Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Визуелизација измена


Увек ме је фасцинирао начин на који расте један чланак.

Ни један чланак никада не може бити потпун. Википедијанци често раде на чланцима. Некада се направи која грешка, пријатељски вандали посећују чланке, или се, једноставно, информације мењају. Чињеница је да се, у сваком случају, чланци развијају.

Узмимо, на пример, енглески чланак о хеви метал умлауту. Када је настао, 15. априла 2003. године, чланак је чинила само једна реченца, која је представљала везу ка чланцима о бенду Моторхед (ен:Motörhead) и култу Блу Ојстер (ен: Blue Öyster Cult). Годину дана касније, прошао је кроз хиљаде измена, мало досадног вандализма и имао је разноразне теме, да би напокон постао исцрпљујући трактат на ову тему.

ДО 2005. године,историја измена овог чланка је пропраћена у  кратком видеу од стране блогера Џона Удела (“Хеви метал умлаут: филм”), који је постао веома популаран у том тренутку, и сада ужива култни статус међу Википедијанцима.

Ако погледате историју ревизије овог чланка данас  (који сада носи име“Метал умлаут”), постоје велике шансе да се на њему још увек врше измене. (у тренутку писања овог чланка последња измена је била извршена 26. августа.)

С обзиром да постоји много користи од посматрања промена и развоја странице као што је, на пример, чланак “Метал умлаут”, решио сам да направим алатку за визуализацију измена неког чланка као део моје  IEG субвенције.

Путем визуализације се можемо борити против вандала, дугорочно пратити промене, или просто видети како се неки чланак развијао до данашњег облика.

Ово се и сада може урадити упоређивањем ревизија у делу историје чланка, а измене су пописане једна по једна. Али оно што ви тамо видите су само измене у тексу.

Са новом алатком за визуелизацију, Википедијанци могу посматрати промене на конкретном тексту, то јесте, у фрмату који иначе читаоци виде. Она анимира промене чинећи да се додати садржај појави, обрисани нестане, затим недстане и поново се појави, као што је случај са садржајем чланака као што је Хеви метал умлаут. Када је Удел направио овај видео 2005. године, написао је да је сам рад био “технички захтеван, али верујем да показује занимљиве могућности”. Са новом алатком, истраживање ових могућности постаје приступачније свакоме.

На овој алатки се тренутно ради, а постоји његов  демо. Погледајте.

Да ли бисте је ви често користили? Због чега? Да ли постоје начини да се она додатно унапреди? Можете дати повратне информације или своје молбе овде.

Једна нова каратеристика на којој се још увек ради јесте слајдер, који ће омогућити лакше кретање кроз ревизије. Такође, потребан ми је један UX дизајнер који би ми помогао око овога, а и других дизајнерских изазова –пишите ми на jephpaul at gmail.com ако желите да учествујете!

Уз вашу помоћ, свака страница може бити као Хеви метал умлаут.

Џеф Пол
(Уз помоћ Џошуе Ерета, Волонтера за комуникације Задужбине Викимедије)

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.