаве заједнице отвореног извора
 • Објашњењу како проналазимо и скупљамо софтверске проблеме и поправљамо их за кориснике

Детаљан извештај активности информатичког одсека за  јул 2013. године можете видети овде:

https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_engineering_report/2013/July

Прикупљање средстава

Банер за мобилне телефоне за прикупљање средстава.

Банер за мобилне телефоне за прикупљање средстава.

Главни поклони и фондације

 

 • Рози Левис се придружила тиму као нови алалитичар за Развијање истраживања.
 • Зек Ексли је напустио позицију  главног службеника за приходе, а његово место је заузела Лиса Сеиц.
 • Сара Лансер је нови директор Развитка, те води задужбине и главне тимове за поклоне.
 • Завршени су годишњи извештаји задужбина Слоун и Стентон.

 

Електонско прикупљање средстава

 

 • Тим за прикупљање средстава је почео да користи банере широм света на почетку фискалне 2013-2014 године,  1. јула 2013. Банере је видело 5% читаоца Википедије. Тим је спровео отприлике 20 A/B тестова порука банера, њихових дизајна, и протока плаћања. У јулу, прикупили смо око USD $2.9 милиона од 200,000 донатора. За више информација о тестирању, посетите страницу прикупљање средстава 2013 на Мета-викију.
 • Интегрирали смо и тестирали Адјен, додатни процесор за плаћање. Адјен ће омогућити нове опције за плаћање и сувишност обраде донација картицом.
 • Употпунили смо унапређење система потребног за приказивање банера за мобилне телефоне, те смо спровели кратак тест првих банера за мобилне телефоне за прикупљање средстава.
 • Меган Хернандез је унапређена у директора електронског прикупљања средстава.

Додела субвенција

Најважније вести одсека:

 

 • Објављен је конкурс за лица Викимедије која желе да се пријаве прву рунду FDC процеса 2013-14 (рок за пријаву је 1. октобар). Празнине које се тичу подобности корају бити решене до 15. септембра.
 • Поновни дизајн Лабораторије за идеје (ен:IdeaLab) је завршен, и приказиваће динамични садржај, стављајући акценат на скорашње и активне сарадње на идејама и људе у лабораторији. Користи IdeaLab да тестираш своје идеје за субвенције!

 

Одбор за ширење средстава

 

 • FDC подобност је објављена за прву рунду 2013-2014.
  • Потенцијално подобна лица морају испунити све захтеве пре него што је подобност потврђена 15. септембра 2013. године, да би била подобна за прву рунду 2013-2014  FDC процеса.
  • Предлози за ту рунду се морају предати до 1. октобра 2013.
  • Сва потенцијално подобна лица су контантирана од стране Задужбине Викимедије да би се разговарало о њиховом статусу подобности.  Одржана су два IRC ћаскања да би се одговорило на сва питања о процесу, и да би се подржала сва заинтересована лица.
  • Да би се побољшало разумевање статуса подобности, Задужбина Викимедије је додала колону у којој су наведени захтеви којима се испуњава подобност, који су тренутни захтеви да би се задржала подобност кроз FDC процес.
  • За више детаља, посетите следеће странице: FDC_portal/Eligibility_status/Current_round иFDC_portal/Eligibility_checklist/Current_round .
 • FDC Q2 извештаје о напретку супредала сва лица која примају субвенције у периоду од   2012-2013 за време прве рунде  FDC процеса до 30. јула 2013. Резиме ових извештаја који ће написати особље ће бити доступан у првој половини септембра.

 

Субвенције Задужвине Викимедије

 

 • 6 субвенција је финансирано у јулу 2013. године
 • 3 субвенција није финансирано у јулу 2013. године
 • 8 захтева за субвенције је још увек отворено

 

Субвенције финансиране у јулу 2013. године

 

 • Конференције ради проширења Википедије и пројеката Викимедије у подручју Јерменије и дијаспоре(на јерменској и на Википедији на локалном језику): Grants:Susanna_Mkrtchyan/WikiConference_Yerevan_2013.
 • Организовање годишњег Вики Воли Споменике такмичења у Белгији и Луксембургу: Grants:MADe_-_WM_BE/WLM_BeLux_2013.
 • Током последњих шест месеци, чланови заједнице у Непалу покушавају да добију признавање њиховог националног огранка од стране Задужбине Викимедије. Они ће спровести серију програма за информисање,програме за подучавање да би охабрили студенте да доприносе садржајем на  непалској, невари, бхојпури, пали, санскритској и енглеској Википедији: Grants:User:Ganesh_Paudel_-_Wikipedia_Expansion_Program_in_Nepal.
 • Вики Воли Споменике је интернационално фотографско такмичење које се организује од 2010. године. Циљ интернационалног такмичења Вики Воли Споменике јесте подршка националним организаторима и организовање интернационалног слоја овог такмичења: Grants:WM_NL/Wiki_Loves_Monuments_international_2013.
 • Пројекат охрабривања и омогућавања фотографисања и отпремљивања фотографија северноафричког наслеђа у виду локација и споменика под слободном лиценцом у току месеца наслеђа: Grants:WM_ZA/WLM-ZA-2013.
 • Током последњег месеца 2013, Амикал ће наставити да ради са GLAM институцијама (посебно са каталонском мрежом библиотека), као и са едукативним центрима, у већини случајева универзитетима: Grants:Amical/GLAM_&_outreach_(II)
 • Едукативни програм Сједињених Америчких Држава и Канаде је пројекат који тренутно подржавају Задужбина Викимедије и волонтери широм ове две земље, и претвара се у независну организацију.Grants:User:Pjthepiano_-_Wiki_Education_Foundation/US_and_Canada_Wikipedia_Education_Program.

 

Извештаји прихваћени у јулу 2013. године

 

 

Подршка учешћа

 

Направљене су неке измене на страницама програма које приказују промене у функционисању комитета уа подршку у учешћу и администрацији овог програма: Participation:Support.

 

Субвенције финансиране у јулу 2013. године

 

Извештаји прихваћени у јулу 2013. године

 

Појединачне субвенције

 

 • Лансирали смо и тренутно тестирамо нови дизајна IdeaLab-а да бисмо приказали динамични садржај,стављајући акценат на скорашње и активне сарадње на идејама и људе у лабораторији. Лабораторију покреће Percolate, систем писама и модула за рад са шаблонима са унапређеним ботовима, који је направио Џонатан Морган за потребе овог пројекта.
 • Првих  5 IEGова  је достигло своје средишње тачке – свих пет извештаја је прихваћено, и они ће наставити са радом наредна три месеца.
 • Припремамо се за позив на другу рунду IEG-а, која почиње 1. августа. Нови чланови комитета ће бити прихваћени до 31. августа, а рок за нове предлоге је 30. септембар.
 • Запослени су организовали мали састанак запослених у Задужбини Викимедије и чланова заједнице Викимедије да би говорили о разлици у половима и смислили како би давање субвенција могло да подржи повећану различитост. Извештај о Мети је у припреми.

 

Средишњи извештаји прихваћени у јулу 2013. године

 

 

Додела субвенција за учење и оцењивање

 

 • Еван Росен је напустио организацију да би се посветио својим интересовањима за машине за учење и чисто истраживање; желимо му све најбоље.
 • У исто време, Џонатан Морган се прикључио тиму као стратег за учење, и радиће на даљину. Хаитам Шамаа се такође прикључио тиму као стратег за учење глобалног југа.
 • Члан тима је сада и Џеси Вајлд (старији менаџер),  заједно са Хаитамом и Џонатаном, и они ће подржати истраживања одсека за субвенције, пријављиваће и учиће портебе, заједнос а евалуацијом програма и дизајном.
 • Тим је радио на ВикиМетрици и на анализама за годишњи извештај FDC-а.

 

Катализаторски пројекат Бразила

Институционална партнерства

 • Напредовали су у детаљном конструисању предлога пројекта са Ação Educativa
 • Састајање иодржавање састанака у Ação Educativa-и је било корисно за заједнички рад у циљу партнерске динамике.

Подаци и експерименти

Образовање

 • Долазак новог тима
 • Планирање састанака да би се дефинисала будућност програма и најбољи начин за скупљање бољих резултата дугорочно
 • Контактирање и састанци са садашњим партнерима (упознавање са партнерима и преговарање о наставку сарадње).
 • Контактирање и састанци са потенцијалним партнерима програма
 • Састанци особља ради планирања посебних планова и стратегија
 • Ревизија и локализација материјала са упутствима које је направио факултет Integradas Rio Branco

Презентација „Hackeie a Wikipédia!“ на FISL14.

Састанци и догађаји

 • Енрике Андарде, Она Кастро и Родриго Падула су одржали презентације на Интернационалном Форуму бесплатног софтвера да би допрели до различите публике  (информатичари, истраживачи, просветни радници, потенцијални уредници). Презентације о FISL-у / писању блога на енглеском језику на softwarelivre.org
 • Wikisampa 18 – састанак у Сао Паолу са волонтерима. Главне идеје које су тада настале су стално одржавање састанака, организовање Хакатона и насионалног састанка (ВикиБразил 2013)
 • Контакти за организовање Хакатона – Лабораторија за хаковање (ен:HackLab) и Garoa хакерски клуб
 • Родриго Падула је такође говорио на регионалном форуму о бесплатном софтверу у Рију.

Програми

Illustrating Wikipedia brochure

Брошура Викимедијине оставе.

Најбитнија дешавања по одељењима

 • Прво покретање Википедије 0 у Индији, чиме је  60 милиона корисника који користе мобилне телефоне добило бесплатан приступ Википедији на њиховим мобилним телефонима
 • Нова брошура, “Илустровање Википедије: уутство за допремање садржава на Викимедијину оставу”, је напокон завршена.Ова брошура води нове доприносиоце Остави кроз основе онога што Остала представња, како допремити датотеке, како користити датотеке на пројектима Викимедије и другим апликацијама, и шта су слободне лиценце. Доступна је и на Остави и у штампи. Овај документ је написан у сарадњи са глобалном заједницом Викимедијине оставе.

Википедија 0

 • Имали смо прво званично лансирање Википедије 0 у Индији, у сарадњи са Ерселом. Ерсел нам пружа приступ 60 милиона корисника мобилних телефона. Енглески и сви индијски језици који се налазе на Википедији су доступни бесплатно кроз Ерсел. Тренутно постоји 19 индијских језичких Википедија: хинду, бенгласка, маратиска, телугска, тамилска, урду, канадкса, гуџаратска, синдска, бхоџпуска, малајаламска, оријска, пенџабска, асамеска, непалска, кашмирска, неварска, бишнуприја манипуријска, и санскритска.
 • Завршили смо прву рунду тестирања аутоматизације, почели смо са поновним дизајнирањем софтвера Википедије 0 и решили смо све проблеме.
 • Тренутно се концентришемо на тестирање аутоматизације  и поновно грађење које је истовремено са појавом  SMS/USSD и J2ME-а, а након тога ћемо се концентрисати на крајњег корисника UX и побољшања која се односе на носаче који ће подржати наставак раста програма.

Википедијин едукативни програм

Глобално
 • Софи Остерберг се прикључила Задужбини Викимедије као менаџер глобалног едукативног програма. Софи је пре тога водила едукативни програм Викимедије Шведске.
 • Прикупљање и сређивање информације о разним покушајима едукације глобално. Укупно, како тренутно сазнајемо, постоји 50 покушаја едукације широм света које спроводе огранци и индивидуални волонтери.
 • Разговори са професорима, члановима огранака, и осталим просветним радницима у Ирској, Филипинима, Бангладешу, Великој Британији и Бразилу.
 • Контактирање различитих земаља које су претходно показале изтересовање за вођење Едукативног програма Википедије и  који сада добијају подршку у виду усмеравања материјала, обуке и шансе да разговарају са онима који успешно воде друге Едукативне програме Википедије.
САД/Канада програм
 • Припремање предавања за зимски семестар 2013 који почиње у августу-септембру.
  • Регрутација/обука нових Амбасадора за зимски семестар 2013.
  • Придобијање нових професора за зимски семестар 2013.
 • Амбасадори су држали радионице за професоре и друге волонтере на многим универзитетима.
 • Потврђивање података на енглеској Википедији ради пројекта истраживања плагијата.
Програм у Арапском свету
 • Тиге Фланаган се придружио Задужбини Викимедије као менаџер Википедијиног едукативног програма у Арапском свету . Тиге је преузео три групе које су учествовале у пробном Википедијином едукативном програму у Сједињеним Америчким Државама, и радује се коришћењу вештина стечених кроз уређивање Википедије, за време службе при Мировним снагама у Јордану, те знања арапског језика којим би могао да охрабри ширење програма у арапском свету.
 • Ученици у Египту и Јордану су наставили да доприносе Википедији како се приближава крај њховог летњег семестра у августу.
 • Фарис, Тиге и ЛиАна су испланирали састанак Википедијиног едукативног програма у Арапском свету, који ће се одржати у Аману, Јордану, у Аврусту, и којем ће присуствовати лидери волонтери овог програма.
Комуникације

Евалуација радионице у Будимпешти: Резултати анкете пре и после радионице.

 • Подаци о периоду након радионице у Будимпешти
 1. Чланак на блогу

 2. Резултате анкета пре и после радионице можете видети  oвде
 • Нове метричке корисничке форме за одабир су легално развијене од стране учесника у радионици у Будимпешти, тима PE&D
 • Одржано је прво ћаскање на IRC-у у току радног времена. Велика група учесника заинтересованих за PE&D се појавила, а у сесији је учествовао цео тим. Више детаља можете прочитати овде
 • PE&D простор launched on Meta
 1. Садржи најчешћа питања, простор за питања и одговоре, велики растући списак извора о оцени програма и дизајну.
 • Развијање портала
 1. PE&D ће се удружити са програмом Учење и евалуација да би развили Радионицу, простор за оцењивање где ће чланови заједнице Викимедије моћи да се састану и открију све о проценама, било програмским или организацијских. Овај простор ће се налазити на Мети.
 2. Портал ће почети са радом 1. октобра.

Људски ресурси

Људски ресурси су радили на завршавању годишњег прегледа, а спровођење годишњих заслуга и трошкова живота се повећава. Са F&A-ом, организовали смо  Викиманија путовања браон торба (en: Wikimania travel brown bag), када смо довели госте из EFF-а (https://www.eff.org ) који су говорили о осигуравању интернета приликом путовања по Азији. Такође смо одржали и једнодневни састанак повлачења тима вођа Задужбине Викимедије са свим директорима и менаџерима да бисмо их провели кроз принципе вођења и организационе вредности, као и како су операционализовани. Поред великог броја нових запослених и стварања странице за нове каријере на  LinkedIn-у, поставили смо и PlanSource, нови интернет сајт за бенефиције који би требало да се појави овог месеца, додали смо и FlexiPass да бисмо олакшали корисницима који живе у Сједињеним Америчким Државама а који користе  бенефиције добијене пре опорезивања у приградским насељима, и који користе картице за бенефиције које функционишу као обичне кредитне картице за све у Сједињеним Америчким Државама који користе овај план. Пензиони комитет се поново сасдтао да би побољшао постојећи фонд новим индексима за одабир фонда који су сада доступни.
Улога CTCO-а је наглашена у елекртонском часопису  Inc (“The Cat-Herding-est Job on the Planet“).

Промене особља

 • Попуњена нова требовања
  • С. Скот Ананиан, програмер – Парсоид (инжињерство)
  • Руна Батачарџи, координатор за језичко досезање и питања и одговоре (инжињерство)
  • Брајан Дејвис, старији инжињер софтвера (инжињерство)
  • Розалинд Левис, сарадник за развој (прикупљање средстава)
  • Ана Ковал, адвокат заједнице (легална и адвокатура заједнице)
  • Лиса Мартинез,генерални асистент генералног директора (управа)
  • Софи Остенберг, извођач глобалног интернационалног едукативног програма (субвенције и програми)
  • Денис Портер,референт (финансије)
  • Кенан Ванг, менаџер производа, телекомуникације(инжињерство)
  • Шон Прингл,администратор базе података (DBA, техничке операције)
  Нови стажисти
  • Саумја Чопра (људски ресурси)
  Нови извођачи
  • Каман Батачарџа (прикупљач средстава)
  • Арло Брео (инжињерство)
  • Дејвид Чан (инжињерство)
  • Тиге Фланаган (субвенције и програми)
  • Брајони Џоунс (наставља свој рад као интернационални извођач прикупљања средстава)
  • Marc Ordinas (Engineering)
  • Ребека Њуман (комуникације)
  Продужени уговори
  • Кристијан Аистлејтнер
  • Емили Бланшар (људски ресурси)
  • Ендру Герет (инжињерство)
  • Јан Гербер (инжињерство)
  • Мишел Гровер (инжињерство)
  • Џами Метјусон (субвенције и програми)
  • Хедер Мекендру (људски ресурси)
  • Кирстен Менгер-Андерсон
  • Мајкл Реј (администрација)
  • Макс Семеник (инжињерство)
  Одласци
  • Брајони Џонс (наставља рад као инрернационални извођач прикупљања средстава)
  • Еван Розен
  Завршени уговори
  • Јероен Дедов
  • Тифани Ли
  • Адријан Раунс
  • Џонас Ксавијер
  Нове позиције
  • Менаџер развијања досезања
  • Програмер- аналитика

  Статистика

  Укупно попуњена требовања
  Јул: 152
  План за јул: 174
  у јулу попуњено: 9, месечно расипање: 2
  годишње попуњено: 9, годишње расипање: 2
  Преостале слободне позиције до краја фискалне године
  41

  Нове информације одсека

  Тренутне информације о људском ресурсу можете начи овде:

  http://identi.ca/wikimediaatwork или http://twitter.com/wikimediaatwork

Финансије и администрација

 • Финансије и прикупљање средстава је доста умањило цену што се тиче девизног плаћања, субвенција и донације.
 • Завршене су  посете сајтовима финансијског прегледа, са субвенцијским тимом, а које се односе на Викимедију Холандије, Викимедију Аустрије и Викимедију Шведске. Извештај о посетама ће бити предат одбору за ревизију на јесењем састанку.
 • CFA и координатори догачаја су се састали са организацијским тимом  Викиманије 2014 да би се почело са организацијом. Састанак је обухватио и рад на уговору за изнајмљивање и доношење одлуке о томе ко ће бити фискални спонзорВикиманије 2014. У овом тренутку, одлучено је да ће Задужбина Викимедије бити фискални спонзор Викиманије 2014.
 •  2013-14 годишњи план и питања и одговори о годишњем плану су постављени на страници Задужбине Викимедије.
 • Финансијски преглед подобности огранака који су послали писма ради аплицирања за  FDC субвенције је завршен и постављен на FDC порталу.

Правна адвокатура заједнице (ПАЗ), и одсек за комуникације

Извештај правне адвокатуре заједнице, јул 2013

Метрика уговора

 • Предато : 22
 • Завршено : 14

Метрика заштитног знака

 • Предато: 18
 • Одобрено: 1
 • На чекању: 14
 • Одбијено: 1
 • Нема потребе за одобрењем: 1

Добијени домени

wikimedia.is, wikimedia.ae, wikipedia.ae

Доласци и одласци

 • ПАЗ се опрашта од једног од летњих стажиста, Џени Блум (Харвард), и жели јој пуно среће!

Друге активности

Извештај комуникација, јул 2013

Јул је био веома заузет месец за комуникацијски тим, са три главна саопштења, припремама за Викиманију 2013,и повећању комуникацијских подршка за лансирања овога месеца, међу којима је и бета лансирање визуелног едитора. Тим је такође одржао и неколико радионица које су биле одржане на Викиманији 2013, а на којима сте могли да учествујете:

Најбитнија саопштења

Ерсел се удружио са Задужбином Викимедије да би омогућио бесплатан приступ Википедији мобилним корисницима кроз Википедију 0  (25. јул 2013)

Корисници Ерсела ће бити први у Индији који ће имати бесплатан приступ Википедији на својим мобилним телефонимаs.

Извештај са Викиманије 2013 (18.август 2013)

Викиманија 2013 је одржана у Хонгконгу у периоду од 9–11. августа. Викиманија је, од 2005. године, је била главно годишње интернационално састајалиште заједнице Викимедије, са учешћем стручњака, академика, и Викимедијиних ентузијазиста.

Ана Тони је постала нови члан управног одбора Задужбине Викимедије (8. јул 2013)

Ана је тренутно генерални директор GIP-а (менаџмент јавног интереса), консултантске фир ме стациониране у Рио де Женеру, Бразил, која ради за задужбине, невладине организације и фимне које се баве социјалним проблемима и проблемима животне средине.

Главне приче у јулу

Задужбина Викимедије и Ерсел су лансирале прву Википедија 0 сарадњу у Индији (25. јул)

Задужбина Викимедије је лансирала прво веће Википедија 0 партнерствоу Индији у јулу у сарадњи са Ерселом како би довела бесплатну Википедију за 60000 корисника. Ово лансирање је одмах наишло на позитиван одговор на Твитеру, где је Ерсел објавио  #IwikiWhen промоцију. Више од 150 медијских тржишта у Индији је објавило у већини случајева позитивне приче.

http://thenextweb.com/media/2013/07/25/wikipedia-zero-arrives-in-india-dropping-mobile-data-charges-for-60m-aircel-subscribers/
http://www.themobileindian.com/news/13297_Aircel-users-can-now-access-Wikipedia-for-free-on-mobiles
http://www.medianama.com/2013/07/223-wikipedia-partners-aircel-to-offer-free-access/
Лансирана је опција уређивања Википедије путем телекомуникација (25. јул)

Тим за интернет путем телекомуникација Задужбине Викимедије је омогућио уређивање Википедије путем мобилних телефона крајем јула, што је резултирало великим бројем позитивних репортажа у технолошким и медијским блоговима. Скоро све репортаже су биле инспирисане једним постом на Твитеру тима за телекомуникације, који је пропраћем детаљним постом на блогу .

(сродни чланци: https://blog.wikimedia.org/2013/07/25/edit-wikipedia-on-the-go/ )
http://www.engadget.com/2013/07/25/wikipedia-mobile-editing/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-57595593-93/wikipedia-rolls-out-editing-tool-for-mobile-devices/
http://www.rappler.com/life-and-style/technology/34871-wikipedia-mobile-editing-wikimedia-foundation
Студија о најконтроверзнијим темама на Википедији (18. јул)

Једно истраживање (“Најконтроверзније теме на Википедији: мултијезичка и географска анализа”) које се појавило у мају а онда раширило у јулу добило је велику интернационалну покривеност. Истраживање се бавило праћењем уређивачких „ратова“  на 10 различитих језичких Википедија, са циљем да разуме “конвергентне и дивергентне социјалнопросторне приоритете, интересовања и склоности.” Глобални медији су се оглавном ослањали на енглеску топ 10 листу чланака који ће се највероватније наћи у средини овакве расправе, причајући о њима неутралним тоном.

(веза ка истраживању: http://arxiv.org/abs/1305.5566)
http://www.technologyreview.com/view/517101/edit-wars-reveal-the-10-most-controversial-topics-on-wikipedia/
http://www.bbc.co.uk/news/technology-23354613
http://www.ibtimes.co.uk/articles/491979/20130718/wikipedia-edited-articles-9-11-israel-hitler.htm
Бета лансирање визуелног едитора привлачи медијску пажњу (2. јул)

Велико лансирање визуелног едитора у јулу није вођено великим притиском од стране медија, али је чланак на блогу и свеукупна медијска покривеност утицала на видљивост интерфејса и тако резултирала велику медијску покривеност од стране технологијских часописа. Медијска покривеност је углавном била позитивна, и углавном је наглашавала историјску важност ове опције.

(сробни чланак на блогу: https://blog.wikimedia.org/2013/07/01/visualeditor-beta-rollout/)
http://www.engadget.com/2013/07/02/wikipedia-visualeditor/
http://thenextweb.com/insider/2013/07/02/wikimedia-rolls-out-its-wysiwyg-visual-editor-for-logged-in-users-accessing-wikipedia-articles-in-english/
http://tech2.in.com/news/web-services/visualeditor-rolling-out-to-all-loggedin-english-wikipedia-editors/906680

Остали чланци вредни читања

Зар ово није најинтересантнији уводни пасус који је Википедије икада објавила? | Међународни односи | 11. јул
Хебрејска Википедија слави десету годишњицу | Аруц Шева 7 | 9. јул

(такође in Globes.co.il)

Са базом од 80,000 глобалних волонтера, Википедија пажљиво корача напред | Непрофитни квартали | 2. јул
Интернет налог за који се верује да припада Адаму Ланзи показује рану опсесију масовним убиством | BoingBoing.net | 1. јул

Чланци на блогу Задужбине Викимедије

Blog.wikimedia.org је објавио 52 чланака у јулу 2013. године. Дванаест чланака је вишејезично, и то на француском, шведском, хебрејском, руском, пољском, италијанском, холандском, каталонском. Најважнији међу њима су:

Контакт са медијима

Контакти са медијима у јулу 2013. године: https://wikimediafoundation.org/wiki/Press_room/Media_Contact#July_2013

Википедијино постоље за путоказ

За више детаља и нове прегледе, погледајте билтен „Википедијино постоље за путоказ“ (ен: Wikipedia Signpost) за јул 2013. године, које уређује заједница:

Посетиоци и гости

Посетиоци и гости Задужбине Викимедије за месец јул, 2013:

 1. Сајмон Најт (кандидат за докторат, институт за Знање медија Отвореног универзитета у Великој Британији)
 2. Холгер Мјулер (немачки саветник, Шлушен Мјулер адвокатура)
 3. Марк Мета (пејџер дужност)
 4. Скот Андерсон (пејџер дужност)
 5. Џејсон Асбахр (Monstrous)
 6. Мајк Мејган (CB2)
 7. Сара Пирсон (креативна остава)
 8. Брет Сомерс (Трансформација образовања кроз технологију)
 9. Ли Екерт (Vital)
 10. Ненси Роуз (KPMG)
 11. Моника Опоку (KPMG)
 12. Џаред Лопикола (Noble)
 13. Бил Дрендорф (PPT)
 14. Рендал Бенсон (Бенсон саветовање)
 15. Марко Берлири (Хоган Лаувелс)
 16. Нил Катјал (заменик министра правде)
 17. Вирџинија Сатон (J & D)
 18. Валери Аурора (TAI)
 19. Дејвид Питерс (Exbrook)
 20. Алекс Лист (Domo)
 21. Кент Фелпи (CB2 градитељи)
 22. Адам Ејблес (TalentBin)
 23. К. Адам Вајт (Bocoup)
 24. Лопез Хуго (Википедија:лабораториа за мапе)
 25. Кеј Мек Кормик (Brown-Bigelow)
 26. Грег Браун (Automattic)
 27. Марко Берлири (Хоган Лаувелс)
 28. Нил Катјал (Хоган Лаувелс)
 29. Адријен Догар (Yuzz)
 30. Кортни О Калахан (TAI)
 31. Џејн Парк (креативна остава)
 32. Чандра Агарунд (Walk SF)
 33. Пол Кабрал (интегрисане службе)
 34. Хана Сонг (LiNK)
 35. Сокил Парк (LiNK)

 

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.