Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Omogućen podrazumevan HTTPS pristup za sve prijavljene korisnike Vikimedijinih sajtova

Danas, 28. avgusta Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation) pravi izmenu u softveru koji pokreće Vikimedijine projekte: od sada, podrazumevano stanje za sve prijavljene korisnike je da Vikimedijinim sajtovima pristupaju koristeći HTTPS pristup. To čini da je veza između Vikimedijinih servera i korisnikovog brauzera enkriptovana i da podaci koje oni razmenjuju nisu čitljivi za svakoga. Ovo je odgovor na nedavno izraženu zabrinutost za privatnost i sigurnost naše korisničke zajednice, a razloge za ovu izmenu smo izložili u našem postu o budućnosti HTTPS-a u Vikimediji (en).

Šta to znači za vas

Evo kako to funkcioniše (vrlo je jednostavno): Kada korisnik želi da se prijavi, biva preusmeren da koristi HTTPS za prijavu, čime njegovo korisničko ime i lozinka ostaju sigurni. Nakon što se prijave, ostaju na HTTPS verziji Vikimedijinog sajta koji koriste.

Izuzete države

Neki korisnici žive u oblastima u kojima nije jednostavno koristiti HTTPS, uglavnom zato što ga vlade eksplicitno blokiraju. Na zahtev tih zajednica, napravili smo eksplicitne izuzetke za korisnike u pogođenim državama. Prosto rečeno, korisnici iz Kine i Irana neće biti obavezni da koriste HTTPS ni da bi se prijavili, ni da bi gledali bilo koji od sajtova Vikimedijinih projekata.

Onemogućavanje

Imate problem sa sporim ili nepouzdanim ponašanjem pri pregledu Vikimedijinih sajtova preko HTTPS-a. Možete da isključite HTTPS u svojim korisničkim podešavanjima, na kartici „Profil“ („User profile“ ako koristite interfejs na engleskom jeziku), isključite/odznačite stavku „Always use a secure connection when logged in“. Nakon toga morate da se odjavite i ponovo prijavite da bi promena podešavanja stupila u dejstvo. Imajte u vidu da ćete i dalje morati da se prijavite koristeći siguran HTTPS postupak.

POMOĆ!

Za više detalja, molimo pogledajte stranu HTTPS na Meta-Wiki-ju, koja je dostupna na nekoliko jezika.

U slučaju da više niste u mogućnosti da se prijavite i uređujete Vikimedijine vikije posle ove promene, molimo stupite u kontakt sa timom Operacija Zadužbine Vikimedija (Wikimedia Foundation Operations team) bilo kojim načinom koji vam je ugodan, bilo komentarima na originalni post na engleskom,  na iRC kanalu #wikimedia-operationsconnect ili putem email adrese https@wikimedia.org.

Greg Grosmajer,
Release Manager, Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation)

Preveo i prilagodio: Branislav Jovanović

Izvorni članak (en): HTTPS enabled by default for logged-in users on Wikimedia sites

Share Button

Komentari su onemogućeni.