Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Како започети рад на Викимедијиној остави

Illustrating Wikipedia brochure

Упутство у PDF формату.

Са нешто више од 18 милиона датотека постављених под слободном лиценцом, Викимедијина остава је репозиторијум докумената који илуструју Википедију и друге пројекте Викимедије. Али, како многи нови доприносиоци сазнају, некада је тешко разумети свет слободне лиценце и енциклопедијских садржаја. Са појавом нове брошуре са упутством, надамо се да ћемо успети да уклонимо честе грешке и учинимо је лакшом за сарадњу и доприношење датотекама на Википедији и другим изворима.

Пазли, анимирани део слагалице који води кориснике кроз правила лиценце Викимедијине оставе је звезда наше нове брошуре,  Илустровање Википедије: водич о доприношењу Викимедијиној остави. У документу са инструкцијама, Пазли учи о слободним лиценцама и како радови на Викимедијиној остави долазе у руке стотине хиљада људи широм света. Брошура се може наћи и у штампаном и у електронском издању на енглеском, и охрабрујемо чланове Викимедијине заједнице који желе да преведу и адаптирају ову брошуру на другом језику то и учине. Датотеке за дизајнирање су доступне у форматима за   InDesign и Scribus.

Велики изазов овог пројекта је било балансирање потребе за простим уводом у функционисање Викимедијине оставе и замршености правила о слободној лиценци и ауторским правима. Чак и искусни доприносиоци некад имају потешкоћа да одлуче да ли рад може бити отпремљен на Викимедијину оставу. Ради лакшег коришћења и превазилажења ових проблема, обратили смо се заједници Викимедијине оставе. Викимедијина остава је лингвистички и географски најшаренији пројекат Викимедије, где на једном викију сарађују људи из различитих крајева света. Чланови ове заједнице превазилазе језичке баријере и преклапања закона о ауторским правима који се доста разликује од земље до земље.

Знајући колико сложена могу бити правила, када смо почели да тражимо повратне информације, плашио сам се да ће брошура постати још комплекснија и да не би више могла да се фокусира на једноставно упутство за придошлице. Међутим, када су прве повратне информације почеле да пристижу, схватио сам да су моји страхови били неоправдани. Оштри и великодушни коментари двадесетак искусних доприносиоца остави на првобитни текст и неколико верзија дизајна довели су нас до много јачег коначног производа.

Илустровање Википедије покрива основе почињања доприношења датотекама — од отпремљивања слика, до илустровања вики страница коришћењем вики кода (ен:wikicode) и новог визуелног едитора (ен:VisualEditor), избора слободне лиценце, проналажења и коришћења туђих јавних радова објављених под слободном лиценцом, и честих грешака које буне нове доприносиоце. Ако радиш са новајлијама, онима који желе да допринесу Викимедијиној остави, или си и сам почетник, прочитај нашу брошуру и јави нам шта мислиш.

Сејџ Рос
Интернет комуникације, Едукативни програм Википедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.