Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Преведи кориснички интерфејс на Википедијином новом визуелном едитору

Бета издање визуелног едитора (ен:VisualEditor) се постепено  проширио на све уреднике Викимедије на свим језицима. Ово је једно од најузбудљивијих развитка у историји Википедије, јер чини уређивање странице приступачно широј публици, а не само онима који имају стрпљења да науче Википедијин језик за означавање.

Да бисмо употпунили приступачност, међутим, кориснички интерфејс визуелног едитора мора бити потпуно преведен на све језике на којима постоји Википедија. Интерфејс садржи преко сто нових веза, а ако нису преведене, појавиће се на датој Википедији на страном језику (нпр. енглески текст на пољској Википедији).

Погледајте статистике превођења за визуелни едитор. Као што видите, преводи на веома важне језике су или далеко од потпуних или непостојећи: арапски, португалски, хинду, свахили, мађарски, бугарски, тагалог, урду, литвански и многи други. Ако знате језик са овог списка, а превод на тај језик није у потпуности обављен, молимо вас да кликнете да име језика и употпуните превод. (мораћете да отворите налог на translatewiki.net, ако га већ немате.)

Чланак “Vilnius” на литванској Википедији током уређивања визуелним едитором. Видите да је већина тастерса на литванском, али да су тастери на палети алата на енглеском: уреди извор (ен:Edit source), подешавање странице (ен:Page settings), поништи (ен:Cancel), сачувај страницу (ен:Save page), пасус (ен:Paragraph). Они тастери још увек нису преведени, те нису ни од какве користи људима који не знају енглески.

Чак иако је превод на ваш језик тренутно потпун, молимо вас, проверавајте страницу вашег језика на сваких пар дана —визуелни едитор се веома активно развија, поруке за превођење се свакодневно ажурирају, а ви сигурно желите да превод на ваш  језик буде стално потпун.

Ово је такође и прилика да се захвалимо стотинама нових доприносиоца на  translatewiki.net, који раде тихо, али упорно, и чине Викимедију и њене продужетке једним од најлокализованијих примера софтвера икада.

Ако се још увек нисте придружили translatewiki.net заједници, добродошли сте!

Амир Е. Ахарони

Инжињер софтвера, тим за лезички инжињеринг, Викимедија Фондација        

са енглеског превела: Тања Милошевић

 

Напомене

  • Напомена о ауторским правима: „Vilnius-VisualEditor“ од Amir E. Aharoni, под CC-BY-SA 3.0 Unported, из Викимедијине Оставе.
Share Button

Komentari su onemogućeni.