Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Израда стратешког плана са заједницом

Члан Амикала класификује предлоге заједнице током састанка Амикала поводом стварања петогодишњег 2014-2018 плана.

Ми у Амикал Викимедији (ен: Amical Wikimedia) започели смо процес размишљања и записивања нашег стратешког петогодишњег плана (2014-2018), као и годишњи 2013-2014 план рада (наше активности су повезане са едукативним календаром, уместо са календарском годином). Покушавамо да употребимо принципе и вредности нашег удружења (које делимо са глобалним покретом Викимедије), као и лекције научене на евалуацији програма на радионицама у јуну у Будимпешти,  којима је присуствовао наш ГЛАМ амбасадор Кипелбој (ен:Kippelboy). Стога, главне речи које описују цео овај процес су сарадња, ефикасност и саморефлексије.

Први корак: укључивање свих гласова

Направили смо заједнични напор да бисмо обухватили све гласове у оквиру овог удружења и заједнице уредника у главном плану. Прво, отворили смо јавну страницу за предлоге да бисмо прикупили све идеје свих заинтересованих које се тичу дугопочног плана за развијање Амикал Викимедије. Дргуо, били смо домаћини умреженог састанка на IRC-у да бисмо питали наше чланове о идејама за циљ нашег плана, да би нам поставили питања о приоритетима, и да бинам они предложили који су најважнији друштвени сектори ка којима је потребно усмерити наше активности.

4 од 5 чланова оперативне групе.

Други корак: оперативна група

Затим смо оформили посебну оперативну групу сачињену од пет чланова различитих профила да бисмо започели ефективан и стваран састав плана. Након бројних састанака на и ван мреже и развијања претходних радних верзија докумената, имали смо целодневну радионицу – чији је домаћин био универзитет Гироне – где су се  чланови оперативне групе окупили и користили посебну методологију коју су научили у Будимпешти, радећи као заједница и спроводећи стратегије за евалуацију у начим програмским активностима. Поделили смо и оценили наше идеје и предлоге пре него што смо почели да пишемо званични документ.

Трећи корак: интерна евалуација

Наш стратешки план је сада спреман и и дели се на нашем интерном викију тако да сваки наш члан може да дода, уклони, промени, дискутује или оспорава његове ставке. Крајњи резултат, који ће бити објављен у Септембру, синурно ће одразити сараднички дух наше заједнице и све рефлексије онога што бисмо требали да постанемо.

Резултати

Графикон објашњава однос између кључних речи и путева

Иако процес није још увек завршен, можемо представити део резултата: шему стратегије Амикала и главни циљ рада. Можете видети пресек циљева и акција нашег плана на овом графикону (још увек у фази стварања, као и цео вики свет). На врху су пет кључних речи које сажимају фокус удружења у следећих годинама:

  • Кохезија: желимо да зачувамо повезаност и јаке личне везе у заједници које чине да наш заједнички рад буде могућ.
  • Дискурс: с обзиром да бисмо желели да проширимо вест о ономе на чему радимо, и планирамо да учествујемо у глобалној дебати.
  • Садржај: јасно је да је главна идеја јесте помоћ у виду додавања садржине на пројектима Википедије – то би требало да буде главни циљ свих огранака и удружења.
  • Територија: желимо да будемо активни на свим просторима где се говори каталонски.
  • Читаоци: желимо да објаснимо цео свет на каталонском и натерамо људе да то читају.

Испод се налази три пута којим се ови циљеви могу остварити: активности (планирали програми за следеће године), интерни пут (понекад невидљив, али веома важан рад да би заједница живела и расла), и екстерни пут (како се односимо према другим корисницима, Викимедијиним групама и не-википедијској стварности).

Што се тиче плана активности, предложено је неколико иницијатива од стране заједнице: наставти рад са музејима, проширити своје присуство на универзитетима и у школама, промовисати сродне пројекте Викимедије, организовати вишејезично такмичење на Википедији које би се односило на каталонску историју и културу, повећати број библиотека са којим се већ сарађује, истражити нове могућности за привлачење уредника… Заиста смо узбуђени да видимо шта нам даље долази, јер ћемо ми у Амикалу засдигурно имати доста посла у будућности!

корисник: Barcelona , Amical Wikimedia

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Komentari su onemogućeni.